"ASSALAMUALAIKUM WBT...BLOG INI ASALNYA DARI BLOG KOLEKSI RESEPI, YG BERMULA DARI BUMI SAKURA DAN SEKEMBALINYA KE BUMI KELAHIRAN... SEGALA RESEPI HASIL DARI OLAHAN DIRI SENDIRI DAN SUAMI TERCINTA, JUA RESEPI ASAL BONDA YG DISAYANGI DAN TEMAN-TEMAN BLOG YG DIKASIHI...BLOG NIH KHAS BUAT RUJUKAN DIRI SENDIRI, ANAK-ANAK, SAUDARA-MARA DAN TEMAN-TEMAN TAULAN...TERIMA KASIH"

Followers

December 12, 2008

PUDING MARBLE



Salam Jumaat...

...Hehehehe...kite ingat N3 bwh yg jadik N3 last sblm cuti,tapi silap plak!!!...dek bhn2 ade lagi yg boleh dijadikkan satu menu so bikin ahh puding nih...leh angih2kan nanti...

...Sebenarnye wat puding nih kalut sikit,sesambil kemas barang yg nak pos ke airport & clearkan ape2 patut kat umah nih...so marblenye kuren menjadik,tp ape2 pon pada tekak kite sedap sesangat,lemak2 manis gitu...Mekasih akak Hana kongsi resepi puding serta ngan sumbangan tepung kastad tu...Menjadik gak puding yg takde rupe zebra nih...Pohon halal ya tuan punya resepi,kite C&P je...:D

Bahan-bahan
  • 2 gelas air
  • 1 paket agar-agar serbuk (10 gm)(kite guna 12gm)
  • 2 gelas susu segar (kite tambah 100ml susu cair)
  • 3 biji kuning telur
  • 3 sudu besar mentega/majerin
  • 1 sudu besar serbuk koko (bancuh ngan sedikit air suam)
  • 1 sudu besar tepung kastard
  • 1 gelas gula
  • (nih kite tambah) 1 sudu kecil esen vanilla

Cara-cara
  1. Masukkan 2 gelas air didalam periuk. Biar air hingga mendidih. semantara itu, pukul kuning telur bersama mentega, ketepikan.
  2. Bancuh tepung kastard bersama susu segar. Setelah air mendidih, masukkan serbuk agar2 bersama gula. kacau hingga kedua-dua bahan larut.
  3. Setelah bahan tadi larut, masukkan bancuhan tepung dan kacau. Kemudian masukkan pula telur yg telah dipukul bersama mentega tadi. Kacau sebati dan tapis adunan.
  4. Bahagi adunan kepada 2 bahagian. 1 bahagian dicampur dengan serbuk koko.(serbuk koko dibancuh dengan sedikit air panas). kacau sebati. 1 bahagian lagi biarkan warna asal.
  5. Sendukkan 1 bahagian koko ditengah loyang, diikuti 1 bahagian warna asal di atasnya. Ulang hingga habis. Sejukkan di dalam peti sejuk. * Acuan loyang terpulang kepada individu.

December 11, 2008

BURGER AYAM SOS STEAK



Salam Semua...

...N3 nih maybe N3 last sblm kiteorg bercuti selama sebulan lebih2 sikit...huhuhuhuu...rindu ahh kite kat korang semme...ape2 pon spjg cuti tu kalu kite sempat masak & takde masalah ngan internet,insyaAllah akan kite cuba updatenye...

...Ok kite citer pasal menu nih plak!!!...sebenarnye nak kasi nama pon tak tau,coz ayam yg diguna tu burger ayam baki buat semalam & sosnye lak sos steak versi campak2(ape2 stok yg masih ade dlm peti esbox tu)...so itu ler dinner kiteorg...

...Resepi sos asal tu leh ahh rujuk versi steak sblm nih...kalu versi sempoi nih leh tgk kat bwh ni...

Bahannya
  • 4 ulas bwg putih]tumbuk halus
  • 1 inci halia]
  • 3 s/b sos cili
  • 3 s/b sos tomato
  • 1 s/b serbuk lada hitam
  • garam
  • serbuk basil
  • serbuk oregano
  • serbuk rosemary
  • butter

Caranya
  1. Masuk semua bahan dlm 1 bekas kecuali butter,gaul hingga rata.
  2. Panaskan kuali masuk butter biar cair dan masukkan bahan yg digaul tadi.
  3. Masak hingga mendidih dan rasa garamnya.Tambah sedikit air sekiranya perlu.Siap.
  4. Hidang bersama kentang (direbus,dikupas kulit,ditabur garam dan serbuk basil+oregano.Panggang seketika dlm oven),carrot dan seangkatannya.

