"ASSALAMUALAIKUM WBT...BLOG INI ASALNYA DARI BLOG KOLEKSI RESEPI, YG BERMULA DARI BUMI SAKURA DAN SEKEMBALINYA KE BUMI KELAHIRAN... SEGALA RESEPI HASIL DARI OLAHAN DIRI SENDIRI DAN SUAMI TERCINTA, JUA RESEPI ASAL BONDA YG DISAYANGI DAN TEMAN-TEMAN BLOG YG DIKASIHI...BLOG NIH KHAS BUAT RUJUKAN DIRI SENDIRI, ANAK-ANAK, SAUDARA-MARA DAN TEMAN-TEMAN TAULAN...TERIMA KASIH"

Followers

January 31, 2010

NASI AIR versi Japan


Salam Semua...

...Kali nih kite hidang ngan menu xpress... yg rasa tu ala2 restoran yg kat jepun nih (naik bakul angkat sendiri nih)... Wat pon simple cuma kite tak taruk isi ketam... Takde stok... Menu nih sesuai noi buat sesapa yg duk jepun nih yg masanye terhad duk dapur... Sebab sejuk ke... Sebab sibuk ke... Sebab malas macam haku ke... ahaks... dari membazir mkn kat kedai, baik buat sendiri... tp kalu dah ade kat kedai tu mkn je ler... ngeh...ngeh...

...Cara buat tu korang kena ada serbuk utk buat udon (haku mmg sentiasa ade stok serbuk udon nih, senang leh mkn ngan udon n leh gak wat nasi air nih), so masak air ikut sukatan 1 pek tu...then taruk nasi n sayur... pastu bila semua dah mendidih... masuk ahh telur bior kejap then kacau, kalu ada isi ketam masuk ahh sekali... pastu hidang ler ngan serbuk lada tu... Siap... cam masak meggi je... Selamat mencuba wat kekawan yg duk jepun nih...

January 24, 2010

DAGING GORENG KICAP + ROTI BATA


Salam Semua...

...Dah lama noi ya kite tak menayang menu masak memasak nih... Bukan tak masak... Tapi tak berkesempatan nak amik gambo... Ini pon amik ngan iphone... ngeh...ngeh... duk sibuk lagi pek m'pek barang... makin pek makin bersepah rumah... nak ngadap komputer pon jadik takde mood... ++ byk mkn kat luar pon ada... lepas gian abis2... karang dah nak balik kampung ++ tak sempat nak masak pon sekali sebenarnye tu... hehehe... cam ler byk noi tempat yg leh makan kat luar sane tu... paling tidak 2-3 ari boleh ahh mkn luar...alih2 nak kena masuk dapur yg dah cam esbox tu...masak gak akhirnyer... iye ler kan menu pon terhad...

...So korang layan ahh menu nih... sesambil perap daging tu... sempat lagi kite pi pek barang, sekotak dua... pastu den sambung tumis menumis balik... Sukatan lak main taram je secukup rasa... cam kat bawah ler lebih kurang...

Bahannya
  • *1/2 kg daging [bersih + potong ikut suka]
  • *3 s/b kicap manis
  • *2 s/b sos tiram
  • *1 s/b serbuk bwg putih
  • *1 s/b serbuk lada merah
  • *1 s/b sos tomato
  • 4 ulas bwg putih [dicincang halus]
  • 1/2 labu bwg kuning [dimayang]
  • 2 biji cili kecil
  • 1 inci halia [dipotong or diketuk]
  • sedikit air asam jawa
  • minyak n garam secukupnya

Caranya
  1. Gaul bahan bertanda* dan perap lebih kurang 1/2 jam.
  2. Tumis bwg, halia dan cili sehingga naik bau. Masuk bahan bertanda* dan goreng seketika.
  3. Masukkan air asam jawa dan sedikit air, gaul rata dan tutup kuali.
  4. Masak sehingga daging betul2 lembut. Bila daging dah lembut, buka penutup kuali perasa garam dan goreng hingga agak kering. Siap.

...Kat bawah nih plak roti bata... Sesape pernah makan roti bata angkat tangan??... ngeh..ngeh... roti nih cik hubby yg buat... guna BM... lepas dia wat keje mlm tadi, dia bikin nih... so after 4 jam siap ler... so elok bangun solat subuh roti dah ready utk dipotong... kali nih cik hubby bikin yg jenis garing nyer... so mmg garing ler ropenye itew... otei cau dulu dah nak ting...tong...

January 16, 2010

Kembali 4 Good!!!

Salam Semua...

Pohon ampun ya dah lama noi kite tak update... Harap semua sahabat2 n teman2 maya sihat wa'afiat... Pohon maaf ya jrg juga melawat blog2 kalian... N3 sblm nih "Aqil Masuk Wad Lagi" salah satu sebab dah hampir 2-3mgg dr tarikh tu duk bertapa n layan kerenah Aqil yg kena kurantin kat wad & sambung kurantin kat rumah... So far alhamdulillah selepas kurantin di wad, masuk air ikut tangan, aqil dah beransur sembuh... dah boleh makan... tu yg penting... Kalu tak penyakit nih boleh membahayakan nyawa dia...

So far kami dah ada kat Jepun balik nih... baru 2-3 ari sampai, nanti kite citer dlm blog 1 lg ya (http://aqilma.blogspot.com)... coz sekarang dlm mood ryoko lagi...hehehehe... last sblm kami pulang 4 good akhir bulan 2 nih...

Buat teman2 yg duk area pekan, hope leh kasi info RUMAH SEWA area bkn bandar pekan...sekitar peramu, tanah putih or seangkatannye ya... kami perlu masuk dlm bln 3... suami kite dah kena lapor diri mgg pertama bulan 3... Mekasih ya... nanti kite sambung balik...
There was an error in this gadget