"ASSALAMUALAIKUM WBT...BLOG INI ASALNYA DARI BLOG KOLEKSI RESEPI, YG BERMULA DARI BUMI SAKURA DAN SEKEMBALINYA KE BUMI KELAHIRAN... SEGALA RESEPI HASIL DARI OLAHAN DIRI SENDIRI DAN SUAMI TERCINTA, JUA RESEPI ASAL BONDA YG DISAYANGI DAN TEMAN-TEMAN BLOG YG DIKASIHI...BLOG NIH KHAS BUAT RUJUKAN DIRI SENDIRI, ANAK-ANAK, SAUDARA-MARA DAN TEMAN-TEMAN TAULAN...TERIMA KASIH"

Followers

October 30, 2008

KUEH CEK MEK MOLEK


...Buat kueh nih teringat 1st buat...Tibai ubi kentang...hehehehe...
...Masa tu takde internet2 nih, kes duk asrama...
...Slow giler nak accessnya...
...1st buat kite gune ubi kentang...
...Ade sikit rase lainnya...
...So kali nih teringin gak nak rase versi 1st tu...
...Resepinya lebih kurang yg akak liza nye...cuma ganti ngan ubi kentang je...

Sumber : FP Hanieliza

Bahannya
500 gm keledek ]kite ganti ngan ubi kentang
½ cawan tepung gandum
½ cawan gula
garam
minyak untuk menggoreng

Caranya
1.Rebuskan ubi keledek dengan sedikit garam sehingga lempuk.
2.Buangkan airnya dan lenyek sehingga lumat. ]kite kisar guna food pro..
3.Gaulkan dengan tepung gandum.
4.Bentukkan bujur dan masukkan gula pasir dalamnya dan bentukkan memanjang supaya nampak bujur.
5.Gorengkan dalam minyak yg banyak sehingga kekuningan.
6.Angkat kueh dan toskan minyak. Hidangkan.

BEEF STEAK BLACK PEPPER




...Resepi nih 1st try...Sedap,buleh mkn ngan spaghetti lagi...
...Ada kesilapan teknik sikit so sosnya tak berwarna gelap...
...Ape pon TQ empunya resepi sedap sesangat...
...Kite C&P je ya resepinya...

Sumber : Bro Rozzan

Bahan-Bahan
daging goreng /daging batang pinang

5 ulas bawang putih
1 inci halia (atau sebesar ibu jari)
2 sudu lada hitam
(bahan ini ditumbuk halus)

3 biji tomato (potong dadu)
sedikit Italian Mixed Herbs
secukup sos chilli (ikut rasa)
sedikit sos tomato (ikut rasa)
mentega untuk menggoreng

kentang secukupnya
{Kentang direbus dgn kulitnya sehingga empuk, Kupas kulitnya dan potong memanjang (wedges) dan taburkan sedikit herbs. Goreng dgn mentega}.

Cara Memasak Daging:
Daging dipotong nipis-nipis lalu diketuk sedikit supaya bila digoreng mudah empuk.
Kemudian gaulkan sengan bahan-bahan tumbuk serta sos cili dan tomato. Seterusnya, taburkan dgn mixed herbs. Bahan ini diperap sebentar (seberapa yg anda suka). Sesudah itu bolehlah digoreng dengan mentega. Bila menggoreng jangan terlalu lama agar daging tidak “keras”. (lepas goreng kite campak dlm mw)  

Cara Membuat Kuahnya:
Masukkan lebihan/bekasan air perapan daging tadi dan juga lebihan minyak menggoreng tadi kedalam periuk. Bubuh tomato dadu, sos cili dan tomato lalu kacau di atas api sehingga masak. Masukkan dagingkite tak masuk pon,tu agaknye sosnye tak jdk brown, gaul rata-rata dan bubuh sedikit mixed herbs. Kacau sebentar dan kemudian diangkat.

Cara Menghidang:
Bubuh daging yg telah digoreng tadi ke dalam pinggan. Bubuh sedikit kuah ke atas daging dan susun kentang yg dah digoreng disebelahnya.

October 28, 2008

SPAGHETTI TOMATO BASIL



...Menu sarapan pagi nih...
...Hehehehe...ala2 Itali nih...
...Chefnye, cik hubby ler...

AYAM TOMATO



...Mak kite selalu buatkan ayam tomato nih bile time raye, makan ngan nasi minyak...
...Resepinye kite tak pasti lak...
...So bahan2 & sukatannya kite main agak2 je...
...Alhamdulillah rasenya ade lah iras2...
...Buat pengubat rindu kat masakkan mak...