December 10, 2008

BURGER AYAM



...Hohohooo,berjaya gak kite wat burger ayam...pahtu tebal lak tu...muahahaha...1 kpg cam 2 kpg,alhamdulillah konyang perut...lagi2 anakda kite tu suke noi mknnye,so tuk dinner ari nih,mkn nih je...

...resepi nih lak mmg tak sukat main taruk je...yg pasti bahan2nya cam kat bwh nih...

Bahannya
  • 500gm daging ayam cincang
  • 1 biji bawang besar ]cincang halus
  • 1 s/b butter
  • 1 biji telur
  • serbuk roti ]byk gak
  • garam
  • serbuk lada sulah
  • seasoning maggi

Caranya
  1. Gaul semua bahan sehingga rata.
  2. Tambah serbuk roti supaya adunan tak lembik dan tak keras.
  3. Bentuk ikut suka.
  4. Panaskan kuali,taruk sedikit butter dan diikuti adunan yg siap dibentuk.Goreng cam burger biase tu. Siap.
  5. Hidang ngan kubis,tomata,salad dan seangkatannya.Sayur tu kite taruk ape yg ade dlm esbox kite je ya.
  6. Kite gune roti slice biase je,malas nak buat roti cam kat kedai tu.


NASI AIR a.k.a BUBUR SUP UDON




Salam Kembali...

...Idea wat menu nih mai masa makan bubur seafoof kat JoyFull,masa pi ryoko baru2 nih...Nak buat pon simple je...Janji ade serbuk sup udon...lain tu adjust sendiri ape yg nak taruk...kite taruk cendawan ngan sosej je...

ROTI COKLAT



Salam Aidil Adha semua...

...menu nih sblm raya lagi...seperti dos2 sblm nih,just ubah kandungan gandum dengan koko powder...tambah perisa kopi sikit...hehehhee...kite malas nak menaip dek nih hb yg bikin...

...layan je ler ye...

December 5, 2008

AFRICAN MARBLE CAKE



Salam Semua...

...Kek nih khas utk majlis Qistina,buahati Diana & Asyan yg akan pulang ke M'sia bersama neneknya terlebih dahulu.Manakala Diana& Asyran akan menyusul kemudian.Semoga selamat semuanya ya...

...Kali nih cilop resepi dari fp akak meen lak,senang je nak wat...kite wat versi marble pandan...& design tu kite wat,ikut idea tang tu gak...tak sempat nak rujuk mane2,sbb nak siapkan cepat sblm buttercream mengeras kembali.so dalam masa tak sampai 2 jam siap ler deko nih...huhuhuuu...rekod bagi diriku yg tak pro nih...nak cepat nyer pasal,deko pon tah ape2...


Sumber: Dari FP Akak Jasmeen asal Roshayati Johari

Bahan-bahan:
  • 250 g Tepung naik sendiri
  • 200 g gula kastor
  • 300 g telur - timbang tanpa kulit (kat jepun telur kena pukul dlm air suam dl,bior agak2 suhu bilik baru campur ngan semua tu)
  • 1 camca besar ovellate
  • 1 camca teh baking powder
  • 2 camca besar susu pekat
  • 50 g air
  • 175 g butter - dicairkan
  • coklat/strawberry/ kopi/pandan emulco - pilih satu yang digemari

Cara-caranya:
  1. Pukul semua bahan kecuali butter cair dan emulco hingga pekat dan kuantitinya menjadi double.
  2. Masukkan butter cair dan kacau adunan sebati.
  3. Asingkan 3 senduk adunan. Campurkan 3 senduk dengan emulco. Tuang adunan banyak dalam loyang. Tuangkan sedikit2 adunan emulco dan corakkan atas adunan banyak.
  4. Bakar. (Pastikan adunan hanya separuh loyang sebab kek ini akan naik double) Suhu 160 selama 45 minit atau sehingga masak.
  5. Setelah masak, biarkan 5 minit dalam loyang lepas itu keluarkan. Ini untuk elakkan kek jadi kecut.
psss...resepi buttercream dari zatidhati.

Bunga yg tak cukup zat dan tak sempat penuhkan 1 taman,buttercream dah abis


Suke noi ngan bakul!!!tapi kali nih kuren memuaskan...

AWARD dr UMIEAISYAH



...Dapat award dr umieaisyah,tang mane kreatif tu tak tau ler...Ape2 pon mekasih ya...

...So kite panjangkan buat teman2 yg sudi menjengah sini...sama ada dari blog ataupon fotopages...Sudi2 ya amik n tampal kat umah masing2...

MARBLE SPONGE CAKE




...Happy Anniversary Kak Onie & CheKu!!!...moga berbahagia buat selama-lamanya.Kek nih kite wat khas utk diorg coz anniversary kiteorg selang sehari je...sambutan pun kali ke 5...

