"ASSALAMUALAIKUM WBT...BLOG INI ASALNYA DARI BLOG KOLEKSI RESEPI, YG BERMULA DARI BUMI SAKURA DAN SEKEMBALINYA KE BUMI KELAHIRAN... SEGALA RESEPI HASIL DARI OLAHAN DIRI SENDIRI DAN SUAMI TERCINTA, JUA RESEPI ASAL BONDA YG DISAYANGI DAN TEMAN-TEMAN BLOG YG DIKASIHI...BLOG NIH KHAS BUAT RUJUKAN DIRI SENDIRI, ANAK-ANAK, SAUDARA-MARA DAN TEMAN-TEMAN TAULAN...TERIMA KASIH"

Followers

January 31, 2009

MOIST CHOCOLATE CAKE + BUTTERCREAM




Salam Kembali...

...Kek nih ditempah oleh Akak Gino, utk besday suaminya. Besday suaminya pada 2hb Feb tapi dek hubby kitenye besday lak 1hb Feb dan empunya diri ajak pi Ladang Strawberry, terpaksa ahh siapkan awal 2 hari. Sori ya Akak, hope tak kisah ngan design sempoi tu dan ape2 pon terima kasih banyak2 ya coz sudi tempah ngan kite yg tak pro nih...

...Yuk, layan je deko sempoi tu, kite nak pi siap lak dek kite pi bermalam ni...

SIZZLING MEE



Salam Semua...

...Menu nih semalam wat, terliur nengok Akak Hana duk tayang. Tp kite wat ngan mee kuning biase je, tak sempat nak seludup yg sanggul2 tu. Asal resepi ni!!! Jom nengok kat umah Akak Hana...


Bahan-bahan
  • 2-3 sanggul (gulung) yee mee
  • 5 ulas bawang putih
  • 5 biji cendawan shitake ( cendawan kering)- rendam sehingga agak lembut dan potong 4
  • 1 keping dada ayam- potong mengikut citarasa
  • 3 biji cili kering- potong 2
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 3 sudu besar kicap cair
  • 1 sudu besar kicap pekat
  • 1/2 in halia- hiris nipis
  • Serbuk lada hitam
  • garam- secukup rasa
  • Beberapa titik Minyak bijan
  • 1 sudu besar tepung jagung- dibancuh dgn sedikit air
  • sedikit minyak utk menumis
Cara-cara
  1. Tumis bawang putih, cili kering dan halia sehingga naik baunya.
  2. Masukkan ayam yg telah potong sehingga agak empuk.
  3. Masukkan 2 cawan air.
  4. Masukkan pula sos tiram, kicap cair dan kicap pekat. Masukkan pula serbuk lada hitam. Biarkan mendidih.
  5. masukkan cendawan serta sayur2 lain- tunggu 2-3 min.
  6. Masukkan campuran tepung jagung dan kacau.
  7. Titikkan minyak bijan beberapa titik-jgn banyak2...
  8. Akhir sekali, masukkan yee mee- biarkan sebentar & hidangkan panas2.

January 29, 2009

KUEH GUNTING



...Sambil2 tgk tv mmg syok duk kunyah nih. Dulu pernah wat, masa zaman2 sekolah menengah dulu tapi dah lupa daaa... Yg kite ingat resepinye ade taruk bawang kisar. Resepi kali nih lak takde masuk bawang kisar tp rasa tu hampir sama... 

...Resepi nih amik dari blog Akak Hana Kanazawa asal usul tu tak silap dari Kak Jun... Teringat2 lagi tau masa makan kat umah Akak Hana kite tu, yg terkenal ngan masakkan yg best2... Halal ya kite C & P je resepinye tu...

Bahan-bahan
  • 375gm tepung
  • 2 sudu besar gula aising
  • 2 sudu besar rempah kari
  • 1 sudu besar serbuk ketumbar
  • 2 sudu teh jintan manis
  • 1 sudu teh jintan putih
  • 1 sudu teh serbuk cili
  • 2-3 tangkai daun kari-hiris halus
  • 1 1/2 sudu teh garam
  • pepper
  • 90gm majerin- kita kurangkan 70g (thnx k.nor coz bg idea)
  • 130-140ml santan (tambah air jika x cukup)

Cara-cara

  1. Gaul semua bahan, masukkan santan dan uli jadi doh.
  2. Gunting n goreng.

PIZZA Lagi!!!



Salam Semua...