Bahannya
1/2 kg ayam ]potong, bersihkan dan gaul bersama sedikit garam dan kunyit serbuk
1 inci halia ]
1 ulas bwg putih ]hiris halus
1/2 labu bwg besar ]
2 biji lada besar ]
1 s/b lada kisar
4 s/b sos tomato
1 s/b sos cili
1 s/b kicap pekat
sedikit gula melaka
garam
minyak

Caranya
1.Goreng ayam sehingga masak atau 1/2 masak. Kite suka garing. Tos & ketepikan.
2.Keluar sebahagian minyak goreng ayam, tumis bwg putih dan halia hingga wangi, masukkan lada kisar, goreng hingga pecah minyak.
3.Masukkan sos tomato, sos cili, gula merah dan kicap. Diikuti ayam dan sedikit air.
4.Masak sehingga agak kering, kemudian masuk bwg besar dan lada yg dihiris tadi. Rasa garam & manisnya.
5.Biar bwg layu dan rempah agak kering. Siap

NASI ARAB 2



...Semalam hubby puasa so utk berbuka puasa kite bikin ler nasi arab...
...Resepinya dah ada kat link sebelah...
...Cuma kali nih buat main agak2 je...

CHOCOLATE OATS CRIPS



...Biskut nih dah lama nak wat coz stok oat banyak...
...Dek angin M duk selalu menyinggah, so tak jadik le biskut raya...
...Jadik biskut penghujung syawal...

Sumber : FP Maklang asal Koleksi Resipi Oats

Bahan
130g tepung gandum }
30g tepung jagung }
20g serbuk koko } ayak
½ sk serbuk penaik }
¼ sk serbuk kulit kayu manis }
¼ sk garam
90g Quaker Oat Segera
200g mentega
120g brown sugar
½ sk esen vanilla

Cara
1.Masukkan kesemua bahan yang diayak tadi dalam bekas. Masukkan garam dan Quaker Oats segera dan gaul rata.
2.Pukul mentega, gula, vanilla sehingga gebu. Masukkan bahan yang telah diayak tadi sedikit demi sedikit. Uli hingga kental.
3.Canai doh di atas papan yg ditabur sedikit tepung (kite sudukan dalam paper cup je). Potong atau terap dan letak atas dulang. Bakar dengan suhu 160 selama 12-15 minit atau sehingga rangup.

Nota
Maklang bakar dengan suhu 170 selama 15’.
Sebaik2nya, biarkan biskut betul2 sejuk baru makan dan rasa sendiri kerangupan biskut rangup coklat oat yang pasti makan sekali nak lagi.
Maklang tak terap biskut ni sbb angin malas dah datang so maklang buat jer cam bentuk choc. chip...cepat sudahnya...

October 25, 2008

KEK KEJU BLUEBERRY


Baru keluar peti ais


...Buat kek nih kesnya, ada blueberry beku yg cadang nak buat roti tak jadik...
...Atas alasan roti tak terbentuk ngan elok...
...So, kite cadang wat je ciskek...
...Tapi, base nye tarak ahh, takde bahan yg sesuai nak buat...
...Sebelum nih kite buat kek keju, selalunya kecut bhgn tghnye & rupe sikit tak lawo...
...Tapi lepas dpt sikit sebanyak tips dr empunya resepi sendiri dan Akak Linda, Alhamdulillah menjadik juga kek keju tu...
...Hehehehehe...Kite nih budak baru belajo, byk benda2 yg berkaitan kek masih blur lg...


Sumber : FP Akak Hanieliza

Bahan A -Base Biskut (Kite tak buat,takde stok biskut)
120 gm biskut chipsmore
2 s/b butter

Cara
1.Mesinkan halus biskut.
2.Gaulkan dengan butter sehinga boleh dikepal.
3.Masukkan dalam loyang springform 8 inci bulat yg telah dilapikkan kertas minyak.
4.Tekan adunan dan bakar pada suhu 150'C selama 10 minit.

Bahan B - Filling
250 gm krim keju Philidephia
70 gm butter
120 gm fresh cream
120 gm gula halus
50 gm tepung jagung
30 gm tepung superfine
1 s/teh esen vanilla
4 biji telur ayam [asingkan kuning dan putih telur]
2 s/b blueberry filling [kite ganti ngan blueberry beku 200gm]

Topping:
Filling blueberry..
[bolih dibeli siap dari kedai alat kueh/kek
atau dalam tin dari supermarket.]

