"ASSALAMUALAIKUM WBT...BLOG INI ASALNYA DARI BLOG KOLEKSI RESEPI, YG BERMULA DARI BUMI SAKURA DAN SEKEMBALINYA KE BUMI KELAHIRAN... SEGALA RESEPI HASIL DARI OLAHAN DIRI SENDIRI DAN SUAMI TERCINTA, JUA RESEPI ASAL BONDA YG DISAYANGI DAN TEMAN-TEMAN BLOG YG DIKASIHI...BLOG NIH KHAS BUAT RUJUKAN DIRI SENDIRI, ANAK-ANAK, SAUDARA-MARA DAN TEMAN-TEMAN TAULAN...TERIMA KASIH"

Followers

February 26, 2009

SPAGHETTI VONGORE BIANCO



...Nih pon hubby bikin...Dah dah lama KIV ni + remis tu pon dah lama beli...so tgh hari dia m'offer ler diri tuk sediakan nih...ape lagi suke ler ati si isteri...lagi pon bab2 masakan itali nih mmg pas je kat dia,kan si isteri buat tak kena citarasanye...almaklum ler katenyer datuknyer datuk tu asal org Itali...:P nyampah...tp ape2 pon mmg sedap ler sesekali pekena air tangan si suami ni...muahahah...arigatou ne laling cayang...lain kali leh ngaku datuk asal arab ke...indonesia ke...jepun ke...n seangkatan tu...

...Jom kite layan bahan-bahan spaghetti ni yg sempat ditemubual...ahaks...

Bahan
  • spaghetti 2 org mkn
  • 1 biji tomato ]didadu
  • sedikit jus apple/tuk ganti wine
  • 2 biji bawang putih ]dicincang
  • 1/4 bwg besar kulit kuning ]dicincang
  • 1 biji lada kering ]dibersihkan,dipotong halus dan rendam dalam air suam (kat sini dah ada yg siap dipotong dan ready tu dimasak)
  • sedikit serbuk lada sulah
  • sedikit garam
  • remis
  • minyak zaitun
  • air

Caranya
  1. Rebus spaghetti bersama sedikit garam sehingga lembut. Tos dan ketepikan. Air rebusan spaghetti tu simpan sedikit.
  2. Dalam kuali masuk minyak zaitun, bwg putih dan bwg besar serta lada kering,hidupkan api.Goreng dengan api kecil sehingga naik bau.
  3. Masukkan jus apple dan sedikit air rebusan spaghetti serta remis. Biar sehingga mendidih dan remis betul2 masak.
  4. Masukkan tomato,lada sulah dan biar seketika. Perasa garamnya dan masukkan spaghetti. Goreng rata.
  5. Siap utk dihidang

ROTI KACANG


...Kali nih menu sarapan 3 in 1...ahaks...walaupun kena 3 kali kerja tp puas ati dek dpt pelbagainyer...Bakar,Goreng dan Kukus...1 doh jer dah leh jadik 3 nama...kihkihkih...dohnyer tu hubby kite sukat2 taruk dlm BM so selepas BM jalankan tugasnye,baru ler turn kite plak...

...Jom tgk resepi BM nih yg dah lama KIV dek tak rajin pi amik buku tu utk diterjemahkan...

Bahannya
  • 400gm tepung roti
  • 70gm mentega
  • 36gm gula
  • 17gm susu tepung
  • 7gm garam
  • 1 biji telur
  • 220ml air suam
  • 4g yis
  • 1 s/k pelembut roti [kite tambah]

Caranya
  1. Masuk semua bahan dalam BM. Lepas 1 jam setengah,keluarkan doh dan bentuk ikut citarasa dan intinya terpulang ya. Kite buat guna inti kacang hijau. 
  2. Lepas siap letak inti biar seketika dan bolehlah digoreng atau dikukus atau pun dibakar.




Bila dibakar...

Bila digoreng...

Bila dikukus...rupe tu kuren sikit coz lupa nak tutup ngan kain

BUBUR JAGUNG



...wat tuk anakda tp ngan ummi n abah sekali balun...wat pon sempoi...

