"ASSALAMUALAIKUM WBT...BLOG INI ASALNYA DARI BLOG KOLEKSI RESEPI, YG BERMULA DARI BUMI SAKURA DAN SEKEMBALINYA KE BUMI KELAHIRAN... SEGALA RESEPI HASIL DARI OLAHAN DIRI SENDIRI DAN SUAMI TERCINTA, JUA RESEPI ASAL BONDA YG DISAYANGI DAN TEMAN-TEMAN BLOG YG DIKASIHI...BLOG NIH KHAS BUAT RUJUKAN DIRI SENDIRI, ANAK-ANAK, SAUDARA-MARA DAN TEMAN-TEMAN TAULAN...TERIMA KASIH"

Followers

March 29, 2009

ROTI TELUR


...Nih projek hubby & anakda kite Aqil... Seperti biasa doh nyer tu BM yg kerjakan dan resepinye leh tgk kat sini... Lepas je tugas BM dah selesai so dohnyer hubby n anakda yg bentuk2 kan... so jdk ler rupe cam gitu... Idea ni hubby dpt masa pi kedai cari tepung roti pagi tadi... sekali terpandang kat rat2 roti yg dah siap tu ada rupe yg cam gini... so balik tu ape lagi mengodeh ler dia... sedap gak tau...

...Topping atas tu, hubby kite just rebus telur pastu lenyek + campur mayonis last sekali taruk nori serbuk...

...yg 6 ketui nih dah abis dingap...

AWARD & TAG dari CikMin


...Hohohooo...nih ler award nyer...mekasih bebanyak ya cikmin...camne leh menang nih pon tak tau ler...ahaks... So dengan senang hatinye kita nak kongsi gak lah ngan semua teman2 sama ada yg tinggal jejak atau tidak, sudi2 ya angkut bawa blk umah ya...

...So nih Tag nyer plak... 

The rules are:
1. Make a list of what you want on your birthday
2. The list should be 10 numbers
3. Give it to 10 frens of yours

...Mak aii... byk nyer kite kena list nih... Hehehe... Di sebabkan kiteorg duk perantauan & hubby lak masih duk pulun nak habiskan studynye... So takde ler berharap sgt...just list je ekk...aci tak camtu...ahaks...

1. Dapat senangkan, tenangkan, sukakan dan seangkatannya hati bonda tercinta... Kerna tanpanya sape lah kite... & yg pastinyer InsyaAllah akan kite hadiahkan something...

2. Berharap my laling dapat settle semua papernye dlm ms tu...so leh pi mana2 jenjalan sesambil lepaskan tensionnyer tu & tension kite...ahaks...

3. Berharap gak dlm masa tu dlm family kiteorg akan bertambah bilangan... Moga2 Allah kurniakan rezeki buat kami...amin.

4. Nak gak dapat hadiah besday... walaupon dah dapat iPhone tempohari... Tak kira lah benda tu murah or mahal janji benda tu sentiasa kite leh kenang...ape tu ekk???

5. Hope dapat kamera best sblm tinggal nippon nih... Almaklum ahh sini semua teknologi canggih... Kalu ade yg kite berkenan ahh, kdg tu warna entah ape2...

6. Hope dapat iBook baru...hahaha...mimpi nih... kena tunggu budget banyak...

7. Hope adik2 & kakak kite ingat tarikh besday kite tu... & dpt kasi hadiah walaupon tak mahal... dapat kad or call pon jadik... hehehehe...

8. Hope juga teman2 rapat & teman2 maya sudi wish tuk kite...

9. Hope kami sekeluarga dikurniakan Allah kesihatan fizikal, akal dan seangkatannyer yg baik dalam menjalani suruhanNya...

10. Aseiii...blm abis lagi nih...ape lagi ekk...hope dapat cabutan bertuah...ahaks...aci kaa???


....Okeysss....skrg turn kite nak kasi HW nih lak ekk...+ sudi2 lah ya angkut sekali award kat atas tu ya...

  1. Akak Jasmeen
  2. Akak Aimi
  3. Akak Linda
  4. UmmiZaihadi
  5. Akak Noreen UK
  6. Akak Jun
  7. Shima UK
  8. Bro Jeff
  9. Akak Ilazz
  10. Mak Lang Azie
...Para penama diatas buat lah ya bila lapang... leh gak tau ape yg diidam tu...

March 28, 2009

BEEF STEAK


...Hari nih kiteorg layan steak yg tak cukup geng... Dek nak layan gak tekak yg takde selera ni so jadik gak ler steak nih... Dan kali nih kite ngetes resepi dari "Blog Akak Hanieliza"... Akak Liza nih antara chef2 tersohor kat alam maya nih... Sedap tau dagingnyer lembut je...

...Daging tu kite potong siap2 tuk anakda...senang nak makan...Mekasih ya Akak Liza kongsi resepi nih... kite c & p je ya...

Bahan
  • 500 gm daging steak/tenderloin [bersihkan] 
  • 1 s/b kicap pekat 
  • 1 s/k madu/gula 
  • 1 s/b sos plum 

Bahan kisar
  • 1 s/b lada hitam 
  • 3 ulas bawang putih 
  • 2 ulas bawang 
  • 1 inci halia 

Cara
  1. Daging dipotong lebar setebal 1 cm [1/2 inci]. 
  2. Gaulkan semua bahan yg disediakan dan perapkan selama 4 atau 5 jam. 
  3. Masukkan semua bahan dalam non-stick pan dan tutupkan dgn tudung. 
  4. Masakkan atas api sederhana sehingga air kering dan daging lembut. 
  5. Angkat daging dan sediakan sos. 