Cara:
1.Panaskan oven 150 C selama 5 minit. 
2.Pukul putih telur sehingga naik gebus saperti bueh sabun. Pastikan tiada kuning telur tercampur dalam adunan putih telur dan juga pemukul telur kering dari minyakatau air.]
3.Pukulkan keju kerim, butter, gula dan frsh cream/whipping cream sehingga gebu.
4.Masukkan kuning telur satu persatu dan esen vanila. Pukul algi sehinggga rata.
5.Ayakkan kedua-dua jenis tepung.
6.Dengan menggunakan senduk kayu masukkan tepung dan kacau rata.
7.Buat teknik kaup-balikkan adunan.
8.Masukkan adunan putih telur dan gaulkan rata. Masukkan pula blueberry dan kacau rata.
9.Masukkan adunan dalam loyang yg telah ada biskut base.
10.Bakar pada suhu 150'C selama 70 - 75 minit
11.Bila telah amsak biarkan didalam oven selama beberapa jam.
12.Sejukkan kek dalam peti sejuk untuk 4- 5 jam lagi.
13.Letakkan topping blueberry sebagai hiasan dan boleh dihidangkan.

Siap dipotong

October 24, 2008

ZATIDHATI 30hb MAC-2hb APRIL 2008

...Kenangan menjadi student Akak Zati D'Hati selama 4 hari di Pekan,Kuantan...
...InsyaAllah ade rezeki & kelapangan nak pi menuntut lagi...
...Ada 2 kek yg takde dlm gambo, kek baby doll dan kek cokl.kcg...
...Dek keknye ada dlm 7 biji so on the way balik agih2kan...
...Sampai umah kul 4 pg, borak ngan adik sampai pagi...


Nih khas utk anakda yg tahan kena tinggal

Kasi kat adik yg duk Kem Penor

Yg nih sempat bwk balik umah

Kasi kat family mertua adik mase on the way balik

Kasi kat family mertua adik gak nih

October 22, 2008

GULAI LEMAK IKAN MASIN



...Nih permintaan hubby utk berbuka puasa semalam...
...Kite tak pernah masak guna nenas tp pernah tgk org masak gune nenas...
...Dah plak peberet hubby kite ape lagi, godeh je ler...
...Resepinye simple je coz kite pon tak tau buat sbnrnya...
...Tp Alhamdulillah rasa gulai tu tak mengecewakan...

Bahannya
2 ekor ikan aji kering (ikan kering sini kurang masing sikit)
2 keping nenas ]potong kecil
2 biji cili padi ]*
1 ulas bwg putih ]*
2 ulas bwg merah ]*kisar halus
1 1/2 lengkuas ]*
1/4 inci kunyit ]*
1 btg serai ]titik
300 ml santan pekat
sedikit air
sedikit garam

Caranya
1.Masukkan semua bahan dalam periuk, hidupkan api dan kacau sehingga mendidih.
2.Rasa garamnya. Siap.

TELUR MASIN



...Sesekali terasa nak makan telur masin, jenuh nak mencari kat sini...
...lagi2 ler telur itik...
...ari tu pernah makan telur masin buatan mane tah, sikit tak sesuai ngan tekak kite...
...so malas nak amik risiko pembaziran, kite bikin ler telur masin sendiri...
...tp guna telur ayam ler...
...rasa sama cuma teksturnya lembut sikit(patut org tua2 tak kasi gune telur ayam), kite dah tak kisah dah, janji boleh ngap tanpa was2...
...so kite kongsi cara nak buatnya khas utk mereka yg berada diperantauan...

Bahannya
10 biji telur ayam ]basuh bersih2
1/2 kg garam
air secukupnya

Caranya
1.Masak air garam sehingga garam tidak larut. 
2.Sejukkan.
3.Susun telur dalam bekas tertutup kemudian masuk air garam yg sudah sejuk.
4.Selepas 2 mgg bolehlah try rebus. Kalau dah masin boleh angkat semua yg lain, simpan dlm peti ais. Air garamnya boleh diguna utk jeruk telur baru.

AYAM KUKUS HALIA



...Menu nih kite bikin time semua org dlm umah nih sakit tekak & batuk...
...so tak mau gune minyak then kite kukus je...

Bahannya
1 kpg dada ayam ]potong kecil2
4 cm halia ]mayam halus
3 s/k serbuk bwg putih
1 s/k lada sulah
2 s/b jus lemon
30 ml susu cair/segar
sedikit pati ikan kattsuo/ayam
sedikit garam

Caranya
1.Masuk semua bahan ke dalam bekas yg tahan kukus, gaul sebati.
2.Selepas itu kukus hingga masak. Kite kukus guna MW. Siap.

