"ASSALAMUALAIKUM WBT...BLOG INI ASALNYA DARI BLOG KOLEKSI RESEPI, YG BERMULA DARI BUMI SAKURA DAN SEKEMBALINYA KE BUMI KELAHIRAN... SEGALA RESEPI HASIL DARI OLAHAN DIRI SENDIRI DAN SUAMI TERCINTA, JUA RESEPI ASAL BONDA YG DISAYANGI DAN TEMAN-TEMAN BLOG YG DIKASIHI...BLOG NIH KHAS BUAT RUJUKAN DIRI SENDIRI, ANAK-ANAK, SAUDARA-MARA DAN TEMAN-TEMAN TAULAN...TERIMA KASIH"

Followers

January 22, 2011

Souffle Cheese Cake versi buku Jepun


Salam Kembali...

Nih citer misi wat cheese cake yg dah berjaya...
Tqvm akak linda ngan akak meen...
Opss lupa sorang lagi, Akak rinnn...
Atas tip2 yg dikasi tu...

Resepi tu sat noi...
Buku tertinggal kat umah...
tpkan rasa dia mmg umppphhh...
ahaks, naik bakul angkat sendiri nih...
tpkan mmg tui ahh dulu wat tak jadik pon rasa sedap gakkk...
nanti kite kelik umah kite citer resepinyer ya...

Maaf noii...
tennet wat hal sejak blk br nih so ari nih boleh ler tahan skit...
ok kite sambung resepi bebaru nih ekkk...


Souffle Cheese Cake

Bahannya (utk loyang saiz 7 tp kalu nak tinggi saiz 6)
  • 250gm cream cheese
  • 60gm gula halus
  • 30gm butter tanpa garam *kite tibai je butter biasa
  • 3 biji kuning telur
  • 100 ml namacream / fresh cream (guna nih lagi best) / susu cair
  • 1 1/2 s/b jus lemon
  • 2 s/b tepung jagung
  • 3 biji telur putih
  • 30gm gula halus

Caranya
  1. Pukul cream cheese bersama gula hingga rata, masukkan butter pukul lagi.
  2. Kemudian masukkan telur 1 by 1 dan pukul rata, diikuti fresh cream sedikit demi sedikit.
  3. Selepas itu masuk jus lemon dan juga tepung, gaul rata kemudian tapis (kite tak tapis pon)
  4. Dalam bekas lain, pukul telur putih hingga berbuih sedikit dan masukkan sedikit demi sedikit gula, pukul sehingga buih telur tu bertanduk @ kalu terlingkup tak jatuh.
  5. Kemudian, bahagi kepada 3 bahagian masuk 1/3 putih telur dlm step 3 dan ratakan kemudian tambah lagi 1/3 ratakan sehingga habis.
  6. Gris loyang dan taruk kertas, masukkan adunan yg siap tadi
  7. Panaskan oven 160 darjahC dan bakar selama 45-50 secara water bath bergantung kepada oven memasing ya.
  8. Lepas siap biar je dlm oven tu dlm 15-30 minit utk elak kecut bhgn tgh n tepi.
  9. Lepas 30minit biar lg dlm oven selama 30 minit dgn pintu terbuka. Pastu baru leh sejukkan sblm dikeluarkan dari loyang.


January 7, 2011

Kek Blueberry Kak Ina

Kek Sponge Vanilla Blueberry
Deko Fresh Cream & Blueberry
Filling Blueberry


Order dari Akak Ina...
utk besday family...
Alhamdulillah katanye sedap...

Roti Siput Krim Coklat


Salam Pagi Jumaat...

Menu nih 2 ari lepasnyer...
tuk minum petang...
sekali buat dapat 12 ketui... so leh agih2kan kat jiran2...
Resepi pernah masuk dulu...
So korang leh klik SINI ya...

January 6, 2011

Nasi Beriani Lapis versi Chik Ani


Salam Kembali...

Rasanye lama noi tak bersiaran...
Macam2 ler aktiviti nyer tu...
Kalu dulu duk jepun tak ngadap komputer 1 hari cam tak senang duduk...
La ning...
Nak ngadap komputer pon kena cari masa sesuai...
Skrg Aqil dah start sekolah...
Pelan2 leh cari masa ngadap komputer nih...

Ok...
Nih kisah nasi beriani versi chik ani...
Kalu musim rayakan...
Rumah chik ani nih mmg wajib wat nasi nih...
biasanye raya ke 2 atau ke 3...
so biasanye mmg kiteorg, sepupu sepapat n saudara mara...
mmg simpan perut...
ahaks...So korang tau ler kesedapannye tu...
Dek kerana minat nak try...raya bebaru nih sempat gak ler pi nuntut resepi...
Orang pi beraya kite pi sekodeng resepi...
masa pi tu sempat gak nengok camne chik ani kite tu duk melapis...
coz masa pi tu nasi nyer baru masak...
cuma tak dilapis lagi...

Tapikan yg paling mengecewakan...
Nasi beriani kat atas tu bukan guna air rebusan tulang...
Haku tibai ngan ayam je...
dek tak sabo tunggu bahan lengkap so haku tibai je ngan ape2 yg ade...
ngeh...ngeh...
tau di chik ani kompen kena tarik telinga...
dah dipesan kalu tak cukup bahan, jgn buat lg...
so rasa nasi kat atas tu ade ler kurang ummppphnyer...