SOS LADA HITAM

Bahan
  • 1 s/b lada hitam 
  • 2 s/b tepung jagung ] 
  • 1 cawan air ] bancuhkan 
  • 1 s/b sos tomato 
  • 1 s/b kicap pekat 

Cara
  1. Gunakan non-stick pan yg merebuskan daging tadi. 
  2. Panaskan semua bahan termasuk bahan lebihan daging dalam non-stick pan tadi. 
  3. Bila mendideh, tuangkan dalam mangkuk dan sediakan sayuran untuk hidangan. 

SAYURAN  (kite ade tomato n timun je...ahaks)

  • Salad bulat[potong kecil] 
  • tomato segar [potong baji/nipis] 
  • kentang goreng [potato chips] 
  • baked beans[ panaskan sikit] 
Susunkan semua saperti dalam gambar dan tuangkan sos lada hitam. (yg nih kena tgk blog kakliza ya...)

LAYAN SELERA LUAR


...Nih semalam nyer menu...layan selera luar...ahaks...Menu nih namanyer Unagi a.k.a belut jepun... Kiteorg pi kedai nih sebelum ke Klinik Okugawa a.k.a Klinik Kanak2... Aqil demam... Yuk layan gambo je ler...

March 27, 2009

SAGO PEARL PUDDING


...Dah 2-3 ari kite + hubby tak berape sihat, batuk + selsema... So hari nih aqil plak demam, dah lama gak dia tak demam nih... Ada dekat hampir 2 thn kot... Tapi demam pon masih aktif lagi, takde duk melepek sgt...Hope cepat2 ler dia sihat... Sekarang cuaca tak menentu sgt... Ku sangka salji dah tak turun sekali semalam turun balik... sejuk kembali ler jawabnyer...

...Menu nih kite wat semalam... Saja suke2 nak ngetes... Lagi2 lak anakda selalu duk minta macam2...sblm tu wat ciskek pon dah licin... So kali nih try wat pudding nih lak... Resipi  nih kite amik dari "Blog Cik Mat"... Asal resepi nih dari "Gert"...tapi kan kite wat nih tak se"cun" dia...cik mat nyer layer cantik betui...!!! 

...Dek ari tu ade beli sagu jepun nih...tu yg menjadi gak pudding nih...tp dek santan takde,kite ganti ngan susu cair... sedap juga tp dek kite gatai pi gune gula perang, warna tu tak cun sgt...++ tak sabo nak m'layer sekali tu jdknye... ahaks...

Bahan-Bahannya :-)
  • 20 g serbuk agar-agar
  • 1 liter air
  • 300 g gula pasir (kite ganti gula perang)
  • 3 helai daun pandan, disimpul
  • 100 g biji sagu rumbia
  • 250 ml santan (kite ganti ngan susu cair)
  • Pewarna merah, hijau dan kuning (atau ikut kegemaran)

Cara membuatnya :-)
  1. Redam biji sagu rumbia selama 2 jam, kemudian rebus dalam air mendidih hingga biji sagu jernih. Tuang dalam tapis dan cuci bawah air mengalir untuk membuang kanji dan mengelakkan biji sagu melekat antara satu sama lain.
  2. Bagi2kan biji sagu tadi kepada 6 bahagian yang sama banyak. Tiga bahagian dibiar pada warna asal, dan 3 bahagian lagi diberi warna hijau, merah dan kuning. Ketepikan.
  3. Tuang air dalam periuk, masukkan gula, serbuk agar2 dan daun pandan. Kacau rata dan masak hingga mendidih. Tuang santan dan kacau hingga rata. Kecilkan api.
  4. Ceduk 200ml agar2 tadi, masukkan satu bahagian sagu tanpa warna, kacau rata menggunakan garfu dan tuang dalam bekas berukuran 8 inci x 8 inci x 3 inci yang telah dibasahkan dengan sedikit air. Biar keras sedikit dan kelar2 permukaannya dengan pisau.
  5. Cedok 200ml agar2 lagi dan gaulkan bersama sagu bewarna hijau, kacau dengan garfu hingga rasa dan tuang perlahan atas lapisan pertama yang hampir mengeras tadi. Biar keras sedikit sebelum proses seterusnya.
  6. Tuang secara berselang seli sehingga menjadi lapisan no.1 = putih, no.2 = hijau, no.3 = putih, no.4 =kuning, no.5 = putih dan no.6 = merah. Biar sejuk, kemudian simpan dalam peti sejuk 1 - 2 jam, sebelum dikeluarkan dari acuan....selamat mencuba semuaa!!!

March 24, 2009

SAMBAL TOMATO IKAN TENGGIRI


...Hehehe...lama noi tak update...almaklum ahh bz yg amat... ahaks... bukan bz wat kek noi... nih bz duk packing barang... walaupun lambat lg nak balik... tp kite tumpang ngan kawan sebahagian brg yg tak guna tuk diato t'lbh dahulu... penat gak ekkk... dekat 1 mgg tu duk packing...pastu rumah dah cam tokang pecah... sane kotak sini pon kotak... 