NASI BERIANI ala PAKISTAN



Sumber : Diubah suai dari FP Hanieliza 

Bahan Tumis
1 kuntum bunga lawang
3 kuntum cengkih
1 biji buah pelaga
1 inci kulit kayu manis

Bahan Lain
1/2 kg ayam [bersih & potong kecik2]
1 s/b minyak masak
2 s/b minyak sapi
2 sudu rempah beriani faiza [bancuh jadik pes]
1 ulas bwg putih ]*
2 cm halia ]*dihiris nipis
3 ulas bwg merah/ 1/3 bwg besar ]*
50 gm daun ketumbar [boleh ganti ngan ketumbar & jintan putih]
50 gm daun bawang
1 biji tomato [potong dadu]
1 s/k serbuk kunyit
1/2 kg nasi [beras basmati]
1 s/b garam
1/2 cawan yogurt
pewarna kuning telur,hijau,merah sewaktunya

Caranya
1.Panaskan minyak,masuk bahan tumis. Tumis sehingga naik bau.
2.Masukkan bahan hiris, goreng hingga layu, terus masuk rempah yg dibancuh diikuti ayam dan tomato. Biar sehingga pecah minyak dan ayam masak.
3.Masuk serbuk kunyit goreng lagi.Masuk daun ketumbar,yogurt dan garam.masak hingga agak2 kering sedikit.
4.Masuk nasi dan goreng hingga rata.Masuk daun bawang dan goreng lagi.
5.Padam api, titik pewarna yg disukai. Balik nasi pelan2. Siap.

Tips: dari Akak Linda - boleh gune safron 5 urat utk 1 kg sebagai pewarna [next time leh cuba]

CHIFFON CAKE



Sumber : Manual MW

Bahannya
150 gm gandum ]diayak
5 biji telur kuning
7 biji telur putih
130 gm gula
100 cc air
80 cc minyak
sedikit vanilla

Caranya
1.Pukul telur kuning bersama 1/3 gula sehingga kembang, agak putih sedikit. Guna pemukul telur.
2.Masukkan minyak dan gaul rata. Masukkan air sedikit demi dan kacau rata lagi, seterusnya tambah vanilla.
3.Masukkan gandum sedikit demi sedikit dan kacau rata sehingga habis.
4.Dalam bekas lain masukkan putih telur pukul sehingga kembang bersama baki gula, gula hendaklah dimasukkan sedikit demi sedikit. Pastikan telur yg dipukul bila diterbalik bekasnya telur tu tak jatuh.
5.Masukkan 1/3 no 4 ke dlm no 3, kacau rata. Masukkan lagi 1/2 kacau rata dan seterusnya. Kacau dgn pemukul telur tadi.
6.Masukkan dalam acuan chiffon yg telah disapu minyak dan ditabur gandum saiz 20 cm, dan jatuhkan 2-3 kali. >> kite gune acuan kertas je yg kecil so dpt 3 biji.
7.Bakar pada suhu 170 darjah selama 55-60 minit.
8.Bila dah siap keluarkan dr oven or MW, terlingkup atas jaring atau gelas yg boleh tampu bhgn tengah.
9.Bila sejuk baru keluarkan. Guna pisau kalau lekat.

Tips
1.Kat Jepun kalau nak buat kek, telurnye terlebih dahulu dipukul di dalam air suam dgn garfu sehingga suhu telur sekitar 40 darjah. Jika tidak keknya akan bertukar menjadi bingka. So utk buat kek ini kite pukul telur kuning dan telur putih asing.
2.Kalu bakar dlm acuan biasa kek itu akan mengecut. Kita dah test utk 1/3 adunan ini.
SELAMAT MENCUBA...

NASI MINYAK WARNA WARNI



Sumber : FP Hanieliza

Bahan-bahan:
4 cawan beras basmathi [basuh dan toskan]
4 cawan air
1/2 cawan susu cair
3 biji tomato buah [cincangkan]
1 batang serai [ketukkan]
2 helai daun pandan [simpulkan]
1 kiub ayam
1 s/k garam
pewarna hijau merah dan kuning
1 sudu besar minyak sapi
2 sudu besar majerin

Bahan tumis:
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
1 inci kulit kayu manis
1 inci halia ]
3 ulas bawang merah ]tumbuk
1 ulas bawang putih ]

Bahan hiasan:
bawang goreng
daun bawang [mayang]

Cara membuat:
1.Panaskan minyak sapi dan majerin dlm periuk.
2.Masukkan bahan tumis, serai dan daun pandan. Goreng hingga naik wangi.
3.Masukkan air dan garam. Biarkan sehingga mendideh.
4.Masukkan susu cair, kiub ayam, buah tomato, beras, kismis dan beras. Kacau rata.
5 Masakkan saperti nasi biasa.
6.Bila nasi hampir kering, letakkan 1 warna pada 1 tempat yg berlainan.
7.Biarkan nasi hingga masak dan kering. Kemudian gembur-gemburkan supaya warna tadi rata keseluruhan nasi.
8.Sebelum dihidangkan, hiaskan dgn taburan bawang goreng dan daun bawang.
9.Kite hidang bersama gulai kawah dan acar nenes.