...Baru nih wat pizza dapat 3 ketul dohnye so yg antara baki 2 ketui tu ler. Konon2 nak try wat ala pizza hut yg ade cheese kat tepi tu, tp hasilnye kuren ler!!! huhuhuhu...kena try lagi nih, sbb hasil bhgn tepi tu jadik gemok gedebo, maybe masa gulung tak kemas kot or silap guna cheese...

...Ape2 pon bahagian tepi tu rangup je dan bahagian atas tu abahnyer bikin topping daging cincang. Wat nih malam tadi, dek anak teruna kecik ku itu tak mo makan nasi...


Tengok ler hasilnyer yg gemok gedebo tu!!!

January 26, 2009

PIZZA MARGARETA ala THAI



Salam Semua...

...Nih pizza TBC jawabnye. Semua tu cik hubby kite yg bikin. Doh dan sosnya dibuat malam td sesambil berenti rehat wat projek dia tu... cuma tinggal bakar je pagi nih. Cik hubby kite nih mmg rajin bebeno kalu tang masakkan Itali nih, so cik isterinye bab masakkan Itali nih mmg sure pass jerk. Just tolong tang canai & make up sebelum bakar...

...Citer pasal sos nih, ari tu masa balik M'sia cik hubby ade gak ler wat kat umah mak kite & kat umah kakaknya tp hasilnye kuren... Nape ya!!!... Semua tu dek kerna tomato pure, ape pobelem pun tak tau ler,rasa mmg tak best... 

...So kali nih sos yg dibuat cik hubby kite tu ada dicampur ngan pes tomyam. Ada rasa kelainan sikit, yg pasti sodappppp!!! Yuk layan gambonye, resepi tu nanti ahh kite siasat ngan cik abg kite tu, sbb resepi tu pun ikut citarasanya dan sukatan pun agak2. Lagi2 kalu tomato buat hal, ade ler bahan yg kena lebih n kurangkan...


Jom Makan!!!

January 24, 2009

MARBLE TWIST ROLL



Salam Semua...

...Roti nih telah memotong Q semua resepi lenlain, dek tergoda ngan roti Akak MaDiHa itewwwww...ahaks...Tapi dek buatannye tak kemas, takde ahh selawo yg akak kite tu...Ape2 pon rasenye tetap sodap...TQVM akak,kongsi resepi nih...kite C & P je ye...


Sumber : MaDiHa Fotopages

Bahan2 Inti
  • 125 ml air 
  • 50 gram gula pasir 
  • ⅛ sudu teh garam 
  • 15 gram susu tepung 
  • 15 gram serbuk koko/coklat 
  • 25 gram tepung gandum 
  • ½ sudu makan marjerin 
  • 40 gram coklat masak hitam ~ dipotong2 

Bahan2 Doh/ Roti **kite guna resepi dari manual BM
  • 500 gram tepung gandum (MaDiHa tambah lagi 140 gram sbb adunan TERLALU lembik) 
  • 1 bungkus yis segera (mauripan 11g) 
  • 1 sudu kecil bread improver (MaDiHa tambah) 
  • 1 sudu kecil bread softener (MaDiHa tambah) 
  • 15 gram susu tepung 
  • 75 gram gula pasir 
  • 50 gram madu 
  • 1 biji telur 
  • 275 ml air sejuk (MaDiHa guna air dari paip je) 
  • 1 sudu teh garam 
  • 50 gram marjerin 

Bahan Sapuan
100 gram krim mentega untuk sapuan (MaDiHa guna butter ajer)

Cara2 Membuat Inti
Masak semua bahan inti, kecuali coklat masak hitam. Sambil dikacau2 hingga meletup2, masukkan potongan coklat. Kacau sehingga coklat larut dan padamkan api.