...Pastu lak hjg mgg br nih ade kawan hubby dari yokohama mai... diorg sbnr nyer dah lama cdg nak mai,tp tak sampai2... so kali nih sampai juga akhirnya... lagi2 lak diorg pon dah tak lama duk nipon nih... 1-2 bln lagi diorg balik m'sia dah... ampun ekkk... rumah kiteorg dah cam rupe stor pon ade...

...Masa kawan hubby mai tu,kiteorg ajak diorg jln2 kat pasar basah Teradomari...so masa tu jumpe ikan tenggiri agak beso dari yg biasa kiteorg jumpe so ape lagi...sambar ahh...pastu jadi ler lauk ari nih...2/3 bhgn ikan tenggiri tu lagi wat ikan garamman a.k.a ikan digaram 1 malam...lama2 plak jadik ikan jeruk kot...

...Jom tgk ape bahan tuk wat sambal ikan nih...

Bahan
  • 2 potong ikan tenggiri ]digoreng garam kunyit
  • 1/2 biji bwg besar ]dimayam
  • 2 ulas bwg putih ]diketuk
  • 2 cm halia ]dipotong nipis
  • 3 s/b sos tomato
  • 1 s/b sos tiram
  • 1 s/t pati ayam
  • minyak 
  • sedikit air
  • 1 btg timun ]dipotong kecil

Caranya
  1. Goreng ikan hingga garing,ketepikan.
  2. Guna minyak sama,cuma keluarkan sedikit, tumis bawang besar,bwg putih dan halia hingga naik bau.
  3. Masuk sos tomato dan sos tiram...goreng rata dan masuk sedikit air dan pati ayam.
  4. Kemudian masukkan timun. goreng rata dan biar timun lembut dan masuk ikan.
  5. Goreng seketika.Siap.

March 18, 2009

MATCHA MARBLE RARE CHEESE


...Hahaaha...lama noi tak update blog nih... nak kata tak masak tu... masak... tp dek menu yg dibikin hanya ulang tayang so takde ler nak taruk lg...

...Kali nih kite try wat ciskek nih...dah lama dah KIV dek tak cukup bahan... tp kali nih wat versi xpres so base tu kite tak sempat nak wat... ikut resepinye base tu guna kek sponge... disebabkan masalah teknikal so tak dpt disediakan... tambah2 lagi den kesuntukan masa!!!...ahaks... Ape yg dikejarnyer entah...:D

...Yuk...kite layan gambo ekkk...


...resepi nih korang jgn terkejut coz kite just suh hubby terjemah dari buku cheese cake yg dlm bahasa jepun...pastu lak hubby kite just terjemah simple2 je...lain tu kite main ikut gambo je...wat faham2...so layan lah ya...cara kite buat nih...

Base
  • Sponge Cake saiz 18 cm tinggi 1 cm (kite tak taruk coz nak cepat)

Filling
  • 250 gm cream cheese ]suhu bilik @ bior lembut (sini kalu tunggu suhu bilik sejuk2 nih kompen keras kerekong cam gitu gak)
  • 65 gm gula
  • 50 gm plain yogurt
  • 1/2 biji lemon ]ambil jus nye
  • 8 gm gelatin ]halagelnyer
  • 40 ml air ]tuk bancuh gelatin
  • 200 ml fresh cream
  • matcha a.k.a teh jepun ]jadikan pes (bancuh ngan 1 s/b air panas)

Caranya
  1. Pukul fresh cream hingga agak pekat dan masukkan dalam peti ais.
  2. Dalam bekas lain pukul cheese cream dan gula hingga sebati, kemudian masukkan yogurt dan jus lemon.
  3. Dalam bekas lain bancuh gelatin, dan masukkan no 2 kedalam bancuhan gelatin dan taruk dlm bekas yg ade air panas. Kacau sehingga bancuhan sebati.
  4. Kemudian no3 tapis ke dalam bekas no 2.
  5. Keluarkan fresh cream dan pukul hingga kental dan masuk 2 x dlm no 4.pukul hingga sebati.
  6. Asingkan kepada 2 bahagian, 1 bahagian di campur dgn matcha dan 1 bahagian lagi di biar plain.
  7. Dlm loyang yg ditaruk kek sponge td,masukkan bancuhan di atas berselang seli dan loret ngan lidi.
  8. Sejukkan selama 2 jam dalam peti ais. Lepas 2 jam,panaskan towel yg bersih ngan MW,lilit sekeliling loyang seketika sebelum dibuka. Siap utk dihidang.

March 15, 2009

AWARD dr CATLINA


...hahaha...kite layan award ekkk...kali nih dpt dari mak yung,catlina...yg sedang menunggu hari utk kelahiran baby...mekasih ya catlina...moga ukhuwah yg terjalin berpanjangan...

March 14, 2009

TAGGED BY ELA DOHA

...Rasa cam dah pernah wat kat facebook...Tp takpe lah kite wat lg kat sini utk tatapan ela cayang n teman2...

Here you go moms - a different kind of survey for a change - it’s all about your first born! Just copy and paste it in a new note for yourself!Let’s see how much you remember!
Let's flash back!
here's my story...

1. WAS YOUR FIRST PREGNANCY PLANNED?
...tak plan pon...after 1st period...

2. WERE YOU MARRIED AT THE TIME?
...apa daaa punya soklan nih...mesti lah dah kawin...

3. WHAT WERE YOUR REACTIONS?
...camne nak citer ekk...so tak dijangka...++masa tu mood tak elok noi...

4. HOW OLD WERE YOU?
...24yr...

5. HOW DID YOU FIND OUT YOU WERE PREGNANT?
...period tak mai cam selalu,pastu kepala duk pusing2 kusangka darah rendah...tapi mmg darah rendah tu satu hal gak ler...