SEMPERIT MARBLE



Sumber :
FP Hanieliza

Bahan
280 gm butter
130 gm gula kastor
270 gm tepung ros/tepung biskut
70 gm tepung jagung
70 gm tepung kastad >> kite taruk tepung jagung juga
1 s/k coklat emulco
hirisan badan [hiasan]

Cara
1.Gaulkan butter dan gula sehinga sebati.
2.Masukkan tepung gandum dan jagung yg telah diayakkan sedikit demi sedikit.
3.Bahagikan adunan pada 2 bahagian.
4.Campurkan coklat emulco pada 1 bahagian manakala 1 lagi dibiarkan adunan asal.
5.Gunakan acuan samperit bunga cina dan pamkan adunan coklat dalam loyang angaran 3 cm.
6.Pamkan adunan asal bersebelahan doh coklat yg telah diletakkan dalam loyang.
7.Letakkan hirisan badam sebagai hiasan.
8.Bakar dalam oven suhu 170'C selama 12 - 15 minit.
9.Bila sejuk simpan dalam balang kedap udara.

AGAR-AGAR SUSU



Bahannya
1 pek agar kering(15 gm yg jepun punye)
1 tin susu cair
gula
air ( kite taruk 1 liter)
1 s/t esen vanilla
pewarna yg dibenarkan

Caranya
1.Masukkan agar2 dan air dlm periuk, masak sehingga agar2 cair.
2.Masuk gula, rasa biar agak manis sedikit.
3.Bila gula dah larut, taruk pewarna, padam api. Kacau sebati.
4.Ambil 4 senduk kecik taruk dlm loyang. Bior dia keras. Pastu potong kecil2...tak pon cincang...takpon bior je seketika...
5.Sesambil tunggu yg no 4.keras sedikit...baki agar2 dlm periuk tadi taruk susu dan vanilla.kacau sebati.
6.Masukkan kedalam bekas dan masuk yg no 4 tadi. (kite tuang je dlm loyang yg ade agar no 4 tu sesambil potong2 ngan sudu,nak cepatnye pasal)
7.Sejukkan dan potong ikut suke. Siap.

ACAR NENAS



Sumber : Bonda

Bahannya
800 ml tomato sos
5 s/b lada kisar [
kite punye pedas]
5 senduk kecik gula [
bergantung kemanisan]
garam secukupnya
4 biji nenas kecil [
potong kecil]
2 biji bwg besar [
potong nipis]

Caranya
1.Masukan tomato sos, lada, gula dan garam ke dalam periuk dan panaskan sehingga sebati dan mengelegak sedikit.
2.Padam api dan biar sejuk.
3.Bila dah sejuk campur nenas dan bwg hiris tadi. Biar seketika. Siap utk dimakan.
4.Sedap dimakan bersama, nasi beriani, nasi minyak, nasi arab dan seangkatannya.

KUEH KASTURI



Sumber : Hubby

Bahannya
kacang hijau
gula
gula merah
garam
air
butter

Caranya
1.Rebus kcg shgg empuk. Air jgn terlalu byk, cukup utk empukkan kacang.
2.Masuk gula, gula merah dan garam. Masak shgg kering.
3.Bila dah kering tambh butter dan biar betul2 kering.
4.Padam api, sejukkan dan bentuk bulat2 leper.ketepikan.

Bahan Sadur
tepung beras
sedikit kapur makan
garam
air
minyak

Caranya
1.Aduk semua dalam 1 bekas.
2.Jgn terlalu cair, nanti tak lekat pada kueh tu
3.Panaskan minyak, minyak kena banyak cam goreng pisang. Pastu amik kueh yg dibentuk celup dalam bhn saduran tadi terus goreng.
4.Bila agak kuning angkat. Siap

NASI LEMAK



Bahannya
3 cwn beras siam ]*basuh &toskan
1 cwn beras jepun ]*
5 cwn air ]utk masak nasi
9 s/b santan pekat
1 s/b garam halus
1 inci halia ]mayam halus
2 ulas bwg merah ]

Caranya
1.Campur semua dlm periuk letrik, masak seperti nasi biasa.
2.Hidang bersama sambal bilis, telur rebus dan timun.

MOIST CHOCOLATE CAKE 4



...Juga dibawa ke masjlis hari raya...
...Dekonya tak sempat habiskan & kuren disebabkan migrin melanda...

MARBLE SPONGE CAKE 3



...Kek yg dibawa ke majlis hari raya...

DONAT INTI KACANG HIJAU



...Kulitnya boleh buat cam doh roti biasa...
...Intinya, kcg hijau direbus hgg lembut dan sampai kering airnya. Taruk gula merah dan sedikit garam. Setelah kering, masukkan sedikit butter. Sejukkan dan boleh digunakan...