Jom kite tgk resepinyer tu...
Mane tau kot2 korang rajin nak menerai...
(tp rempah tu ade kat kedai Pasar Payang kat Terengganu je tau)

NASI BERIANI LAPIS
Rujukan Asal : Chik Ani
Diolah : Aishah@ummiaqil

Bahan utk Beriani Daging
(kalu guna daging kambing lebihkan rempah bukhari)

  • 1 kg daging ] potong bersih - perap dgn jus limau, bwg goreng, susu cair (kdr bahan biar semua bahan berbalut pd daging)
  • rempah 4 beradik (anggaran masak nasi minyak)
  • 1 s/b penuh(membukit) rempah bukhari meena ]*
  • 2 s/b penuh(membukit) rempah beriani masala ]* - jadikan pes
  • 1 s/b penuh (membukit) rempah kurma meegi ]*
  • 1 inci halia ] - tumbuk kasar
  • 4 ulas bwg putih] - tumbuk kasar
  • 2 labu bwg besar - kisar
  • 1 s/b minyak sapi
  • 3 biji tomato - ptg 8
  • 1 biji bwg besar - mayam halus
  • 2 biji cili merah - ptg 2
  • 2 biji cili hijau - ptg 2
  • 4 helai daun bay
  • 3 s/b sos tomato
  • daun pandan - bersihkan dan carik2
  • 1 cwn minyak
  • 1 s/b marjerin
  • sedikit belacan
Caranya
  1. Panaskan minyak kemudian masuk minyak sapi kemudian marjerin.
  2. Tumis rempah 4 beradik dan daun pandan.
  3. Masuk bwg mayam goreng sampai garing.
  4. Masuk halia & bwg putih goreng sampai garing.
  5. Masuk bwg kisar & biar pecah minyak.
  6. Masuk rempah yg dijadikan pes & biar pecah minyak.
  7. Masuk tomato buah dan lada serta daun bay, kemudian goreng sampai layu.
  8. Masuk sos tomato, goreng rata.
  9. Masuk sedikit air (masa nih!!! periuk dah nak berkerak)
  10. Masuk daging & airnya sekali.
  11. Masuk belacan.
  12. Bila mendidih, masuk air dan biar daging empuk dan masak sampai kering.
  13. Bila dah kering padam api dan biar sejuk.
  14. Bila dah sejuk, ambil minyak utk proses lapis nasi.

Bahan utk Nasi Beriani
  • 1 kg beras basmati mongo (betui ke eje ekk-gune jenis nih lagi best)
  • 4 s/b minyak
  • 1 s/b marjerin
  • 1 s/b minyak sapi (lebih skit dari marjerin)
  • 1 labu bwg besar - dimayam
  • 3 helai daun bay
  • 2 s/b bwg kisar
  • 1 s/b penuh rempah bukhari meena - jadikan pes
  • air ikut sukatan beras (1 cwn beras : 1 cwn air) - guna air rebusan tulang
  • susu cair (anggaran biar air masak nasi nanti keruh je - jgn lebih nanti muak)
  • 2 s/b susu pekat manis
  • rempah 4 beradik
  • 1 inci halia ]- tumbuk kasar
  • 4 ulas bwg putih ]
  • air mawar/darurat korang bancuh esen rose ngan skit air
  • daun ketumbar
  • pewarna kuning
  • safron
  • 1 s/b garam kasar

Caranya
  1. Bersihkan beras dan toskan. Ketepikan.
  2. Panaskan minyak & tumis rempah 4 beradik hingga naik bau & garing.
  3. Masuk bwg kisar, halia dan bwg putih, goreng hingga betui2 garing.
  4. Kemudian masuk rempah yg dijadikan pes, goreng hingga betui2 garing juga.
  5. Masuk air rebusan daging biar mendidih dan masukkan garam dan susu pekat.
  6. Masuk susu cair, anggaran air keruh sedikit dan biar mendidih.
  7. Masuk daun bay dan beras, masak mcm nasi biasa.
  8. Bila nasi masak masuk pewarna kuning dan safron. Gaul perlahan2 biar rata menggunakan piring.

Bahan utk Melapis Nasi
  • Minyak dari beriani daging
  • Daun pudina
  • Biji gajus
  • Buah kurma
  • Buah kismis - kalu blh goreng sekejap ngan minyak masak nasi
  • Bawang goreng
  • Kacang hijau
  • Safron
Caranya
  1. Keluarkan 2/3 nasi dalam bekas lain, guna piring.
  2. Tabur semua bahan lapis, beriani daging dan masukkan 1/3 nasi.
  3. Ulang langkah 2 hingga habis nasi.
  4. Siram air mawar dan minyak dari beriani daging.
  5. Tutup periuk dan panas seketika nasi tu.
  6. Siap. Boleh dihidang bersama ayam masak merah dan ayam goreng berempah.
uishhh ponat makcik...berjela tuuuu...so dek berjela ler den tibai je ngan bahan yg ade...nak tunggu lengkap lambat sgt ler...ngeh...ngeh...
There was an error in this gadget