"ASSALAMUALAIKUM WBT...BLOG INI ASALNYA DARI BLOG KOLEKSI RESEPI, YG BERMULA DARI BUMI SAKURA DAN SEKEMBALINYA KE BUMI KELAHIRAN... SEGALA RESEPI HASIL DARI OLAHAN DIRI SENDIRI DAN SUAMI TERCINTA, JUA RESEPI ASAL BONDA YG DISAYANGI DAN TEMAN-TEMAN BLOG YG DIKASIHI...BLOG NIH KHAS BUAT RUJUKAN DIRI SENDIRI, ANAK-ANAK, SAUDARA-MARA DAN TEMAN-TEMAN TAULAN...TERIMA KASIH"

Followers

April 11, 2009

DAGING GORENG MERAH



....Resepi utk menu nih dah pernah masuk sblm nih...tp kite C & P balik kat sini... utk mudahkan korang tgk... Menu nih wat bekal pi nengok sakura... hehehehe... rancangan last minute, pergi pon dah dekat magrib... kelam kabut sekali, lepas solat kat hotel... bergegas ke koen tu... parking kete jauh tau, siap kena amik bas lagi... Org2 yg datang plak punya ler ramai... parking kebanyakkan penuh... sib baik ler kiteorg dapat gak parkingnyer...

....Kiteorg nih jarang travel or jenjalan memana malam2 tp dek konon2 nak amik gambo pemandangan malam sakura di bwh bulan penuh, paksa gak ler diri... sekali haru betuiiiii...uhuhuhuuu... tu ler kelam kabut nyer pasal, konon2 dah tak tertinggal ape2... sblm nih kat Kanazawa kaki 3 tertinggal dlm kete... tp kali nih nyer citer plak kepala kaki 3 tertinggal kat umah... huwaaaaa... so takde ler sangat rakaman malamnye...  

...Lepas balik pusing2 tgk sakura malam tu kiteorg lepak hotel mkn nasi ngan menu kat atas tu... Hari nih kiteorg sambung balik ronda2 koen tu... semalam sakura kembang penuh hari nih dah start gugur, cantik betui ler dan mane2 yg tak kembang semalam hari nih dah kembang mekar... hehehhee...panjang plak n3 kali nih... semua view insyaAllah akan di masuk  kat SINI, bergantung kerajinan daku...hehehee...

Sumber : Bonda

Bahannya
  • 500gm daging ]dipotong nipis 
  • 1 inci halia ]*
  • 1 biji bwg besar (nak kuah byk leh taruk lebih) ]* dikisar
  • 1 ulas bwg putih ]*
  • 2 sudu lada kisar (bergantung)
  • 1 keping asam keping
  • gula/gula melaka/nisan
  • kicap secukupnya
  • garam
  • minyak

Caranya
  1. Masuk semua bhn kisar,cili,daging dan asam keping ke dalam kuali. Hidupkan api,masak sehingga garing.
  2. Setelah garing,masukkan minyak dan biar sehingga minyak panas kemudian masuk garam, kicap, guladan gaul rata. Goreng sehingga minyak sebati dgn rempah dan rempah garing. Siap.

5 comments:

ZaiY said...

salam..
dh tukar langsir baru pun akak tak perasan. sedap n simple resepi ni, akak suka yg mcm ni cpat leh makan. nanti nk cubalah.

Jasmeen said...

tetiba tingat daging merah mamasya....nak buta, smpi la ni x buat2...
waaaahhh..time ni nippon lawo kan...segala bagai pokok berbunga...rumput kecik2 tu pun berbunga cantik...apa lagi sakura...penuh smpi x nmpk dahan...
>>pat ler masuk gambo sakura tu...rindu oooo..heheheh

Aishah@Ariffin@Aqil said...

to ZaiY
hehehehe..yang cepat n senang tu yg mmg perlu dicuba...

to Jasmeen
buat ler akak...senang je...campak2 tinggal dah kering tu baru pi kacau...ahaks...
ade keje sikit nih...nanti lapang betui2 kite masukkan ekk..

jeff said...

>> nampak mantap dan sedap ni...
>> mesti yummy...:p

Aishah@Ariffin@Aqil said...

to jeff
hehehe...yummy or tak mmg kene test dl...

There was an error in this gadget