BLUEBERRY CHEESE TART




Sumber:
FP Akak Rinnchan

Bahan-bahan: Makes 12
Untuk doh pastri
125gm butter
40gm icing sugar
1 biji telur
220gm tepung gandum
1/2 teaspn esen vanila

Kaedah penyediaan:
1.Satukan semua bahan dan uli sehingga menjadi doh.
2.Ambil sebahagian kecil doh dan tekankan dalam acuan tat. Sila rujuk gambar di atas.
3.Cucuk-cucuk pastri menggunakan garpu dan bakar doh pastri selama 8-10 minit atau sehingga separuh masak pada suhu 175 darjah cel.
4.Sementara itu sediakan bahan isian cheese.

Bahan Isian cheese:
250gm cream cheese
3/4 cwn gula icing
1 biji telur
1/2 cwn whipping cream
1 camca teh esen vanila
Blueberry filling secukupnya

*Nota:Sukatan Isian cheese ini sebenarnya boleh cater utk dua sukatan doh pastri di atas. Jadi, sekiranya anda hanya ingin membuat sedozen tart kurangkanlah sukatan ini kepada separuh.

Kaedah penyediaan:
1.Pukul cheese dan telur hingga sebati.
2.Masukkan esen vanila dan telur dan whipping cream.
3.Teruskan memukul adunan sehingga kelihatan berkrim.
4.Tuangkan adunan secukupnya ke dalam pastri separuh masak tadi dan sudukan blueberry filling
di tengah-tengahnya.
5.Masukkan kembali ke dalam oven dan bakar selama 15-20 minit pada suhu 175 darj cel.
Sejukkan sebelum dialih dari acuan dan diletak dalam papercup.

NABE a.k.a STEAMBOAT



...Sejuk-sejuk pekena masakkan nih memang masyukkkkk...

MARBLE SPONGE CAKE 2



...Kek tempahan Kak Siti dan Suzana...
...Saiz 8 inci...

PULUT LEPA aka PULUT PANGGANG VERSI TRENGGANU



INTI PULUT LEPA

Bahan2
1 kg ikan selayang / ikan uji rashid / ikan kembung [kite gune ikan saba 2 ekor]
1 sudu kecil garam & 4 keping asam keping (untuk merebus ikan)
½ biji kelapa (ambil santan pekat anggaran 2 cawan)
6 ulas bawang merah ~ dimayang halus
1 inci halia ~ dihiris memanjang halus
1 sudu kecil halba
garam & gula secukup rasa
serbuk perasa jika suka

Cara Menyediakan Inti
1.Rebus ikan dengan garam, asam keping & sedikit air.
2.Sejukkan ikan & asingkan isinya sahaja.
3.Tumbuk isi ikan hingga lumat
4.Dalam kuali.. masukkan santan, bahan2 hiris, halba, isi ikan, garam & gula secukup rasa.
5.Masak bahan2 tersebut hingga menjadi betul2 kering & berderai.
6.Angkat & ketepikan sedia utk digunakan.


PULUT LEPA aka PULUT PANGGANG VERSI TRENGGANU

Bahan2
1 kg pulut ~ direndam semalaman atau sekurang2nya 3 jam [kite gune beras mochi]
1 biji kelapa ~ ambil santan pekat anggaran 3 cawan (kalau rasa kering sgt, boleh tambah lagi)
garam secukup rasa
Daun pisang utk membungkus ~ potong anggaran selebar 7 inci setiap sekeping dan lap permukaannya.
Lidi yang dipotong runcing sepanjang 1 ½ inci (untuk cucuk daun pisang) atau boleh juga gunakan stapler saja.. (org dulu2 guna lidi)
kapur makan (untuk di lengserkan pd jari jemari utk mengelakkan pulut melekat2 pd jari)

Cara Menyediakan
1.Toskan pulut yang direndam tadi & masukkan ke dalam pengukus (elok guna pengukus lubang halus agar pulut tak jatuh jika pengukus berlubang besar.. alaskan dengan daun pisang). Kukus selama 30 - 40 minit.
2.Angkat pulut dan masukkan ke dalam besen dan arong dengan santan yg dicampurkan dengan garam. Kacau hingga rata dan kukus sekali lagi selama 30 minit atau hingga pulut masak.
3.Sediakan daun pisang (letak atas meja atau papan pencanai atau atas kekuda kalau buat kat lantai).
4.Sapukan jari dengan kapur makan agar pulut tak melekat pada jari. Sudukan anggaran 2 ~ 3 sudu besar pulut atas daun pisang dan ratakan. (rujuk pada gambar).
5.Sudukan inti anggaran 3 sudu kecil lalu balutkan inti tadi dengan pulut dengan beralaskan daun pisang. Pastikan inti tertutup dengan pulut dan berada ditengah2 pulut supaya inti tak berterabur waktu nak makan
6.Potong lebihan daun pisang kiri & kanan balutan pulut tadi anggaran 1 inci.
7.Dengan menggunakan jari.. tekan/cucuk2 pulut ke dalam balutan daun pisang tadi agar ia kemas & mampat.
8.Cucuk dengan lidi atau stapler untuk mengemaskan balutan.
9.Bila dah siap.. bolehlah dibakar menggunakan dapur gas ataupun arang.

