"ASSALAMUALAIKUM WBT...BLOG INI ASALNYA DARI BLOG KOLEKSI RESEPI, YG BERMULA DARI BUMI SAKURA DAN SEKEMBALINYA KE BUMI KELAHIRAN... SEGALA RESEPI HASIL DARI OLAHAN DIRI SENDIRI DAN SUAMI TERCINTA, JUA RESEPI ASAL BONDA YG DISAYANGI DAN TEMAN-TEMAN BLOG YG DIKASIHI...BLOG NIH KHAS BUAT RUJUKAN DIRI SENDIRI, ANAK-ANAK, SAUDARA-MARA DAN TEMAN-TEMAN TAULAN...TERIMA KASIH"

Followers

July 18, 2009

SAYUR KOKLOK


Dengar nama cam pelikkan!!... Tapi camni ler family kiteorg panggil... Atau leh sesape yg arif tu xplain lagi... Dulu masa kecil2 sayur koklok nih just campuran petai, kacang panjang ngan buah sentol (betui idop eja nih nanti kite g tanye tokguru balik)... tp masa mak masak sayur nih, katenye zaman2 dia dulu sayur koklok nih campuran kacang panjang, kangkung, terung, petai, taugeh dan buah sentol tu... Tapi kali nih buat cuma taruk petai, kangkung, kacang panjang dan buah sentol tu... Ape2 pon jadik ler leh jadik pengubat rindu... Sedapppppp!!

Jom tgk resepinye... simple je...

Bahannya
  • 4 biji buah sentol ]dikupas kulit, direbus sehingga lembut, buang biji dan diramas didalam air lalu (utk kurangkan masamnye)
  • santan
  • 2 biji lada besar ]dipotong panjang
  • 2 ekor ikan selayang/ape2 ikan je/kiub bilis pon ok]diambil isinya dan dipotong kecil2
  • 1 biji bwg besar ]dipotong 6
  • 2 papan petai
  • taugeh
  • kangkung
  • terung
  • kacang panjang
  • garam secukup rasa

Caranya
  1. Masuk semua bahan dalam periuk dan sentiasa kacau sehingga mendidih.
  2. Sayur kangkung dimasukkan last sekali. Bila mendidih padam api dan tutup periuk rapat supaya kacang empuk. Enak dimakan bersama sambal belacan or budu...

KERABU TAUGEH


Nih lak antara menu mak kite bikin... Kite tolong nyibuk ngan tolong makan je... Hehehe... Sesekali pekena air tangan mak nih... Dah rindu sgt... Walaupon wat sendiri mmg tak sama ngan air tangan mak nih...

Resepi tu simple je... Main agak2 je... Biasa ahh kalau mak yg masak mmg takde sukatan... So kat bwh nih antara bahan2nye...

Bahannya
  • taugeh (dalam 30sen) ]dicelur ngan air panas sekejap
  • cuka kelapa
  • 1 cwn kelapa parut
  • sedikit belacan
  • 2-3 biji cili api
  • sedikit nisan/gula merah

Caranya
  1. Tumbuk lada hingga hancur, masuk belacan dan gula merah. Tumbuk hingga rata.
  2. Masuk kelapa dan cuka serta taugeh, gaul rata. Siap.

SOTONG BAKAR


Menu 1st kite masak bila balik umah mak... Lagi2 lak musim sotong masa tu... Sakan noi... bakar...singgang...wat sambalnyer...

Resepi pon sempoi je...coz gune resepi segera... Jenama tak silap AQILA...
Pastu kite tambah daun kesum ngan lada kisar xtra... pastu bakar je... abis citer...
There was an error in this gadget