Bahan
  • 2 tin jagung (ni yg biase bukan yg manis tu)
  • gula secukupnya
  • susu segar
  • sedikit garam

Caranya
  1. Masuk semua bahan dalam periuk,masak hingga mendidih dan sentiasa kacau.
  2. Bila mendidih padam api. Siap utk dihidang...

February 23, 2009

POPIA



...Menu nih pon wat tuk sarapan...Dah lama KIV ni...Wat pon simple je...

Bahan [sukatan nih agak2 ekk]
  • taugeh ]bersih n buang ekornye
  • carrot ]potong pajang2
  • 2 biji bwg merah ]mayam
  • sedikit air
  • 1 biji lada besar ]potong serong
  • minyak
  • sedikit garam
  • kulit popia
  • sedikit tepung gandum ]bancuh ngan sedikit air

Caranya
  1. Tumis bwg hingga layu,masuk carrot dan goreng lagi,masuk sedikit air.dan garam serta lada.
  2. Bila carrot dah lembut,masukkan taugeh dan goreng rata hingga taugeh sedikit layu. Padam api. Siap utk intinya.
  3. Sudukan inti dalam kulit popia,lipat dan gam ngan gandum. Buat sehingga habis.
  4. Panaskan minyak. Goreng popia cam goreng donat n seangkatannya. Siap.
  5. Hidang bersama sos yg digemari...Kite makan ngan sos linggam je...

NASI GORENG BILIS



...Nasi goreng bilis,wat nih kes teringat2 ngan masakkan mak kat m'sia...wat pon sempoi je...tp walaupun sempoi dan sama...air tangan mak tetap berbeza...

Bahannye [ikut citarasa ya...]
  • nasi 3 org mkn
  • 3 ulas bwg putih ]mayam
  • 2 biji bwg merah ]mayam *kite guna bwg besar je
  • 1 s/b lada hitam
  • 1 s/b sos tiram
  • sedikit pati bilis ]tak taruk takpe
  • bilis secukupnya ]kite goreng dl

Caranya
  1. Tumis bwg hingga naik bau.
  2. Kemudian masuk sos tiram dan goreng sebati,masukkan lada hitam dan diikuti bilis.
  3. Last sekali masuk nasi, goreng rata. Siap.

February 21, 2009

MUFFIN KIWI

Rupenyer tu masih dlm kategori tak puas ati lagi coz muffinnyer tak naik membukit...

...Alhamdulillah,akhirnyer menjadik gak xperiment kite nih...yg sblm nihnyer hubby ckp tak ada rase kiwi + terlalu lembut...2nd round nih alhamdulillah ler dah ade rase kiwinyer dan takde lah terlalu lembut...heheheh...seronok gak leh reke sendiri resepi nih kan...muahahah...jom tgk ape yg kite taruk...

Bahannya
  • 190gm tepung gandum
  • 5gm baking powder
  • 1 s/b susu pekat
  • 120gm gula
  • 130gm telur tanpa kulit
  • 110 gm kiwi (kisar dari 2 biji kiwi)
  • 1 s/k ovellate
  • 85gm mentega cair/minyak
  • 1 s/k esen vanilla
  • 1 biji kiwi (potong kecil utk hiasan)
  • sedikit gula perang

Caranya
  1. Pukul semua bahan kecuali kiwi,mentega dan esen sehingga kembang dan berwarna putih dgn kelajuan tinggi.
  2. Perlahankan speed masukkan kiwi kisar dan pukul hingga rata.
  3. Masukkan mentega cair dan esen.Pukul lagi. Cukup sehingga sebati.
  4. Sudukan ke dalam cup penuh coz muffin nih tak naik dan hias dengan buah kiwi yg dipotong kecil dan tabur gula perang.
  5. Bakar pada suhu 160 darjah selama 25 minit bergantung oven masing2. Siap.

SATEY AYAM


Salam Hujung Minggu...

...Ari nih kite layan satey plak...dah lama duk peram nak buat...akhirnye menjadik gak ari nih...so ini tuk sarapan + mkn tgh terus... Resepi satey kite cilop kat umah akak hana pastu kuah kacangnye kite cilop kat blog SL...