DAGING PRUNE



Sumber: FP Hanieliza

Bahan
600 gm daging [potong nipis]
1/2 cawan buah prune [buangkan biji dan mesin halus]
5 s/b sos tomato
4 s/b kicap pekat
2 s/b cili mesin
2 s/b rempah kari
4 s/b minyak
1/2 cawan air
garam

Bahan Mesin
4 ulas bawang putih
10 ulas bawang merah
2 inci halia

Cara
1.Daging dibersihkan dan gaulkan dengan sos tomato, rempah kari, cili mesin dan kicap pekat.
2.Panaskan minyak dan tumiskan bahan mesin sehingga wangi dan naik minyak.
3.Masukkan daging. Kacau rata. Biarkan masak sehingga daging lembut.
4.Masukkan buah prune mesin dan garam. Biarkan sehingga kuah pekat.
5.Hidangkan bersama nasi putih atau nasi minyak atau beriani.

NASI BERIANI




Sumber: Akak Hanieliza FP 

Bahan
1 kg beras bathmati [basuh dan toskan]
2 s/b rempah beriani [bancuh dgn sedikit air]
2 biji buah tomato [potong dadu]
3 biji cili merah [potong 2]
3 biji cili hijau [potong 2]
100 gm daun pudina ]  
100 gm daun sup ] potong kasar *tak taruk
100 gm daun ketumbar ]
1 liter air
1 cawan susu cair
2 s/b minyak
4 s/b minyak sapi
kismis
garam
1 s/b pewarna kuning [bancuh ngan sedikit air]

Bahan tumis
5 ulas bawang merah ]
3 ulas bawang putih ] hiriskan
2 cm halia ]
1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga

Cara
1.Panaskan minyak dan minyak sapi dalam rice cooker pot. Tumiskan bahan tumis sehingga wangi.
2.Masukkan rempah yg dibancuh dan akcau. Masakkans ehingga naik minyak.
3.Masukkan daun yg dipotong kasar dan cili merah & cili hijau.
4.Masukkan air dan susu cair. Biarkan mendideh sekejap.
5.Masukkan beras dan alihkan periuk dalam rice cooker.
6.Bila dah nasi kering, titikan pewarna kuning dan biarkan kering lagi.
7.Bila telah kering gemburkan nasi perlahan supaya beras tak patah.
8.Hidangkan dengan daging prunes dan acar.


AYAM BAKAR ZATI D'HATI




Sumber : ZatiD'Hati

Bahannya
1 ekor ayam

Bahan-bahan dimesin basah
bawang besar
halia
serai
lengkuas
cili kering
** mesin dengan air yang sikit. Masukkan bahan yang hendak dimesin sikit-sikit supaya tidak banyak air digunakan. Nak bahan-bahan ini dimesin pekat

Bahan-bahan dimesin kering
ketumbar
jintan manis
jintan putih

Bahan-bahan lain
gula melaka dimasak dengan sedikit saja air - untuk tujuan hancurkan gula saja**siapa yang rajin nak racik halus-halus, silakan. Tak letak madu sebab manis gula melaka punya rasa tersendiri...
garam
kunyit
sikit kicap pekat
sikit kicap tiram
sikit pes asam jawa
*** perap ayam ni dengan semua bahan satu malam. Sehari semalam pun tak apa. Lagi lama diperap lagi sedap, tapi masuk dalam chiller. Pastu bakar. (kite bakar dlm Microwave 38 minit suhu 250 darjah)

NASI GORENG EPAL SERAI



Sumber : Blog UmmiZaihadi asal Majalah Saji

Bahan:-
1 mangkuk nasi putih
7 - 8 ekor udang basah - bersihkan
2 biji telor
4 ulas bawang putih - cincang
1 labu bawang besar - dadu
2 tangkai cili merah (tumbuk) (*ummi tmbh 6 bj cili padi dihiris)
3 batang serai - hiris halus
1 - 1 1/2 biji epal hijau - potong dadu
2 sudu besar sos ikan
1 tangkai daun pudina (hiris) (ini kite pon tak letak...takde))
Minyak masak
Garam

Cara Memasak:-
1.Panaskan minyak, tumis bawang merah dan bawang putih.
2.Masukkan sekali udang dan kacau seketika hingga kekuningan.
3.Kemudian tolak bahan tumis tadi ke tepi kuali dan pecahkan telor.
4.Kacau telor hingga masak berketul.
5.Masukkan pula cili dan kacau semua hingga naik bau.
6.Masukkan serai dan kacau. Kemudian masukkan nasi dan kacau rata.
7.Masukkan garam, sos ikan dan buah epal. Kacau hingga nasi benar2 masak dan taburkan daun pudina.
8.Gaul rata. Tutup api.

