Salam Jumaat...
...Hehehehe...kite ingat N3 bwh yg jadik N3 last sblm cuti,tapi silap plak!!!...dek bhn2 ade lagi yg boleh dijadikkan satu menu so bikin ahh puding nih...leh angih2kan nanti...
...Sebenarnye wat puding nih kalut sikit,sesambil kemas barang yg nak pos ke airport & clearkan ape2 patut kat umah nih...so marblenye kuren menjadik,tp ape2 pon pada tekak kite sedap sesangat,lemak2 manis gitu...Mekasih akak Hana kongsi resepi puding serta ngan sumbangan tepung kastad tu...Menjadik gak puding yg takde rupe zebra nih...Pohon halal ya tuan punya resepi,kite C&P je...:D
Bahan-bahan
Bahan-bahan
- 2 gelas air
- 1 paket agar-agar serbuk (10 gm)(kite guna 12gm)
- 2 gelas susu segar (kite tambah 100ml susu cair)
- 3 biji kuning telur
- 3 sudu besar mentega/majerin
- 1 sudu besar serbuk koko (bancuh ngan sedikit air suam)
- 1 sudu besar tepung kastard
- 1 gelas gula
- (nih kite tambah) 1 sudu kecil esen vanilla
Cara-cara
- Masukkan 2 gelas air didalam periuk. Biar air hingga mendidih. semantara itu, pukul kuning telur bersama mentega, ketepikan.
- Bancuh tepung kastard bersama susu segar. Setelah air mendidih, masukkan serbuk agar2 bersama gula. kacau hingga kedua-dua bahan larut.
- Setelah bahan tadi larut, masukkan bancuhan tepung dan kacau. Kemudian masukkan pula telur yg telah dipukul bersama mentega tadi. Kacau sebati dan tapis adunan.
- Bahagi adunan kepada 2 bahagian. 1 bahagian dicampur dengan serbuk koko.(serbuk koko dibancuh dengan sedikit air panas). kacau sebati. 1 bahagian lagi biarkan warna asal.
- Sendukkan 1 bahagian koko ditengah loyang, diikuti 1 bahagian warna asal di atasnya. Ulang hingga habis. Sejukkan di dalam peti sejuk. * Acuan loyang terpulang kepada individu.