"ASSALAMUALAIKUM WBT...BLOG INI ASALNYA DARI BLOG KOLEKSI RESEPI, YG BERMULA DARI BUMI SAKURA DAN SEKEMBALINYA KE BUMI KELAHIRAN... SEGALA RESEPI HASIL DARI OLAHAN DIRI SENDIRI DAN SUAMI TERCINTA, JUA RESEPI ASAL BONDA YG DISAYANGI DAN TEMAN-TEMAN BLOG YG DIKASIHI...BLOG NIH KHAS BUAT RUJUKAN DIRI SENDIRI, ANAK-ANAK, SAUDARA-MARA DAN TEMAN-TEMAN TAULAN...TERIMA KASIH"

Followers

April 29, 2010

SIAKAP KICAP PEDAS


Salam Semua...

...Menu sempoi nih diubahsuai mengikut bahan2 yg ade dlm esbox kite dan idea dari menu "ayam kicap pedas"...

...So korang layan ekk...bahan2 pon main agak2 je...ikut sesedap rasa...

Bahannya
  • 1 ekor ikan siakap (kitenyer 300gm boleh ahh tuk 2 org mkn)
  • 1/2 biji bwg besar (dimayam)
  • 1 s/b lada kisar (kitenye yg kisar sendiri & mmg pedas)
  • 4 s/b sos tomato
  • 3 s/b sos cili
  • 2 s/b sos tiram
  • 1/2 cwn air asam jawa
  • serbuk kunyit
  • garam
  • gula
  • sedikit tepung (tepung jagung lg best)
  • minyak
Bahan Kisar
  • 3 ulas bwg putih
  • 5 ulas bwg merah
  • 2 cm halia
Potong ikut citarasa ya
  • 1 btg timun
  • 1 biji tomato
  • bunga kobis
  • lada besar
Caranya
  1. Bersih ikan siakap, gaul ngan garam dan kunyit, kemudian bedak ngan tepung. Goreng hingga garing, angkat dan ketepikan.
  2. Tumis bahan kisar bersama lada kisar sehingga wangi bersama serbuk kunyit.
  3. Masuk segala jenis sos, goreng rata. Masukkan timun, bunga kobis.
  4. Masuk air asam jawa, gula dan garam.
  5. Masuk lada besar bersama tomato dan bawang besar. Masak seketika.
  6. Siap utk dihidang...

April 26, 2010

UDANG GALAH MASAK 3 RASA


...Menu semalam... Last stok... Hahaha...mmg kasi kolestrol betui nih... Menu nih cam menu 3 rasa yg biasa kite buat utk ayam or ikan... so resepi leh sekodeng sane ekk...

...Ok cau dulu ekk... Nak siap menu dinner lak nih...

UDANG GALAH MASAK LEMAK


Salam Buat Semua...

...Mintak Ampun Mintak Maaf Noi... Lama betui kite tak bersiaran... Al-maklum dah duk tempat sendiri nih byk ler nak kena beri tumpuan... Lagi2 lak bila dah baru pindah [*tp sebenarnya dah sebulan dah pon]

...Udang nih kite borong masa pi teman hubby g seminar last week... Menu nih pon dah 3 hari lepas, cuma tak sempat nak post sini... Sebenar nyer mmg dah mati idea nak masak ape masa tu...so main taram je wat masak lemak...tgk cikmat wat gulai lemak rebung...so nerai ler juga...cdg nak taruk daun kesum dah darurat...ku tibai je daun limau... rasa tu ok juga...

...So layan ler menu yg diubahsuai nih... Mekasih ekk cikmat...kite cilop resepi nih...

Bahan- Bahannya
  • 800 g udang galah
  • 3 batang serai, dititik
  • 1 keping asam gelugor
  • 1 cwn santan pekat
  • Garam dan sedikit gula
  • Daun kesum /daun limau
Bahan Kisar
  • 8 biji bawang merah kecil
  • 3 ulas bawang putih
  • 3/4 inci kunyit hidup
  • 4 biji cili merah
  • 1/2 inci belacan
Cara membuatnya
  1. Udang dibersihkan, buang kotoran di bahagian kepalanya, cuci dengan garam dan limau, toskan.
  2. Dalam periuk, satukan udang, serai titik, asam gelugor dan bahan2 kisar, gaul rata dan masak hingga udang kecut sedikit. Tambah santan dan biar hingga mendidih. Masuk daun kesum.
  3. Tambah garam dan sedikit gula. Biar mendidih perlahan sambil dikacau. Rasa dan jika ok, boleh matikan api dan hidangkan.

April 8, 2010

AYAM MASAM MANIS


Salam Kembali...

...Menu nih baki dari bahan sumbat ikan kat bawah tu... Wat tuk dak aqil... Sebab sejak balik dari jepun nih lagi haru dia tak mo makan pedas lansung... tapi yg hairan tu kalu tang Tomyam tu boleh plak dia mkn... macam-macam lah anak ummi sorang nih...

...So korang layan ya resepi main campak2 je nih...

Bahan Kisar
  • 2 ulas bwg putih
  • 2 biji bwg merah
  • 1/2 inci halia
  • 2 biji lada besar
  • 1 btg serai (diracik)
  • air asam jawa

Bahan
  • 2 keping dada ayam (dipotong kecil)
  • 3 s/b sos tomato
  • 2 s/b sos tiram
  • 1 s/b sos cili
  • garam secukup rasa
  • gula secukup rasa
  • minyak
  • lada paprika

Caranya
  1. Goreng ayam setengah masak, angkat dan tinggal sedikit minyak untuk menumis.
  2. Tumis bahan kisar hingga naik bau, masukkan gula, sos tomato, sos cili dan sos tiram.
  3. Goreng rata dan masukkan ayam serta biar seketika.
  4. Perasa garam dan masukkan lada paprika. Siap.

CENCARU BELAH BELAKANG


Salam Kembali...

...Hari nih kite hidang menu simple dari buku resepi Akak Hanieliza "Senangnya Memasak...Ikan"...

...Korang layan lah ya... haku nak pi jemput dak aqil kat sekolah nih... resepi tu leh kelih kat dlm buku akak liza ya...

April 6, 2010

AWARD dari NENEK


Salam Kembali...

Maaf ya sudah lama noi kite rasa tak bersiaran nih...
Sejak 2 menjak nih...
Mood masak tarak mai lagi laaa...
lagi2 lah plak ngan cuaca panas...
Masak pon tak laku...air je yg laku...

Pepepon haku mmg rindu kat korang semua...
insyaAllah 2-3 mgg lg okey ler kot...
ngeh...ngeh...

So kite layan ngan award dari "Nenek" nih...
Mekasih ya bebanyak dan buat teman2 yg sudi singgah tu...
Sudi2 lah ya angkut balik gak award nih...

There was an error in this gadget