6.WHO DID YOU TELL FIRST?
...hubby ku cayang le...walau pon masa tu hubby tak leh teman g klinik coz nak jaga exam...so kite pi ngan besperen kite lin coz hubby tak kasi bwk kete...tapi takde ckp pon kat lin dulu...nak gak ckp kat hubby 1st...

7. DID YOU WANT TO FIND OUT THE SEX?
...ermm rasa cam takde...just hubby wat agak2 org cam dia maybe dpt anak pempuan...hehee...tp dapat lelaki,alhamdulillah...

8. DUE DATE?
...1hb sept 2004 awal 3 mgg (smgg sblm tu kite jatuh kat snowworld Genting dan esoknyer lak pi Bukit Frezer)...

9. WHEN WAS YOUR CHILD ACTUALLY BORN?
...24 sept 2004...
 
10. HOW MUCH DID YOUR CHILD WEIGH?
...2.75 kg...

11. DID YOU HAVE MORNING SICKNESS?
yup...dek masa tu gula dlm darah rendah 4 lebih je so ape lagi pepagi tu ade ler perkara runtin msk keluar msk bilik air...muntah...muntah...sampai lembik...ngeri sesekali ingat...

12. WHAT DID YOU CRAVE?
...sblm kandungan 6 bln...tak leh makan segala isi dlm lauk...leh mkn kuah je...cian kan...pastu tak leh mkn benda2 yg ade kandungan ajinomoto n seangkatannya...
...lepas kandungan 6 bln...tak leh lapo sikit...biskut mesti ade dlm beg coz 1 jam sekali mesti cari mknn berat...lambat je sure gastrik...

13. WHO/WHAT IRRITATED YOU THE MOST?
...tak leh bau ikan sama ada yg blm dimasak atau tgh dipanggang...hanyir tak yah cakap ahh...org masak kat dapur kite leh duk berkurung dlm bilik...so kalu nak masak mmg semua yg dah disiap bersih2...

14. WHAT WAS YOUR FIRST CHILD’S SEX?
...hero...

15. DID YOU WISH YOU HAD THE OPPOSITE SEX OF WHAT YOU WERE GETTING?
...tak...

16. HOW MANY POUNDS DID YOU GAIN THROUGHOUT THE PREGNANCY?
...ms sbln peknen 41 kg pastu naik 48 kg je...peknen dah msk 8 bln tapi cam 4 or 5 bulan je...

17. DID YOU HAVE A BABY SHOWER?
...no...

18. WAS IT A SURPRISE OR DID YOU KNOW?
...tak berkenaan...

19. DID YOU HAVE ANY COMPLICATIONS DURING YOUR PREGNANCY?
...bulan ke7-end selalu kejang kaki...
...2-3 ari sblm b'salin kaki ngan tangan ade sembap skit...

20. WHERE DID YOU GIVE BIRTH?
...Klinik 24 Jam, Klinik Intan, Terengganu...

21. HOW MANY HOURS WERE YOU IN LABOUR?
...lebih kurang 30 minit kot...

22. WHO DROVE YOU TO THE HOSPITAL?
...hubby...pastu hubby pi amik bonda...

23. WHO WATCHED YOU GIVE BIRTH?
...doktor, ketua bidan (nurse) dan bonda, hubby lak balik umah nak amik minyak selusuh (betui ke eja camnih) tertinggal... so melepas ler...manyak lugi maa...

24. WAS IT NATURAL OR C-SECTION?
...Natural...

25. DID YOU TAKE MEDICINE TO EASE THE PAIN?
~did u mean epidural?.....
...Takde just vit. biasa...

26. WHAT DID YOU NAME HIM/HER?
...MUHAMMAD AQIL MARZUQI BIN MUHAMAD ARIFPIN...

27. HOW OLD IS YOUR FIRST BORN TODAY?
...4YEARS 7MTHS...

SAMBAL BILIS PETAI + TAUHU


...Dek malam tadi ade baki tauhu so tgh ari nih kiteorg layan menu nih plak...


Bahannya
  • 1 mangkuk bilis ]dibersih dan digoreng
  • 1 ketui tauhu ]kite potong nipis2 dan goreng hingga garing
  • 3 s/b lada kisar [kitenye pedas]
  • 4 s/b bwg kisar [kisar ngan air asam jawa
  • 1 ulas bwg putih ]diketuk
  • 1 cm gula melaka a.k.a nisan
  • 1 ketui kiub ikan bilis
  • petai
  • minyak untuk menumis

Caranya
  1. Bilis dibasuh, ditos, digoreng & angkat, ketepikan.
  2. Guna minyak yg sama, goreng tauhu yg dipotong kecik2 hingga garing, angkat dan ketepikan.
  3. Keluarkan sedikit minyak baki gorengan tadi dan tumis lada hingga garing, kemudian masukkan bawang. Biar sehingga air bwg kering.
  4. Masuk kiub,nisan dan kicap secukupnya.Goreng seketika dan biar sehingga nisan hancur.
  5. Padam api dan biar sejuk.
  6. Bila sambal tadi dah sejuk baru masuk bilis dan tauhu tadi. Gaul rata.
  7. Siap.

