"ASSALAMUALAIKUM WBT...BLOG INI ASALNYA DARI BLOG KOLEKSI RESEPI, YG BERMULA DARI BUMI SAKURA DAN SEKEMBALINYA KE BUMI KELAHIRAN... SEGALA RESEPI HASIL DARI OLAHAN DIRI SENDIRI DAN SUAMI TERCINTA, JUA RESEPI ASAL BONDA YG DISAYANGI DAN TEMAN-TEMAN BLOG YG DIKASIHI...BLOG NIH KHAS BUAT RUJUKAN DIRI SENDIRI, ANAK-ANAK, SAUDARA-MARA DAN TEMAN-TEMAN TAULAN...TERIMA KASIH"

Followers

February 15, 2010

Sayonara Bumi Sakura...!!!

Assalamualaikum wbt...
Buat Semua Sahabat2...
Teman2 Siber...


Pada 12hb Feb 2010...
Barang2 kami selamat tiba di perlabuhan Niigata...
InsyaAllah sampai lebih kurang sebulan dari tarikh di atas...
Korang jgn tertipu ekk...
Barang kiteorg yg ade kat atas 3 petak kayu kat depan tu jek tau...
Lain tu tumpang masuk gambo...



Nih plak kete kami yg kena gantung plat sementara...
Nak drive g ato ke perlabuhan Niigata...
Dah ler ari nganto nih yuki a.k.a salji menganas...
Mekasih buat Abg Din & Kak Gino ya, coz mengiringi kami...


So... Dalam masa 2-3 hari nih dengan perkakasan yg minima, dengan suhu sekitar 1-4 darjah... kite masak sesimple mungkin... Lagi pon mood nak masak pon dah menjunam terus, dek penat mengemas & seangkatannya... Rumah yg kami duduk skrg nih akan diserah pada 22hb nanti, dan sebelum itu byk menda nak kena clear... basuh... sental... ganti dan seangkatannya... Kat nippon nih kalu masuk semua cam baru...kuar pon kena semua kena baru...

18hb Feb nanti plak ada org yg akan datang gantikan "tatami" a.k.a tikar jepun... so kami akan keluar dari rumah ini pada tarikh tu dan akan menumpang di rumah Abg Mus & Akak Naha sehingga selesai urusan penyerahan rumah serta tiba waktu keberangkatan kami ke Tokyo dan seterusnya pulang ke M'sia...

Semoga Allah permudahkan dalam segala urusan kami... Doakan kepulangan kami... Dan sepanjang waktu pindah dan seterusnya masuk rumah di M'sia... Dengan ini kite istiharkan dapur kite .::Koleksi Resepi::. akan cuti seketika sehingga masalah internet di M'sia nanti settle dan dapur ku kembali beroperasi sepenuhnya... InsyaAllah kiranya ada kelapangan kite akan ziarah umah blog teman2 ya... Terimakasih kerna sudi singgah n tinggalkan komen...

...Sayonara Bumi Sakura...

February 6, 2010

KUNG POA CHICKEN


Assalamualaikum Buat Semua...

...Kali nih kite nak share menu yang kite cilop dari blog maklang azie... Lain skit dari biasa yg kite masak... Sedap gak tau... Cuma den tak tau lada kering nippon tu pedas gak... nasib ler anakda kite tu, aqil makan kena ulang air...huhuhuhu...cian anak ummi... nak wat camne nak, ummi tak sengaja... tp kan kalu tak pedas tak syok ler... ngeh...ngeh...ngeh... lg pon bukan tak de lauk lain pon, tp dak aqil dah terliur sgt ngan warna warni menu nih...

...Ape2 pon mekasih wat maklang ekk share resepi nih... kite c&p resepi tu kat sini je...

Sumber : cranko

Bhn A
  • Isi ayam - potong tecik2
  • Tepung jagung
  • Garam

Cara
  1. Gaul isi ayam ngan tepung jagung dan garam....gorengkan sekejap

Bhn B
  • Kacang gajus - gorengkan (kalo taknak pun takpe) -kite takde stok
  • Cili kering - dikerat2
  • Bwg besar kaler kuning - potong dadu
  • Bwg putih } tumbuk halus
  • Halia }
  • Cili capsicum/benggala - hiris panjang2
  • Sos tiram
  • Sos cili
  • Sedikit air

Cara
  1. Panaskan sedikit myk, goreng cili kering hingga garing...ketepikan
  2. Masukkan halia dan bwg putih, tumis hingga wangi
  3. Masukkan cili kering goreng, capsicum, ayam, sos tiram, sos cili dan sedikit air biar berkuah sedikit dan garam ciput
  4. Last masukkan kcg gajus jika suka.

February 4, 2010

TERUNG GRILL PAPRIKA


Salam Semua...

...Menu terung nih dah lama noi peram, sampaikan cik kak kite yg duk kanazawa tu dah berderet n3 masakannyer tu... Sebenornye kite nih bukan le peminat terung, tp kan my laling tu suke noi... So bile dah belek2 blog terjumpe ler menu nih... dah tu kan dah tak yah suh org terjemah... sebabnye hubby cik kak hana kite nih dah terjemah siang2... mekasih ekk u all... senang skit koje kite nih... So nanguh nyer nanguh jadik ahh menu malam nih... terung tu dah dah 2-3 ari beli tp cari piman tak jumpe2... dah jumpe semalam jadik ahh projek hari nih...

...Halal ekk akak kite c&p resepi tu kat sini...

Bahan-bahan
Bahan A
  • 3 biji terung - potong serong
  • minyak zaitun
  • black pepper
  • garam

Bahan B
  • 1/2 biji bawang besar - potong dadu
  • 1/2 inci halia - cincang
  • 1 sudu besar syouyu - bleh ganti kicap
  • 3 sudu besar sos tiram
  • air sedikit
  • lada capsicum merah dan kuning - potong dadu (kite ade warna merah & hijau je)
  • daun bawang - hiris
  • sedikit black pepper
  • gula sedikit
  • lemon@limau nipis - optional

Cara-cara
  1. Gaul semua bhn A. Grill terung sehingga masak. ketepikan.
  2. Panaskan minyak. Tumis bwg dan juga halia hingga naik bau.
  3. Masukkan syouyu, sos tiram, sedikit gula, blackpepper dan kacau sebati.Masukkan air sedikit sahaja.
  4. Masukkan lada capsicum. gaul. jika kurang masin masukkan garam. tp bagi hana tk perlu sbb dh cukup masin.
  5. Curahkan ke atas terung grill tadi. dan taburkan daun bawang. perahkan lemon jika suka.
  6. Sedia utk dihidang.
There was an error in this gadget