Cara2 Menyediakan Doh
  1. Dalam bekas yg sesuai.. masukkan tepung gandum, yis segera, susu tepung, gula pasir, bread improver & bread softener. Kacau rata. 
  2. Bancuh madu & garam di dalam 275 ml air hingga rata. Masukkan telur ke dalam tepung tadi dan tuangkan air + madu tadi sedikit demi sedikit sambil di uli rata & tidak melekat pada tangan. (masa ni la MaDiHa dapati adunan terlalu lembik.. jadi MaDiHa terpaksa tambah sukatan tepung gandum lagi ) 
  3. Uli hingga adunan licin. Masukkan pula marjerin dah diuli hingga kental, rata & licin. Biarkan doh selama 30 minit. 
  4. (RUJUK KAT SINI) Tumbuk doh untuk membuang angin. Canai nipis doh setebal 1 cm. Masukkan inti. Lipat bahagian tepi ke tengah. Lipat lagi bahagian tepi yang sebelah lagi ke arah tengah juga. 
  5. Canai nipis lagi adunan sehingga 1 cm. Lakukan lipatan seperti cara di atas. 
  6. Canai nipis lagi adunan sehingga 1 cm. Potong-potong adunan dengan lebar 1 cm kemudian putarkan adunan. 
  7. Susun di dalam dua buah loyang bersaiz 26cm x 26 cm x 4 cm yang disapu marjerin dan dialas kertas kalis minyak. (MaDiHa guna loyang bersaiz 12 inci x 12 inci.. dpt satu loyang sahaja) 
  8. Biarkan selama 60 minit. Sementara itu.. panaskan ketuhar suhu 190C. Sapu dengan susu segar (ini MaDiha skip). Bakar di dalam ketuhar selama 16 minit dengan suhu 190C. (MaDiHa bakar dlm 18 minit ~ lepas 12 minit pertama.. MaDiHa tukar/terbalikkan kedudukan loyang supaya roti masak rata.. biasanya kalau tak tukar/alih.. roti akan hangus sebelah.. ). 
  9. Keluarkan roti dengan berhati2 ke atas redai kuih. (MaDiHa gunakan 2 spatula panjang utk keluarkan roti dari loyang agar roti tak terburai. (Semasa roti masih panas.. sapukan butter di permukaan roti ~ ini MaDiHa tambah.. ikut cara MamaFaMi selalu buat thanks mama!) 
  10. Setelah roti benar2 sejuk, terbalikkan roti diatas kertas kuih dengan berhati2. Buangkan kertas alas/lapik yg melekat pd roti & sapu nipis krim mentega. (MaDiHa sapu dengan butter jer sebab takmau roti terlalu manis).  
  11. Gulung roti dengan berhati2 dan padatkan. (Ikut cara gulung swiss roll yer puan2 ) Kemudian bolehlah dipotong & dihidangkan sebagai sarapan pagi maupun minum petang 

PESAN MAJALAH SEDAP:
*Mencanai adunan haruslah satu arah sahaja supaya adunan lebih licin.
*Memutar setiap adunan roti sebaiknya rata putarannya hingga menghasilkan bentuk roti yang cantik coraknya.
*Mengisi inti/krim mentega jangan sampai ke tepi adunan supaya inti tidak akan keluar ketika digulung.


Sebelah garing sgt, dah pusing pon jadik camnih


Selepas digulung


Bila dipotong,nampak comot


January 22, 2009

BUBUR ASYURA 2


Nih ler kawah kite di Japan

Salam Semua...

...Balik ari tu ade gak beli sikit kacang utk bubur asyura nih. Duk tangguh2 akhirnye menjadik gak ari nih. Resepi asal tu mmg sukatan kawah, so nih kite dah kecilkan sukatannya memandangkan kawahku hanya beso itu...Muahahaa....

...Org guna dapur arang, kite lak tibai dapur gas. Hehehehe...yg penting boleh makan...Tp jenuh gak ni,kena mengacau sambil berdiri. Mujur ler tak banyak, kalau idop pose ah masuk dapur 3 ari 3 malam lah jawabnye...


Sumber : Warisan Ibunda

Bahannya
  • 2 cwn beras siam
  • 1 cwn rempah bonda
  • 1 tin santan pekat
  • 4 cwn bwg kisar
  • 4 s/b halia kisar
  • 1 cwn kerisik
  • 1 s/k serbuk kayu manis
  • 1 s/b serbuk lada hitam
  • 100 gm kacang asyura
  • 50 gm jagung
  • 300 gm ubi keledek
  • 100 gm daging
  • 2 kpg gula merah **ikut selera
  • 1 kg ikan saba/selayang/kembung (direbus dan diasing dr tulang)
  • 100 gm ayam dada
  • Air secukupnya (2x beras) **kite taruk 12 cwn, tambah  lagi jika perlu
  • 3 s/b garam **ikut selera

Caranya
  1. Campur daging, bwg kisar, halia, kerisik, serbuk kayu manis, serbuk lada hitam dan rempah ke dlm 1 bekas dan gaul rata.
  2. Masak beras sehingga menjadik bubur.
  3. Masuk 1 ke dlm 2,kacau sehingga sebati.
  4. Masuk ubi, kacang, jagung dan biar empuk serta diikuti santan. Sentiasa kacau supaya tak berkerak.
  5. Masuk ikan,ayam,gula merah dan garam secukupnya.
  6. Masak sehingga pekat.