NABE MISO


...Nih menu malam tadi...Mulanya hubby nak bikin tapi dia banyak keje lah plak kebelakangan nih...So kite check resepi cam sempoi je...sebelum sesetengah bahan tu xpire baik kite bikin dulu...So far takde ahh susah mane pon...

...Supnyer tu bahan n caranya cam kat bwh dan bahan2 sayur n seangkatan tu leh ikut selera masing2 ya...ala2 steamboot gitu...

Bahan Sup Miso
  • 20 gm kombu (rupa dia cam daun pandan yg dah disimpul)
  • 2 liter air
  • 40 gm ikan katsuo parut
  • pes miso secukupnya

Caranya
  1. Panaskan kombu bersama 2 liter air sehingga mendidih dan air bertukar berwarna kehijauan.
  2. Keluarkan kombu dan masukkan katsuo parut. Biar sehingga katsuo tadi lembut dan air mendidih kembali.
  3. Padam api,tapis (taruk sehelai kertas penapis dalam penapis) ke dalam periuk nabe utk mendapat air yg jernih.
  4. Kemudian masukkan pes miso secukupnya. Siap utk dididihkan bersama bahan2 lain.

March 13, 2009

MAKAN KAT LUAR

Menu yg kiteorg order

Aqil mmg suke makan nasi jepun nih

...Hari nih mood makan luar...
...Hehehe...2-3 ari nih hubby duk tension ngan kerjanya...
...sian gak tgk dia...
...so dek hari nih zeminyer dibatalkan,dia pon ajak kuar mkn...
...kedai nih antara kedai yg biasa sgt kiteorg pi...
...bukan je kat sini,kat niigata dan narita pon ade...

...Kali ni kiteorg order set nih je...
...kadang2 kiteorg order set unagi (ikan belut bakar)...
...tp ari nih ubah selera pekena ikan yg dimasak dgn miso...
...dan yg best kedai ni,ade sesetengah set menu yg nasinya boleh tambah...
...so tambah ler berape kali mau,tp lauknya tak boleh...
...jimat lauk ler kalu nak tambah banyak...
...ahaks...

CHEESE CAKE


...Nih ler pestaim kite amik tempahan ciskek...risau gak tak dapat memenuhi kehendak empunya...almaklum ahh kite nyer ciskek sblm nih mmg try n duk error n error je kalu jadik pon ade ler sebijik 2 yg pasti selalu duk kecut bhgn tgh...tp kali nih alhamdulillah menjadik juga...walau pun bhgn tepi tak lawo dek guna loyang biasa dan kite taruk cooking paper... dah nak wat camne kan...nih kes loyang yg bukak bhgn bwh tu ade yg saiz 8 inci je...so tuk seketui cream cheese tu dapat saiz 6 inci nih...so gune je loyang biase tu...

...Petang semalam hubby pi ler hanto, dan Akak Naha puas ati...Alhamdulillah... Mekasih ya Akak Naha kerana bagi cabaran tuk Aishah cuba...Hope anakdanya puas ati makan ciskek nih...

...So resepi tu kite masih lagi guna yg akak linda@kaoricake... kredit tuk akak ya...mekasih bebanyak... lenlain kali leh share ciskek cendol lak ya...:D...

CHEESE CAKE
Sumber : Akak Linda@Kaoricake

Base
  • 100 gm Digestive bisc
  • 50 gm butter

Filling
  • 250 gm cheese
  • 70 gm gula
  • 2 biji telur
  • 200 whip cream
  • 2 sb tepung biasa
  • vanila
  • 1 sudu teh lemon

Caranya
  1. biskut hancur dan gaul bersama butter cair.pastu taruk dalam loyang dan ratakan serta bakar lebih kurang 10 minit dgn suhu 160 darjah.
  2. pukul cheese dan gula hingga rata
  3. masukkan telur satu per satu + vanila
  4. masukkan whip cream dan pukul hingga pekat
  5. masukkan tepung dan jus lemon serta pukul rata.
  6. tuang dalam bekas.bakar pada suhu 150 darjah selama 45 minit bergantung oven masing2.
  7. siap buka sedikit oven,sendal ngan sudu selama 15-20 minit. pastu masuk dlm peti ais selama 24 jam sblm dihidang.

March 12, 2009

KARI DAGING


...Kali nih kite try gune rempah cap kijang plak...sedap seperti kate sue...n yg pasti pedas...

Bahannya
  • 300gm daging dipotong kecil ]digaul ngan 2 s/b rempah kari
  • 2 s/b rempah kari kijang ]*
  • 1 s/b serbuk lada ]* satukan dan jadikan pes
  • 1 biji tomato]#
  • 1 inci halia ]#
  • 1/2 biji bwg besar ]#dikisar halus
  • 3 ulas bwg putih ]#
  • 3 btg serai
  • daun kari/kite tak taruk
  • 1/2 tin santan
  • 2 s/b sos tomato
  • ubi ]takde
  • air secukupnya
  • minyak utk menumis

Caranya
  1. Panaskan minyak dan tumis serai,daun kari sehingga naik bau dan masukkan bahan kisar,goreng sehingga pecah minyak.
  2. Masuk daging dan pes cari serta goreng rata. Tambah sedikit air biar mendidih dan daging lembut.
  3. Masukkan sos tomato,carrot dan ubi diikuti santan dan garam. Biar sehingga naik minyak dan carrot dan ubi lembut.
  4. Perasa garam ngan seangkatannya. siap. Boleh dihidang bersama nasi putih,roti ataupun roti jala.