SAMBAL BILIS TEMPE



Bahannya
1 mangkuk bilis 
tempe
kacang tanah [kite gune kacang parang or ape ekk kacang yg dah siap tu]
2 s/b lada kisar [kitenye pedas]
2 s/b bwg kisar
2 cm gula melaka a.k.a nisan
minyak untuk menumis
garam secukupnya [hati2 bilis dah masin]

Caranya
1.Bilis dibasuh, ditos, digoreng & angkat, ketepikan.
2.Guna minyak yg sama, goreng tempe yg dipotong kecik2 hingga garing, angkat dan ketepikan.
3.Guna minyak yg sama, goreng kacang hingga masak, angkat & ketepikan
4.Tumis lada hingga garing, guna minyak yg sama, kemudian masukkan bawang.
5.Goreng semua hingga garing.masuk nisan dan garam.goreng hingga nisan hancur.
6.Padam api, biar sejuk.
7.Bila dah sejuk gaul bilis, tempe dan kacang bersama rempah tadi. Siap

SAYUR LEMAK KACANG PANJANG PETAI




Bahannya
kacang panjang [potong 2 cm]
lada besar [belah 2]
1 ulas bwg merah [darurat bwg besar pon jalan]
petai
keropok keping
1 kpg asam keping
sedikit garam [jgn byk sgt kdg keropok tu dah masin]
3/4 tin santan pekat
sedikit air

Caranya
1.Masuk semua dlm periuk,masak sehingga mendidih.
2.Sentiasa kacau supaya santan tak berketul.Siap

ROJAK AYAM a.k.a ROJAK KELING


Mee Rojak Sblm Disiram dgn Kuah Kacang

Siap utk Dimakan

KUAH SATAY

Sumber : FP Mariam

Bahannya
1 cawan Kacang (goreng) >> kite gune peanut butter
1 inci Lengkuas
3/4 batang Serai
5 ulas Bawang merah
1/2 inci Kunyit
6 tangkai Cili kering
Gula melaka
Garam
1 sudu kecil Serbuk kopi (untuk aroma kuah satay)
Santan (sebiji kelapa) >> kite taruk 100ml santan pekat
>> 2 kpg asam keping (kite tambah nih)

Caranya
1.Lengkuas, serai, bawang merah, kunyit dan cili kering dikisar
2.Kemudian tumis semua bahan kisar,hingga naik bau.
3.Masukkan 1 sudu kecil serbuk kopi.
4.Letak santan, gula melaka, asam keping dan garam secukup rase.
5.Lepas tu masukkan kacang goreng yg dah dikisar.
6.Masuk sedikit air. Masak sehingga pecah minyak. Siap.

SWISS ROLL BATIK 2


Perisa Mocca Sebelum dibakar

Selepas Dibakar & Siap Digulung Dgn Fresh Cream

Pandan + Coklat Sebelum dibakar

Siap, Gulung dgn Jem Blueberry

KOPI



...Sesaja wat kenangan...
...Merasa gak kisar kopi sendiri...

SAMBAL TUMIS TELUR REBUS



Bahannya
Telur rebus
1 s/b lada kisar
3 ulas bwg putih ] 
1/2 bwg besar ]ditumbuk halus
1 potong halia ] 
garam
kicap
sedikit air
sedikit jus lemon

Caranya
1.Tumis lada hingga garing, masuk bhn tumbuk. 
2.Masuk sedikit air. Biar kering.
3.Masuk kicap, garam dan jus lemon.
4.Siap dan siram atas telur rebus yg sudah dipotong.

DAGING GELAP



Sumber : FP Akak Linda

Bahannya
Daging potong nipis
2 s/b rempah kari daging dijadikan pes(I used adabi )
1 s/t serbuk cili dijadikan pes
2 labu bawang besar
1 inci halia diketuk
Daun kari
1 btg serai diketuk
Kicap kipas udang (rahsia segala masakan) kite gune tamin
Asam keping

Caranya
1.Tumis bawang besar,daun kari,halia dan serai
2.Masuk rempah kari,serbuk cili,daging dan air.masak hingga kering dan pecah minyak
3.Masukkan air semula,asam kepin dan kicap kipas udang
4.Rasa gula garamnya
5.Taraaa...

There was an error in this gadget