Sumber : Blog Akak Hana asal...kena pi sekodeng sane lah ya... ;)

Bahan-bahan
  • 1 kilo daging kambing/lembu/ayam - cuci dan tos, dipotong nipis dan kecil.
  • 150 g gula pasir
  • 100 g gula merah
  • 100 g madu,
  • 2 sk garam
Bahan berikut hendaklah dikisar tapi jgn terlalu halus :-
  • 3 sb ketumbar biji - sangar
  • 2 sk jintan halus - sangar
  • 1 sb lada sulah biji
  • 6 ulas bawang putih
  • hana tambah bwg merah
  • 1/2 jari halia
  • 2 hiris lengkuas
  • 4 batang serai - hiris
  • 1/2 jari kunyit hidup
Cara-cara
  1. Gaulkan bahan2 kisar pd daging bersama gula,garam dan madu hingga rata dan perap 1 jam atau boleh disimpan dlm petisejuk semalaman.
  2. Panaskan minyak secukupnya dan goreng daging hingga empuk.Masukkan 1/2 senduk lagi minyak dan goreng lagi hingga kering(saya biarkan naik minyak dan basah2 sedikit).
  3. Hidangkan dgn kuah,timun,ketupat dan bawang


Sumber : Blog SL

Bahan
  • 1 cawan kacang tanah ~~ digoreng tanpa minyak hingga garing dengan api perlahan 
  • 1 cawan air asam jawa
  • 1 sudu makan gula merah
  • sedikit garam
  • segenggam lada kering **
  • 3 labu bawang merah **
  • 2 ulas bawang putih **
  • 2 batang serai **
  • 1" lengkuas **
  • 1" halia **
  • 1" belacan / udang kering **

Cara membuatnya:
  1. kisar kacang tanah separuh halus.. separuh lagi kisar kasar
  2. kisar bahan yang bertanda **
  3. panaskan minyak dalam kuali.. tumis bahan kisar hingga naik bau..
  4. masuk air asam jawa, garam dan gula.
  5. biar mendidih.. kemudian masukkan kacang yang di kisar tadi.
  6. biarkan hingga pecah minyak. gaul sekali sekala.. kang hangus kuah kacang tu..
  7. kalau pekat.. tambah sedikit air..

Jemput makan...

February 20, 2009

MUFFIN KIWI versi CUBAAN



...Projek mochi kite dah give up dek kali ke 2 pon keras,ahaks dah nama mochi kan...so kite layan projek cc kiwi plak...cc nih hubby yg request,katanya nak muffin tp malas plak nak pi salin resepi kat komputer so kite tibai je ler ikut tekak kite...

...Tapi menci betui nengok cc tu tak naik,itu ahh suke2 je wat resepi sendiri tu jdknye b'lagak pro konon...muahahaa...padam muke den...tp walaupon tak naik bukan sebab dia jadik bingka tau,rase dia elok je lembut n gebu...aqil dah bantai 5-6 ketui dah...cume tak best mata memandang kerna dia duk separuh cup je...so disebab itu ler,kite pon ape lagi...togelkannyer pastu taruk dlm topewer...abis citer...ahaks...

...resepi later ekkk kite citer...ade koje skit..



February 19, 2009

MOCHI STRAWBERRY



...1st try wat mochi...projek BM nih,tp adunan tu agak keras skit...so next time kena tambah air lagi...

Bahan
  • 420gm beras mochi/beras pulut jepun
  • 270ml air [utk lebih lembut kena +20ml lg]
  • 2 titik strawberry emulco
  • buah strawberry

Caranya
  1. Basuh beras kemudian masuk semua bhn kecuali strawberry kedalam BM,set mochi. Lepas 50 minit bukak penutupnya dan bior di adunan selama 10 minit lagi.
  2. Siap tu kemudian bentuknya dan taruk strawberry dlmnya...
  3. Siap utk dimakan. Sekali makan cam kueh bom pon ada,pasni leh wat kueh kochi ahh...hahahaha...tunggu next projek,beras mochi byk tu...

rupanya bila dipotong 2

AYAM HITAM MANIS





...Diubahsuai dari resepi daging hitam manis dari blog ela...