March 10, 2009

GIFT From Akak SITI KHUZAIMAH



Salam Kembali...

...Hari nih kite terima gift dari akak Siti...Mekasih ya akak...Ingat gak ya kat kite...Semoga Ikatan Ukhuwah yg terjalin berpanjangan...Amin...

...So gift yg dikasi nih kite nak kongsi buat penama2 berikut...yg tak dapat jgn kecik ati ya...insyaAllah next time ade lagi...

  • Akak Linda @ Kaoricake
  • Akak ZatiDhati
  • Akak Ana Penang
  • Akak Fiza Nordin
  • Ela Doha
  • Mamasya Brunei
  • Cikwan Aisyah
  • Shima UK
  • Akak Jasmeen
  • Akak MaDiHa

...Kepada calon2 di atas dipersila angkut bwk balik umah ya...

March 9, 2009

SWISS ROLL BUAH 2


...Nih projek kite bila hubby pi Dai...swiss roll...kali nih wat versi coklat plak...resepi leh tgk kat sini ya...

SPAGHETTI NAPORITAN


...Hehehe...betui idop ejaan tu...ari nih chef yg datuknyer org itali yg bikin...dengar dari citernye tu,buat cam sonang je...

...Yuk layan bahannya...

Bahannya
  • spaghetti (rebus ngan sedikit garam)
  • minyak zaitun
  • bawang besar (kulit kuning) [didadu
  • piman aka lada banggala 
  • sos tomato
  • sedikit lada sulah
  • garam secukupnya
  • sosej ]potong bulat

Caranya
  1. Tumis bawang hingga layu, masuk sosej. Biar hingga sosej masak.
  2. Masuk piman dan lada sulah.
  3. Masuk spaghetti dan sos tomato
  4. Goreng rata. Siap.

SALAM MAULIDUL RASUL

Salam Maulidul Rasul buat semua...

...N3 nih khas jua buat adik lelaki bongsu kite...
...coz tika tarikh ini 1hb Oct 1990...
...bersamaan 12 Rabiulawal 1411...
...sewaktu azan subuh berkumandang,lahir lah beliau...
...tahun nih adalah tahun melawat M'sia...

...Buat adik kite moga menjadi anak yg soleh...
...cemerlang dalam bidang di dunia dan akhirat...
...dan jua...
...sentiasa di dalam lindungan dan kerahmatan Illahi...
...Salam Ingatan dari Akak Ida...

March 6, 2009

KARI JEPUN

Nih ler rupe karinye buat pengetahuan sesiapa yg berkenaan,dlm tu ade petak2 cam coklat bar



...Kat sini ade satu jenama kari yg boleh dimakan...setakat kiteorg tinjau ler...lagi satu jenama nih takde dijual dikedai biasa...hubby order dari internet...sesekali mmg boleh ler layan kari nih coz muak sikit tuk tekak kite ler...

...Sepatutnya bahan dlm nih hanya sayuran dan ubi sahaja...tp kite gatai gak pi tambah ayam coz dalam esbox ku itu hanya ade corrot je...malas noi nak pi kedai...

...Yuk layan bahannya...

Bahannya
  • 1 pek kari (rupa cam coklat bar dan ada 8 petak)
  • 1 kpg dada ayam(kite tambah)
  • 2 biji bawang ]dimayam
  • 2 biji carrot ]dipotong ikut selera
  • 2-3 biji ubi ]dipotong 4 (kite tak taruk)
  • 750 ml air
  • minyak utk menumis

Caranya
  1. Tumis bwg hingga naik bau. Masuk ayam, carrot dan ubi, goreng seketika.
  2. Kemudian masukkan air. Biar mendidih dan biar sehingga carrot dan ubi lembut.
  3. Setelah ubi dan carrot lembut masukkan kari. Kacau hingga sebati. Kite ada tambah lada sulah dan serbuk lada merah sedikit. Siap. 
  4. Boleh lah disiram atas udang, kaki, ikan dan seangkatannya yg digoreng ngan serbuk tempura terlebih dahulu...


AIR ASAM 2



...dek tekak ku tak lalu nak mkn benda2 berlemak & seangkatan tu...so ari nih tuk mkn tgh ari kiteorg layan air asam+ikan aji bakar(gambo ikan tak amik)...bahannye lebih kurang ngan yg sebelum nih buat cuma caranye lain sikit...tu yg warna cam pink2 sikit tu...

Bahannya
  • 2 biji tomato
  • 1 biji bwg besar
  • 1 s/k pati katsuo/belacan
  • 1 cwn air asam jawa
  • 5 biji cili padi ]terpulang nak taruk byk mana
  • garam
  • gula
  • sedikit jus lemon

Caranya
  1. Potong dadu tomato dan bawang. Bahagian dlm tomato diasing.
  2. Campurkan bahan dalam tomato bersama ngan semua bahan lain dan kemudian kisar sehingga hancur.
  3. Masukkan dalam bekas yg ada tomato dan bawang dadu tadi. Kacau rata. Siap.

SPAGHETTI WHITE SAUCE 2



...hari nih mendung semacam je...cam nak hujan...kite plak cam tak sedap badan je dek dah 2 hari batuk tak renti2...so pagi nih plak rasa cam nak mkn spaghetti white souce je...tapi chef yg datuknyer org itali tu,sibuk noi nak siapkan zeminyer...just tanye basic je yg lain tu ku hentam aja...ape2 pon rasanye masih lg tak lari...pasni kalu teringin mmg leh wat sendiri lah plak...takpon dah kalu chef tak bz ape salahnyer sesekali nak bermanja...kan!!...kan!!...muahahaa....