Bahan Hiasan
  • Agar2 kosong dan pink (cincang halus) **tak buat angin M dah bertenggek
  • Telur dadar
  • Timun **lupe beli
  • Sambal ikan


Siap pek & diagihkan kpd warga Danchi

January 21, 2009

CUP CAKE MOCCA



Salam Kembali...

...Lepas siapkan hidangan tengah hari, kite wat cc tuk minum petang. Kite guna resepi America Marble Cake, wat dalam 1/2 adunan je dapat dalam 20 biji.Kite wat nih perisa mocca...

...Kali nih tak de nak deko beria sgt, dek anakda nak menabur manik2nya so camni ler hasilnya...


AYAM CENDAWAN SOS BLUEBERRY



Salam Semua...

...Sebenarnye tak tau nak taruk nama ape yg sesuai kat masakkan ni dek byk sangat bahan yg dicampak2nya. Dalam duk pikir2, mai ler idea kasi nama ni... tibai je ler labu...Muahahaha...

...Alhamdulillah rasanya tak mengecewakan daku... Jom layan resepinya ya...

Bahannya
  • ayam dada ] potong nipis, goreng dgn garam & kunyit
  • 1/2 labu bwg besar ] potong besar
  • 2 ulas bwg putih ] dititik
  • 1 btg serai ] dititik
  • 3 biji cili padi ] dibelah 2
  • sedikit daun kari
  • sedikit serbuk paprika
  • 1 s/t jus lemon
  • 1 s/b jem blueberry
  • sedikit garam
  • sedikit air
  • pati ayam ] tak taruk pun tak pe
  • 3 biji tomato mini ] potong 4
  • 5 biji cendawan
  • sedikit daun kucai ] takde pun takpe

Caranya
  1. Panas minyak, goreng ayam hingga 1/2 masak, ketepikan.
  2. Keluarkan sedikit baki minyak, dan tumis bwg putih, cili, daun kari dan serai hingga naik bau. Masuk cendawan dan goreng lagi.
  3. Kemudian masukkan sedikit air dan biar mendidih. Bila air dah mendidih, masuk bwg besar, ayam, jus lemon dan jem blueberry. Gaul rata.
  4. Perasa garamnya dan masukkan tomato dan daun kucai. Gaul seketika. Padam api. Siap.

January 20, 2009

SAMBAL UDANG PETAI



...Utk makan malam kite masak sambal nih, resepi tu sukatannya tak jamin ya coz main taram je... Janji sedap je bila bertegur sapa ngan anak tekak kite nih... So layan ya resepi agak2 nih...

Bahannya
  • 1 s/b cili kisar
  • 2 s/b taucu
  • 1 s/b kicap manis
  • 4 ulas bwg putih ] ditumbuk halus
  • 1/2 labu bawang besar ] dihiris nipis
  • 3 biji tomato mini ] dipotong 4
  • sedikit air asam jawa
  • udang
  • petai
  • minyak
  • garam
  • serbuk pati ayam *tak taruk takpe

Caranya
  1. Panaskan minyak dan tumis lada hingga garing, masuk bawang putih dan goreng lagi.
  2. Kemudian masuk taucu, goreng rata dan masuk kicap serta bawang besar. Goreng hingga bawang layu.
  3. Masukkan air asam jawa, biar mendidih kemudian masukkan petai dan udang. Goreng hingga udang masak.
  4. Rasa masinnya dan taruk tomato mini, goreng seketika. Siap.

ROTI KISMIS



Salam...

...Roti nih cik hubby yg bikin, versi BM. Dek lambat bakarnye atas sebab2 yg tak dapat dielakkan, dohnye kembang setaman. Masa bakar sampai bercantum2 lagi... Yuk layazzzzz...feberet anak kite nih...

January 19, 2009

AYAM PANGGANG PERCIK



Salam Kembali...

...Semalam dah start aktiviti rempit kat blog & fp kengkawan, then berkenan ngan resepi kat umah org UK. Sekali pandang dah tergoda, so ape lagi tgh ari tadik wat ler projek nih...

...Memang sedap ahh shima,kasi ucapan mekasih kan mama ekk,mmg oishiiii. Ada kelainan dari percik biase kite wat tu. Tapikan kite takde ahh panggang sekor coz kitenye ayam tu beso bebeno nak masuk dlm MWnya. So minta halal ekk resepi tu kite C & P tuk rujukkan dikemudian ari...