Bahannya
  • 500 gm ayam }potong kecil dan goreng garam kunyit dulu
  • 1 in halia kisar
  • 1/4 biji bawang besar-kisar
  • 2 ulas bawang putih-kisar
  • 1 biji bawang besar-mayang
  • 1 sudu cili kisar
  • 3 sudu kicap manis
  • 2 sudu sos tiram
  • 2 sudu sos cili
  • air
  • garam
  • minyak

Caranya
  1. goreng ayam dahulu hingga masak. angkat n ketepikan. 
  2. tumis bahan kisar hingga wangi. masukkan cili boh n biar garing. 
  3. masukkan kicap, semua sos n air sket dan biar mendidih.
  4. kacau, masukkan ayam dan bawang besar.
  5. masak sekejap, kacau sebati, angkat n hidangkan.

Menu anakda,tgh malam dia suruh abahnye bikin...

February 16, 2009

MOIST CHOCOLATE MAYONNAISE CAKE


Salam kembali...

...Resepi kek nih dah lama peram...baru smlm tergerak nak buatnyer...dek yogurt dah nak xpire...So dalam takde mood nak pi dapur menjadik gak kek nih...sebabnye nak buat pun senang,cepat plak tu...dan yg pasti tak yah gune mixer...cilop resepi dari umah akak jasmeen asal dari chef asma...mekasih ya buat anda berdua...kite wat setengah adunan dan bakar dalam acuan kaca,saiz tu tak pasti lak yg ditulisnyer kat situ (2.5 liter je) ahaks...

...Rasa kek nih ala2 kek sarang semut a.k.a. kek gula hangus tau...sedap...cuba lah pada mereka yg nak turunkan berat badan tapi nak mkn kek coklat gak coz resepi ni takde gune telur or butter,just gune yogurt tp kalu gune mayonis tu no komen...dan sgt sesuai juga utk mereka yg kesuntukan masa nak wat kek coklat...ewahh...syok nih duk promote resepi org...muaahha...ape2 pon jom tgk resepinya...c&p dari fp akak jasmeen tuuuuu...


Sumber: Chef Asma

Bahan-bahan: 
  • (A) 90g serbuk koko 
  • 576ml air panas 
  • (B) 500g tepung Superfine 
  • 12g soda bicarbonate 
  • 400g gula castor 
  • 500g mayonnaise (boleh guna plain yogurt) ]kite guna plain yogurt

Cara: 
  1. Bancuh bahan (A), ketepikan. 
  2. Ayak tepung & soda bikarbonat. 
  3. Satukan bahan (A) & (B) kacau sebati. 
  4. Tuang dlm loyang yg telah digris & lapis greasepaper bhgn bwh saja 
  5. Bakar 150oC hingga masak (ikut oven masing2)

Nota:
Chef Asma buat 1 adunan untuk loyang 4 segi 10”X10”X 1” dapat 2 loyang jadi tak payah potong. Lapis coklat ganache tindan 2 lapis.
Che’pah buat ½ adunan untuk loyang bulat 8” diameter


CHOCOLATE GANACHE

Bahan:
  • 550ml UHT Whipping Cream 
  • 30g butter 
  • 15g glucose syrup 
  • 900g dark chocolate 

Cara:
  1. Panaskan dark choc guna teknik double boiling 
  2. Masukkan UHT whipping cream 
  3. Angkat & masukkan glucose syrup & butter 

Jemput makan...

SUP BROKOLI



Salam Semua...

Pagi nih menu yg dah biase kite wat tuk sarapan...pasang plak ngan garlic bread...mmg sodap...resepi asal nih kite cilop kat fotopages akak amal,boleh gak tgk kat sini...



Kat atas nih plak menu yg hubby bikin guna serbuk roti...ikan tara dan ikan aji(yg masih nampak ekor tu)...wat hidangan sampingan tuk makan malam tadi...

February 15, 2009

TAG DARI ELA

Salam Semua...

...Hari nih takde n3 masak2,kite jawab tag dulu...tagnyer tu simple je tapi sblm angin kus...kus mai,baik buat dulu...kan ade tangguh sampai tumbuh cendawan...ahaks...Mekasih ya ela,kite baru je sampai dari Doha pi amik tag...

...Ok bwh nih rulesnya...

::Rules::
Go to your photos folder in your computer.
Go to the 6th folder of photos.
Go to the 6th picture in that folder.
Put the picture on your blog and description of it.
Invite six friends to join the challenge.
Link them in your blog and let them know they have been challenged.