...Citer bab2 buttercream nih,nih ler 1st wat dalam suhu 13-15 darjah...shorthening dan krimwell keras cam duk dalam esbox...kek lak wat perangai lak,tak naik sekata,tu yg jadik deko cam gitu...sejuk2 nih tak leh miss tips langsung sure ade je yg tak kena...mujur b'make up kalu idop tak lalu den nak hadiahkan...heheheh....

...Ape2 pon layan je...deko sempoi yg lebih kurang 1 jam ni...



December 4, 2008

ANNIVERSARY ke 5




Salam Semua...

...Pejam celik...pejam celik...dah 5 thn usia pernikahan kiteorg!!!... Macam2 pahit, maung, payau, masin, kelat, manis dan seangkatannya, alhamdulillah dapat kiteorg lalui. Semoga ikatan suci yg terjalin ini sentiasa didalam lindungan kerahmatan Illahi,amin.

...Nih citer pasal kek lak ya!!!...cam N3 bwh tu,ciskek nih kurang menarik rupenye so kite pon makeup ngan fresh cream,ala kadar...nak makeup ngan butter cream cam tak best je...nak tak nak wat gak gune fresh cream.Deko simple pon nampak sememeh semacam je...adehhhhh!!!

BLUEBERRY CHEESE CAKE


...semalam kite buat 2 bijik ciskek,satu utk anniversary kiteorg dan satu kasi hadiah besday...tak tau ahh mane silapnya,rupe tu ada kuren ahh sikit...so kite pon taruk ahh makeup sikit!!!...tpkan...guna fresh cream,so mmg K.O.lah!...tangan nih masih keras noi nak main fresh cream tu...kena banyak praktis lg nih.

...to kakgino sori ya, awal noi kasi kek besdaynya coz next week kite dah mula bercuti...

December 3, 2008

BUN HORLICKS


Bun nih resepi yg hb xjus dr resepi asal,so lepas solat subuh hb rajin noi sukat2 n masuk dlm BM...so sarapan kiteorg mkn nih je...sonang cerita...lagi mudah buat mereka2 yg berpantang!!!...ahaks...
Resepi nanti2 ya,tgh duk godeh something kat dapur nih!!!...

KETAM MASAM MANIS


Salam Semua...

Nih menu semalam...hb pi yokohama,bertolak pagi2 dari nagaoka dan kembali mlmnya...
So dek geram nengok ketam masih lg ade dlm stok,ape lagi ku tibai je masak ngan ape yg ade dlm esbox tu!!!...hehehehe...dlm proses nak perhabis stok + langgar sikit pantang2 tu...muahahaha...Lagi lak penghuni umah nih,Aqil je yg tak batuk & umminya lak baru je start batuk,so dia ler yg berselera noi makannya...lagi2 lak ketam tu mmg peberet dia,maka bertambah2 ler nasinya...Alhamdulillah,kalu idop bercinta ler nak tgk dia tu makan nasi...

Bahannya
  • 3 ekor ketam ]dibersih dan digoreng
  • 1 inci halia ]*dicincang halus
  • 3 ulas bwg putih ]*
  • 3 s/b bwg kisar
  • 1 s/b lada kisar
  • 4 s/b sos tomato
  • 2 s/b sos cili
  • gula merah/nisan
  • garam
  • minyak
  • air

Caranya
  1. Panas minyak dan goreng ketam hingga masak.Tos dan ketepikan.
  2. Guna minyak yg sama,keluarkan sedikit sekiranya banyak,tumis bwg putih dan halia hingga naik bau. Masukkan lada kisar,goreng hingga garing.
  3. Masukkan bawang kisar dan goreng lagi.Masukkan sedikit air,nisan dan garam.Biar mendidih dan rasa masam manisnya.
  4. Masuk ketam dan goreng rata. Siap.

December 2, 2008

MAGURO KUKUS



Salam Semua...

Rase cam dah lama tak update...Al-maklum ler penghuni rumah nih kena berpantang!!!...pantang?hehehe...pantang benda2 berminyak & seafood je...dek penyakit kong...kong...kembali melanda umah ni...masakkan plak biase2 je 2-3 ari lepas...
Kali nihnye menu lak ku main tibai je...muahahaha...ikan maguro tu biasa org wat sashimi or sushi!!!...tekak den tak lalu nak mkn benda2 mentah ni,so ape lagi,masak je leer...(marah org suke mkn sashimi,ikan mahal ade ka pi masak)...kadang tu wat sambal tumis...tp kali nih try kukus!!!...sekali rase cam ayam...2 kali rase kompem ikan...ngeh...ngeh...

Bahannya
  • ikan maguro ]slice
  • serbuk paprika
  • serbuk bwg putih
  • basil kering
  • daun ketumbar
  • cili 
  • garam
  • susu cair

Caranya
Masuk semua bahan dlm bekas yg tahan MW,tekan butang kukus.Siap...ngeh..ngeh...

There was an error in this gadget