...biasa hubby kite bikin ade gak taruk laa kering...kali nih kite bikin tak taruk coz kan ade kena wat menu lain tuk anakda plak...so kalu nak pedas just pi tambah tabasco je ler...


Bahannya
  • spaghetti 2 org mkn
  • 2 s/b minyak zaitun
  • 3 ulas bawang putih ]dicincang
  • 2 biji cendawan ]potong kecil
  • 1/2 s/k pati ikan katsuo
  • 2 s/k kulit limau jeruk (lupe nak amik gambo)-nih pon dah ada rasa pedas coz dijeruk ngan lada hitam
  • 1 cwn susu segar
  • sedikit serbuk lada putih
  • sedikit garam
  • air secukupnya
  • 1 biji mini tomato ]didadu

Caranya
  1. Panas air utk rebuskan spaghetti. Bila air mendidih, masukkan garam dan diikuti spaghetti. Rebus sehingga lembut.
  2. Dalam kuali lain, masuk minyak zaitun dan bawang putih kemudian panaskan kuali dgn api yg kecil. 
  3. Goreng bwg sehingga naik bau. Selepas itu masukkan 1 cwn air rebusan spaghetti. Biar mendidih dan masukkan kulit limau. Kacau rata.
  4. Masukkan cendawan dan susu segar. Biar hampir mendidih dan masuk semua bahan lain.
  5. Kacau rata dan perasa garamnya.
  6. Spaghetti tadi tos dan taruk dlm bekas dan siram ngan sos tadi dan tabur ngan tomato dadu. Siap tuk mkn.

JALAN-JALAN CARI MAKAN



...ptg semalam kiteorg temankan kawan kiteorg pi register iphone...yg cdg nak amik 1,sekali 2 biji terus...caya ahh penangan iphone...masa kuar kiteorg mkn bihun je...so ape lagi,abis diorg register perut dah berdondang sayang...maka singgah ler kiteorg kat kedai mkn...nih ler menu kiteorg mlm tadi...tak silap kedai tu nama yumeun (betui ker idop ku eje nih)...hidangan nye just ikan tai bakar+tauhu+sayur jeruk+miso+nasi putih...alhamdulillah kenyang...

March 4, 2009

ONIGIRI TO TAMAGOYAKI

Jemput makan!!!(Tamagoyaki kite dah jadik 3 segi)

...Nih ler menu sarapan kiteorg...dah lama nak wat onigiri yg ade campuran nih...ari tu pi jalan2 kat jusco suh gak hubby carikkan... Onigiri jenis cam nih kiteorg selalu mkn kat hotel toyoko inn setiap kali travel mane2...so dah lama dah tak travel & dah lama tak lepak kat toyoko inn so try ngetes ler wat sendirik... 

...Tamagoyaki tu plak 1st kite wat sensorang...co kuren ler menjadiknye...dah ler tu boleh jadik rupe 3 segi lagi tuuuuu...tak pe pasni leh praktis lagi...

...Resepi nih semua leh pi geladah kat almari sebelah ya...


2 cup beras jepun dpt lebih kurang 10 ketui

March 3, 2009

IPHONE


...Cam Ne Ye Nak Start Citer Ekk...
...Ok Cam Nih Ahh... Kat Jepun Skrg iPhone Dah Turun Harga Dek Tak Lama Lagi Nak Kuar Model Baru... Sebelum Nih Masa Mula2 iPhone Keluar, Hubby Kite Dah Sambar Satu Yg 16Gnyer... So Sebelum Balik M'sia Katanye Nak Kasi Kat Kite Satu...Mula Tu Kite Menolak Gak Coz Bendaalah Nih Mahal Noi Ler...Tp Mahal Lagi Kat M'sia Tau...

...Cadang2 Tu, Hubby Nak Kasi Hadiah Besday Bulan 8 Nanti, Tp dah Softbank Wat Promosi Hingga Akhir Bulan 5 Je So Sambar Terus Ahh Yg 8G... So Ni Di Kira Hadiah Sempena Ape Ya?Ahaksss...

...Yuk, Kite Layan Gambonye Ya...

maklumat tambahan:
Good News:
(i)voltage:100V-240V(boleh guna kat msia)
(ii)setakat ni penah try guna kat msia;internet,gps,yahoo mail sume ok
Bad News:
(i)iphone ni dilock oleh provider jepun, kalau nak guna kena unlock(boleh buat sendiri kalau ada masa,kat lowyatt caj rm250)
(ii)kalau nak murah, dtg jepun, register iphone ngan provider(softbank) sbb softbank tak jual body saja.
(iii) kalau nak body saja tanpa register, kena beli kat auction.


...Baru Nak Bukak Nih...

...Taraaaa...

...Dah On...