Gambo nih di ambil masa ulang tahun kelahiran aqil yang ke 4,kiteorg sambut awal sehari,coz besdaynyer tu jatuh hari pertama puasa (1hb Sept 2008)...dan tu lah aksi anak teruna kite tengah geram nak potong keknyer...Masa ni tetamu tak ramai lagi mai...Tapi takde ler jemput ramai mana pon,coz buat simple2 & jemput kwn2 dekat2 je...duk sebelah tu ummiaqil ler tu,duk sibuk siap ape2 patut...so nih ler rupe umah jepun...semua pintu antara bilik kena bukak sekiranya nak bikin sebarang majlis supaya luas pemandangannya...ahaks...

...So kite dah siapkan tag dari ela nih...hope ela berpuas ati ngan keterangan yg di beri ya...Mekasih sekali lagi,coz ingat gak nak kasi tag kat kite nih...labiuuuu...muahs...

...So sape ye yg tak kena lagi nih!!!...jajanggg...yg tak terkena jangan kecik ati ya...next time lak ya...

1. Cik Wan Aisyah menu2 kat blog nih mmg best,yg best nama kiteorg pon sama...
2. MakLang Azie hehehe....blog maklang nih ler tempat kite sekodeng resepi sroll tu...sekali buat menjadik terus...
3. Akak Fiza member baru kite yg resepinye tak kurang hebat gak...
4. Akak Zaima Dubai dah jadik mak yung nih,moga dipermudah dalam segala urusan ya...
5. Akak Zai antara blog yg syok sekodeng resepi...
6. UmmiZaihadi  resepi kat blog akak sorang nih,biase lain dari lain...

February 14, 2009

NASI BERIANI GORENG



Salam Hujung Minggu...

...Hari nih mula2 tu mmg takde mood nak masak ngan cuaca mendung2 nih..try wat soba goreng,tp hasilnya m'kecewa org yg nak mkn...sape lagi tekak kite n cik hubby ler...adehhhh...dah jadik rezeki cik tong...so kesimpulannya soba mmg tak leh diubah jadik menu lain...dah tu nak mkn ape plak kan,perut dah lapo nih?mujur ler dlm esbox tu ade stok kueh teaw,ape lagi xpress ler...Gambo?ahaks...lapo sgt dah tak sempat amik...lagi lak dah pernah post sblm nih...so layan je ler omelan ku iniiii...

...So petangnya mai ler mood nak wat nasi beriani,dek ade satu pek rempah beriani yg dibeli di kedai pakistan tak try lg...Sekali bukak isinye plak lain, rempah campuran garam masala...aduhaii...potong mood betui...so rempah beriani faiza gak ler jadik pujaan...so den campur sikit rempah garam masala dalam nasi beriani...hasilnya Alhamdulillah sodap,rasa tu dah iras2 rasa nasi beriani yg kat kedai pakistan kat sini...ahaks...naik bakul angkat sendiri plak...cuma kite wat kurang pedas sbb anak teruna kite tu tak makan pedas so kite plus ngan dalca  dan acar nenas...jom kite tgk ape resepinya...


Bahan Tumis
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 3 kuntum cengkih
  • 1 biji buah pelaga
  • 1 inci kulit kayu manis

Bahan Lain
  • 1/2 kg ayam [bersih & potong kecik2]
  • 1 s/b minyak masak
  • 2 s/b minyak sapi
  • 2 s/b rempah beriani faiza [bancuh jadik pes]
  • 1 s/k rempah masala/garam masala [jadik pes]
  • 1 ulas bwg putih ]*
  • 2 cm halia ]*dihiris nipis
  • 3 ulas bwg merah/ 1/3 bwg besar ]*
  • 50 gm daun ketumbar [boleh ganti ngan ketumbar & jintan putih]
  • 50 gm daun bawang
  • 2 biji tomato [potong dadu]
  • 1 s/k serbuk kunyit
  • 3 1/2 cwn beras basmati ]masak asing ngan 3 1/2 cawan air
  • 1 s/b garam
  • 1/2 cawan yogurt
  • pewarna kuning telur,hijau,merah sewaktunya
  • 2 biji cili besar merah ]takde,kite ganti ngan 2 biji cili api
  • 2 biji cili besar hijau ]takde 