...Sori ya gambo kuah perciknye lupe nak snap...muahahahha...tp tuk tak mengecewakan akakku cayang yg duk kanazawa tu, taruk gak ler yg dah tinggal toek je tu...

Sumber :
Shima UK asal Mamanya

Bahannya
  • 1 ekor ayam ( i guna anak ayam saiz kecil) - belah 2 kalau suke
  • 3 ulas bwg putih - tumbuk
  • 1 inchi halia - tumbuk
  • garam
** gaul bahan2 tumbuk bersama ayam perap seketika & bakar dlm oven sampai 3/4 masak

Bahan Percik
  • 5 ulas bwg merah - kisar
  • 2 ulas bwg putih - kisar
  • 1 inchi halia - kisar
  • 2 inchi kunyit hidup - kisar
  • 1 inchi lengkuas - kisar
  • 2-3 btg serai - kisar
  • cili kisar
  • air asam jawa
  • santan pekat
  • garamgula perang
  • pati ayam (optional)
  • nampla (optional)

Caranya
  1. Panaskan minyak agak byk, goreng cili kisar sampai garing...
  2. Buh bhn2 kisar, tumis sampai naik minyak...
  3. Masukkan santan, air asam, garam & gula perang...adjust rasa
  4. Buh nampla & pati ayam..masak atas api perlahan sampai pekat & naik minyak..
  5. Tuangkan beberapa senduk kuah percik ke atas ayam...golekkan2 bg rata..bakar lg sampai ayam keperang2an..

selepas disiram kuahnya

REMPAH WARISAN BONDA



Salam Semua...

...Hari nih kite nak kongsi cara nak bikin rempah warisan bonda a.k.a rempah serbaguna. Resepi rempah nih asal dari nenek sebelah ayah kite, pastu dah diturun kat menantu dia, mak kite ahh tu...ahaks... Resepi nih nenek pernah buat jual satu ketika dahulu. Sekarang nenek kite tak ingat dah, dan mujur sempat diturunkan resepinya kat menantu dia sorang nih. Kalu idop tak tau ler, terkubur cam gitu je ler...

...Last year balik m'sia, kite pon sibuk duk salin resepi ni coz takut hilang begitu je. Sayang oooooo... Keluarga kiteorg memang guna rempah nih je. Nak buat kuah nasi minyak, kuah nasi dagang, kuah laksa terengganu, kuah gulai terung, gulai ayam kampung, bubur assyura, goreng ayam berempah dan sup memang kiteorg guna rempah nih. Sekali buat dapat dlm 2 kg. So masa balik  m'sia br nih kite bwk mai sekitar 700-800gm, stok utk 1 thn. Muahahaha...

Sumber : Warisan Ibunda

Bahannya
  • 1 kg ketumbar
  • 1 1/2 kg jintan manis a.k.a adam manis
  • 10 keping kulit kayu manis saiz 3 inci
  • 25 biji buah pala
  • 3 sudu besar buah pelaga
  • 3 sudu besar cengkih
  • 2 inci kulit lawang
  • 3 kuntum bunga lawang
  • 2 sudu besar adam pedas (takpasti tempat lain panggil ape)
  • 4 sudu besar lada hitam

Caranya
  1. Gaul semua bahan, basuh bersih-bersih dan jemur sehingga kering.
  2. Goreng seketika dan kisar(kiteorg hantar kedai utk kisar).
  3. Siap dan simpan dalam bekas kedap udara.

January 18, 2009

CEKODOK UDANG BARING a.k.a SAKURA EBI


Salam Muharram Semua...

...I'm back!!! Alhamdulillah, 15hb lepas kami selamat sampai di bumi sakura. Lepak 2 hari di Tokyo barulah kembali ke Nagaoka. Aktiviti 2 hari tu insyaAllah akan dimasukkan di N3 ryoko bila ade kelapangan. Sekarang dalam operasi utk sapu2 sawang & seangkatannya kat dapur kite nih...

...So layan je resepi sempoi ni. Sejuk2 ni, perut mudah noi minta makan. Buat nih pun tak sukat, main taruk je...

Bahannya
  • tepung
  • udang baring a.k.a sakura ebi
  • secubit garam
  • kubis ] dihiris halus
  • sedikit serbuk penaik
  • sedikit kapur makan
  • 1 sudu besar susu tepung
  • 1 sudu kecil minyak zaitun
  • 1 biji telur
  • air secukupnya

Caranya
  1. Gaul semua biar sebati. 
  2. Goreng seperti cekodok biasa.
  3. Hidang bersama sos cili.

There was an error in this gadget