...Dah Tukar,Pakai Baju Silikon...

maklumat tambahan part 2
Brape harga kat Jepun?
0(kosong,sifar,zero) yen
yes,it's free!!!percuma je
G kat softbank,cakap nak iphone, isi borang,sign kontrak 2 thn,nanti akak kat softbank tu bagi ah iphone kalau ada stok,kalau takde stok, kena tunggu.nanti akak tu call bila sampai.
TETAPI,
kalau bagi free,bangkrap le softbank.dia org pun bisness gak.Yuran laluan bulanan kenalah bayar+caj bulanan internet connection(cam celcom atau maxis broadband)
Brape sebulan?lebihkurang 5700yen(RM180)+caj utk panggilan kalau ada.
Internet unlimited,almost satu jepun dapat HSDPA.

CHEESE CAKE COKLAT


Salam Semua...

...Hari kite nak citer pasal ciskek...kite nih kalu wat ciskek jarang noi menjadi...biase2 kite wat gune resepi akak hanieliza je...tp ari tu ade chat ngan akak linda@kaoricake,tanye resepi ciskek paling mudah n simple...so dia kasi resepi nih...nak buat pon tak susah...tp nih tak tau ler dikategori menjadi or idop...coz kek tu jadik kecut auto dek anakda ku rajin noi pi bukak MW oven bile ade bunyi tanda dah siap, dah ler suhu kat dapur ku itew sejuk bebeno...maka terkezut ler ciskek ku itew...dek perubahan budaya...opsss...perubahan suhu mendadak!!!

...Biasa kite wat ciskek tak jadik selalu kecut bhgn tgh...yg nih bezanye tak kecut bhgn tgh tapi kecut keseluruhannya...tp ape pon teksturnye tetap lembut dan rasa cam ala2 puding pon ade dan tak mampat...ahaks...akak linda!!! jadik tak ciskek ku iniiiiiii...atau kena panggil puding? 

...Resepi tu nanti kite minta izin empunya dulu ya utk display tuu...



...ok empunya resepi dah kasi lampu hijau...yuk layan resepinya...


CHEESE CAKE COKLAT
 
Sumber : Akak Linda @ Kaoricake

Base
  • 100 gm Digestive bisc
  • 50 gm butter

Filling
  • 250 gm cheese
  • 70 gm gula
  • 2 biji telur
  • 200  gm whip cream
  • 1 sb tepung jagung/ tepung kek
  • 2 sb serbuk koko
  • vanila 
  • 1 sk jus lemon

Caranya
  1. Hancurkan biskut dan gaul ngan butter, bakar ngan suhu 160 darjah selama 5 minit. Ketepikan
  2. Pukul cheese dan gula hingga rata.
  3. Masukkan telur satu per satu + vanila.
  4. Kemudian masukkan whip cream dan pukul lagi.
  5. Masukkan tepung dan serbuk koko serta jus lemon pukul lagi.
  6. Tuang dalam bekas dan bakar pada suhu 150 darjah selama 40 minit.
  7. Bila masak, biarkan dalam oven selama 15 minit dan sejukkan dalam peti ais sekurang2nya 12 jam sebelum dikeluarkan dari bekas.

March 1, 2009

TAMAGOYAKI



...Telur dadar jepun...yatta!!!Akhirnye dah boleh buat sendiri...dah tak pyh beli kat kedai!!!...dah tu dpt plak kuali baru tu,bentuk 4 segi...ahaks...

...Kunon2 lah kan pas wat keje2 seangkatannya didapur itew...kite yg nak mengentesnyer dl...sekali kena potong line...hubby pi siapkan bahan dulu...so kite jadik pemerhati jer ler + tukang makan...rupa tu ada kurang lawo sikit tp tak per ler 1st...

Bahannya
  • 2 biji telur
  • 1/2 s/k pati ikan katsuo (dibancuh dgn sedikit air panas)/dashi
  • 2 s/b soyu /kicap masin
  • lada sulah [tak taruk]

Caranya
  1. Lenserkan kuali 4 segi dgn sedikit minyak. Panaskan kuali.
  2. Dlm 1 bekas,masukkan telur dan keluarkan pusatnya. Masukkan bahan lain dah pukul sebati.
  3. Masukkan sedikit telur yg dipukul tadi dalam kuali dan ratakan. Bila agak2 boleh diangkat,lipat telur kepada 4 bhgn dgn menggunakan chopstik dan taruk dihujung kuali. 
  4. Masukkan sedikit telur lagi dan angkat telur yg digulung supaya telur yg br dimasuk boleh rata sampai kebhgn bwhnya. Bila agak2 boleh dilipat,lipat bersama telur yg dah digulung
  5. Ulang langkah 3 dan 4 sehingga habis. Siap dan taruk sedikit soyu lagi...(kite tak sempat taruk soyu)hehehe...

NASI MINYAK + DAGING PRUNE



Salam Semua...

...Kali nih kite layan menu sarapan + mkn tghari + mkn mlm...ahaks...3 in 1...wakakaka...dah lama tak bikin nasi minyak nih...dek mlm tadi masak daging prune so pagi nih just kite bikin nasi nyer je...resepi nasi dan daging nih kite cilop dari fp kak hanieliza tp boleh gak tgk kat dalam sini dan sini...acarnye plak leh intai sini ya...

AWARD dr K.ZAI



Award nih di kasi oleh k.zai...mekasih ya atas ingatan mu itew...camne ekk jadik super duper chef pon tak tau ler...ala2 chef cabut je ade ler kot...ape2 mekasih bebanyak ye atas ingatan mu itewww...
Buat semua pengunjung blog kite yg tak seberapa nih,sudi2 lah ya angkut award ni bawak balik gantung kat umah masing2 ya...sama2 kite jadik super duper chef...

There was an error in this gadget