Caranya
  1. Panaskan minyak,masuk bahan tumis. Tumis sehingga naik bau.
  2. Masukkan bahan hiris, goreng hingga layu, terus masuk rempah yg dibancuh diikuti ayam dan tomato. Biar sehingga pecah minyak dan ayam masak.
  3. Masuk serbuk kunyit goreng lagi.Masuk daun ketumbar,yogurt,cili dan garam.masak hingga agak2 kering sedikit.
  4. Masuk nasi dan goreng hingga rata.Masuk daun bawang dan goreng lagi.
  5. Padam api, titik pewarna yg disukai. Balik nasi pelan2 hingga rata. 
  6. Siap. Hidang bersama dalca dan acar nenas. Jemput makan.

February 12, 2009

OKONOMIYAKI


Salam Semua...

...Hari ni menu sarapan kite ala2 jepun...mudah dan cepat siap...janji cukup bahannya...sebenarnye dah lama tak buat nih...tak silap dah dekat 1 thn lebih,nama je duk jepun...muahahaha...time2 sejuk2 camni semua yg dimasak,mmg licin je...

...Yuk kite tgk bahan nak bikinnya...

Bahannya
  • 100gm tepung gandum ]kat sini tepung yg siap tu ada,tp ade serbuk penaik yg tidak dipasti sumbernye
  • 1/2 s/k serbuk penaik
  • 1 biji telur
  • 100ml air
  • sedikit garam
  • sedikit gula
  • pati ikan katsuo/pati bilis
  • 250gm kubis ]disagat
  • sedikit sakura ebi/udang baring

Bahan topping
  • sos okonomiyaki
  • mayonis
  • nori hancur
  • parutan ikan katsuo/ikan aya

Caranya
  1. Gaul semua bahan sehingga sebati. 
  2. Sapu sedikit minyak pada kuali, buat cam lempeng.
  3. Terbalikkan serta goreng sampai masak. 
  4. Siap utk ditopping (kat bwh nih cara kite topping)

Dah siap...

Taruk sosnya...

Taruk serbuk nouri

Taruk mayonis

Taruk ikan parut

Siap dipotong,jom makan...
Kite cicah sos cili...muahahah tekak melayu nak wat camne...

TELUR BUNGKUS




...Nih menu malam tadi,kite wat ala2 kak liza nye...tapi tang telur bungkus tu yg kuren menjadik... Halal ekk kak liza,kite c&p resepi tu... 


Bahan-Bahan:
  • 5 biji telur
  • 2 s/b susu segar

Bahan Inti
  • 100 gm isi ayam @ daging [dicincang]
  • 1 ulas bawang putih [mayang]
  • 1 ulas bawang besar [mayang]
  • 1 biji tomato [ dadu]
  • 1 camb kacang peas
  • 3 camb cili sos
  • 2 camb sas tomato
  • 1 camb sos tiram
  • garam secukup rasa
  • daun sup [dipotong 1 inci ]
  • minyak

Cara:
  1. Telur dipukul dan digoreng dadar. Ketepikan.
  2. Tumis bawang putih sehingga kekuningan kemudian masukkan isi ayam @ daging.
  3. Setelah masak masukkan sos cili, sos tomato,sos tiram, garam,bawang besar sehingga bawang layu.
  4. Masukkan tomato dan kacang peas , masak sebentar kemudian angkat dan diletakkan ke atas telur dadar.Letakkan daun sup dan bungkus telur berbentuk empatsegi.
  5. Hidangkan semasa panas dengan nasi dan tomyam campur.

February 11, 2009

AGAR-AGAR KARAMEL


karamelnyer tu kuren menjadi


...Nih kes tergoda ngan agar-agar seksi cik mat ler nih muahahaha...tp kite tambah kiwi...masa potong kiwi terasa masam sesangat, so kite taruk dlm agar-agar nih...sedappppp...tambah lak ngan rasa agar2nya yg lemak2 manis tu...

...Resepi nih asal dari blog Shafidah_Shamen, tapi kite jumpe kat blog Cik Mat so kite c&p je ya cik mat...mekasih buat anda berdua, kongsikan resepi yg sodapppppp nih...


BAHAN-BAHANNYA :-)
  • 8 g serbuk jelly (boleh beli kat pasaraya)-kat jepun tak leh beli sebarang
  • 600 ml air
  • 300 ml susu cair
  • 120 g gula halus
  • 1 camca besar tepung kastard
  • 1 camca teh esen vanilla
  • 1 cawan gula pasir (mat guna 3/4 cawan)*-kite tak sukat...tu yg sukatannya kurang :D
  • 3 camca besar air*(*untuk karamel)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Masak gula dengan api sederhana hingga cair, kacau perlahan2 hingga gula bertukar menjadi kuning keemasan dan kelihatan berbuih. Dengan berhati2 tuang air dan kacau hingga sebati. Masak sekejap lagi hingga pekat. Angkat dan tuang dalam bekas untuk membekukan agar2.
  2. Satukan susu cair dengan tepung kastard, kacau rata dan tapis. Satukan gula, air dan sebuk jelly, kacau rata dan jerang atas api dan kacau hingga semua larut dan mendidih. Perlahankan api dan masukkan bancuhan susu+kastard, kacau rata.
  3. Masak hingga bancuhan kelihatan sedikit pekat (bila angkat seduk, bancuhan jatuh bertali), matikan api dan tuang dalam bekas yang berisi karamel tadi. Biarkan suam dan simpan dalam peti sejuk 2 - 3 jam. Keluarkan agar2 dan isi dalam piring, hidangkan dingin...

karamelnyer tu bhgn tgh je...muahahahha...nih yg edisi last,so mmg ciput je caramelnye tu...


ONIGIRI



Salam Semua...

...Hari nih cuaca elok je,cerah...pastu lak hari nih cuti se japan...cuti ape tah...kiteorg plak takde plan nak g mane2...lepak umah je,pastu bile hubby dah boring kiteorg ronda nagaoka nih jah...

...So dah takde idea nak wat ape pg nih, cdg kat hubby nak wat onigiri je ler...so dia bakarkan ikan salmon tuk buat inti...resepi leh tgk kat gerobok sebelah ya...cari bwh group ala2 jepun...

February 10, 2009

LAKSA TERENGGANU + LAKSA PENANG


Salam Kembali...

...Hari nih hari laksa sedunia...muahahaha...dari tgh ari sampai malam duk hadap menu nih jah...sesekali lepas gian, amik ko!! 2 versi terus kite wat...Resepi tu leh pi geladah kat gerobok sebelah ya...Nih versi campak2 + ulam pon tibai je ape yg ade dlm esbox tu...


Laksa Penang versi Perantau
(daun kesum & bunga kantan tu versi esbox ya)

Laksa Terengganu

SARDIN GORENG




...nih menu malam tadi,edisi habiskan stok...

Bahannya
  • 1 tin kecil sardin (asing ikan dan sosnya)
  • 1/2 biji bwg besar ]dimayang
  • 1/2 inci halia ]ditumbuk halus
  • 2 ulas brg putih ]ditumbuk halus
  • 1 s/b lada kisar
  • sedikit air asam jawa
  • minyak

Caranya
  1. Goreng ikan sardin terlebih dahulu (hati-hati ya ngan percikan minyak tu). Siap goreng ketepikan.
  2. Ambil sedikit minyak dari gorengan tadi,tumis lada hingga garing kemudian masuk halia dan bawang putih.Goreng hingga naik bau. Masuk bawang besar.
  3. Masukkan sos sardin  dan air asam jawa,goreng lagi. 
  4. Akhir sekali masukkan ikan yg telah digoreng. Perasa garam. Siap.

February 9, 2009

AWARD dr ANAWAHID

...N3 kali nih takde menu masak2...just angkut award yg akak anawahid kasik...sementara ade kelapangan nih,baik angkut siang2... Mekasih ya akak anawahid,kerna sudi kasi kat kite so kite panjangkan kat semua pengunjung blog kite yg tak seberapa nih...angkut ler mana2 berkenan,angkut semua pon tak pe...cam kite nih...muahahhaa...jangan mare akak ana... Award nih dikasi oleh akak tun-boxhousestudio gak...mekasih akak ya...





SWISS ROLL BUAH

...Adeh camne leh terdelete tadi nih...

Dah siap dipotong

...Nih projek malam semalam,permintaan hubby... Katanya nak makan swiss roll yg ade buah, yg cam kat kedai... Mulanya nak wat ari esoknya, tp mai angin R sblm tido, so berjalan ler projek nih... Tapi yg kuren skit tu buahnye tu tak nampak sgt... Next time kena try lagi nih...

...Masa nak gulung mengulung tu, ade terkasarnye so ade ler bahagian yg terpecah tu, sekali masa amik gambo tarak plak... So takde bukti ahh...muahahaha...Tang corak kulit tu plak asalnya nak wat kosong je... Sekali gatai tangan nak conteng2, jdk ler rupe lagu tu... :D

...Resepi tu sblm nih dah ade dlm gerobok kat sebelah, tapi tuk mudah citer kite taruk sekali lagi nih, mekasih ya tuk empunya resepi n buat maklang azie gak...


Sumber : FP MakLang asal Apek

Bahan-bahan (Loyang swiss roll jepun dapat 2 ketui)
  • 6 biji telur gred A @ B
  • 4oz gula castor
  • 1 sudu teh baking powder
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 1 sudu bsr ovelet
  • 3oz tepung gandum
  • 1 sudu bsr susu tepung
  • 4oz mentega cair
  • sedikit coklat emulco [pewarna peach]
  • jem strawberri secukupnya [ganti fresh cream + buah kiwi & strawberry]

Caranya
  1. Telur,gula,ovelet,baking powder,esen vanilla,tepung gandum dan susu tpg msk dlm bekas dan dipukul dgn kelajuan maksima sehingga gebu (5-7minit)
  2. Adunan dah gebu akan jadi camni
  3. Masukkan mentega cair,kemudian kacau rata ngan sudit kayu
  4. Asingkan sedikit adunan tadi (skit je setakat nak buat line) ke dalam bekas lain,kemudian masukkan coklat emulco.Kacau rata kemudian masukkan adunan coklat ini ke dalam piping bag
  5. Tuangkan adunan tadi ke dalam loyang kemudian ratakan permukaannya
  6. Paipkan adunan coklat td di atas adunan yg diratakan dlm loyang *tak buat
  7. Lorekkan/corakkan dgn menggunakan lidi dari atas ke bawah *main conteng ngan lidi jah
  8. Bakar dlm oven selama 20 minit dgn suhu 170darjah celcius.
  9. Apabila kek sudah masak dan sudah betui2 sejuk, terbalikkan ke atas sekeping kertas kemudian sapukan jem sehingga rata....tolong jgn sapu kuat2 [kite taruk fresh cream pastu tabur buah]
  10. Setelah jem disapu rata,gulung kek tadi perlahan2 sehingga kemas.

Nota maklang :
  • jgn lebihkan masa pembakaran nanti terlampau garing susah lak nak gulung. Pecah kulit swissroll
  • jgn buat nipis benor..susah nak gulung nanti
  • time nak gulung tu...cubalah berlembut skit ngan swissroll...kalau ganas2 tersiat plak kulit swissroll yg cantik gebu tu..kulit swissroll ni jenis FRAGILE
  • korang nak buat batik jawa ke..batik marble ke...batik kalerpul ke...ikut sukahati koranglah ye!
  • filling tu boleh jugak letak bcream,choc., jem, blueberi..yg mklang buat tu mklang letak blueberi..sodappp
  • pastikan kek sejuk dulu barulah gulung...kalau tak melekat kat paper kuih
  • masa sapu jem tu cuba jangan ditekan kek tu sangat...tu sbb kulit dia melekat..
  • kalau perhatikan tepung tu nampak skitkan...takpe...jgn risau..
  • alas loyang ngan paper kuih tu...biar terjulur dari loyang pun takpe..senang nak angkat...jangan kedekut paper kuih tau...
  • nak guna sponge mix pun boleh...tapi rasalah yg original punya dulu..best ke tak
  • mklang guna loyang sbread 50 petak tu je...loyang tu kan pelbagai guna...

Siap tuk disimpan bukan nak wat azimat tau, kot2 ptg karang lapo...


There was an error in this gadget