"ASSALAMUALAIKUM WBT...BLOG INI ASALNYA DARI BLOG KOLEKSI RESEPI, YG BERMULA DARI BUMI SAKURA DAN SEKEMBALINYA KE BUMI KELAHIRAN... SEGALA RESEPI HASIL DARI OLAHAN DIRI SENDIRI DAN SUAMI TERCINTA, JUA RESEPI ASAL BONDA YG DISAYANGI DAN TEMAN-TEMAN BLOG YG DIKASIHI...BLOG NIH KHAS BUAT RUJUKAN DIRI SENDIRI, ANAK-ANAK, SAUDARA-MARA DAN TEMAN-TEMAN TAULAN...TERIMA KASIH"

Followers

April 26, 2011

Tempahan Akak Jie


Assalamualaikum...

Ketemu kembali...
Kali nih dalam duk kalut siapkan cistat...
tuk tempahan teman ofis adik ipar...
Selit2 gak ler wat kek nih...
nih tempahan akak jie...
Jiran belakang umah...
tuk besday suami & anaknya...

Ape2 pon akak mekasih ya...
siap ade nasi dagang lg tu...
sedappppp...
TQVM again...


sesambil wat kek kat atas tu celah lagi wat xtra...
tuk kudapan dak aqil...
kan ade soal...
tuk aqil tak nak buat ke???...
karang abis buku2 kek ummi dia geladah request macam2...
alahai anakda ku cayang...

Tiramisu Cake Jiran Sebelah


Assalamualaikum...

n3 nih kite citer pasal tempahan dari jiran sebelah...
akak nih cikgu so dia request le nak bw menu nih...
wat makan2 kat sekolahnyer...
haku plak gatai pi cadangkan wat 4 segi kunon2 ler senang nak potong...
sekali tension haku nak siapkan...
coz bhgn tepinye cam jdk rendah...
maybe sbb haku tak gune loyang yg blh bukak bwh tu...
mane haku ade yg bentuk 4 segi...
sib baik ler akak nih ckp takpe...
janji rasa kek sedap...

ape2 pon akak...
tqvm ya atas kepercayaan akak ngan produk kami...

April 25, 2011

Red Velvet Cake


Assalamualaikum semua...

Ari nih baru berkesempatan masuk n3 nih...
menu nih wat sesaja...
test coz ramai noi duk menayang kat blog memasing tu...
wat den terliur...
dah tu nak minta jauh so ape lagi kena godeh sendiri ler kan...

Resepi nih kite amik dari fotopages kak ti...
asal usul tu tak dpt dikesan...
minta halal ekk empunya resepi...


Bahan A - Untuk diayak bersama.

  • 250 gram tepung gandum (resepi asal guna tepung kek)
  • 1 tsp baking powder
  • 1/2 tsp garam
  • 2 tsp cocoa powder

Bahan B -campur dan kacau sebati.

  • 240 ml buttermilk
  • 2 tbsp pewarna merah

Pilihan kedua - sekiranya korang tak jumpa buttermilk di kedai. Usah bimbang. Campurkan 240ml susu cair dan 1 tsp cuka. Biarkan mereka sebati bersama selama 10 minit sebelum digunakan.

Bahan C -

  • 113 gram butter
  • 300 gram gula kastor
  • 2 biji telur gred A
  • 1 tsp esen vanilla

Bahan D -

  • 1 tsp cuka masakan
  • 1 tsp baking soda

Topping - Cream Cheese Frosting.

  • 227 gram cream cheese Philadelphia
  • 227 gram mascarpone
  • 1 tsp esen vanilla
  • 1 cawan gula ising
  • 360 ml whipped cream
Caranya
  1. Pukul butter selama 2 minit.
  2. Masuk gula castor, pukul lagi 3 minit.
  3. Masuk telur sebiji sebiji.
  4. Masuk vanila
  5. Masukkan A - tepung dan buttermilk berselang seli. Mulakan dengan tepung, akhiri juga dengan tepung.
  6. Dalam bekas kecil, curahkan cuka ke atas baking soda (bahan D). Habis saja buih, terus curahkan ke dalam batter.
  7. Masukkan ke dalam 3 biji loyang 9". Bakar pada suhu 175g selama 30 minit.


April 11, 2011

Okonomiyaki

Huhuhuuu...

Lama noi tak bikin Okonomiyaki nih...
Sejak balik jepun, nih ler baru nak panas enjin buat plak...

Selain takoyaki...
Okonomiyaki nih pon leh katakan bahan hampir sama...
Kecuali cara buat...n bahan tambahan...
Cam takoyaki kena ada tako baru jadik...
Okonomiyaki plak kalu takdak kobis tak jadik ahh...
n...
yg pasti bahan2 nyer tu pon satu hal...
terutama sos n ikan parut susah skit nak dpt kat mesia...
nih pon hubby bw balik masa dia pi viva bebaru nih...
Tp buat sesape yg dah biasa buat takoyaki tu...
leh try okonomiyaki nih...
masalah tepung tu takdak hal ya...
sbb ms duk jepun dl kite dpt resepi kat blkg plastik tepung tu...
so kite share ya...
kalu korang nak tgk ditil step by step...
leh intai SINI...
haku tak sempat nak amik gambo step by step...
dak aqil dah nak mkn...
wat pon tak sampai 30 minit...

taruk sos takoyaki/okonomiyaki

tabur ikan tongkol parut

dah potong
Jemput makan...

Sblm nih kat jepun dah taruk resepi...
tapi tuk memudahkan korang...
ku CnP kat sini balik...

OKONOMIYAKI

Bahannya
  • 100gm tepung gandum ]kat sini tepung yg siap tu ada,tp ade serbuk penaik yg tidak dipasti sumbernye
  • 1/2 s/k serbuk penaik
  • 1 biji telur
  • 100ml air
  • sedikit garam
  • sedikit gula
  • 1 s/k pati ikan katsuo/pati bilis
  • 250gm kubis ]disagat halus ]jgn kurang nanti rasa dia tak best
  • sedikit sakura ebi/udang baring

Bahan topping
  • sos okonomiyaki
  • mayonis
  • nori hancur
  • parutan ikan katsuo/ikan aya

Caranya
  1. Gaul semua bahan sehingga sebati.
  2. Sapu sedikit minyak pada kuali, buat cam lempeng.
  3. Terbalikkan serta goreng sampai masak.
  4. Siap utk ditopping (caranye ikut kat SINI ya)

Ayam Bakar Nasi Ayam


Salam Pagi Isnin...

Nih menu tuk tetamu hjg mgg bebaru nih...
Kawan2 se'opis suami...
Sempat wat menu2 nih jah...
1.Nasi ayam(gambo nasi tak amik, gambo ayam jah...he3)...
2.Puding coklat(takde amik gambo)...
3.Okonomiyaki...
n...
4.Pizza(pon takde gambo)...

So kite pendek cite, mai kite tgk resepi ringkas menu yg kat atas tu ya...
tuk nasi, sup, sambal lada n kicap...
next time ya bila kite betui2 amik gambonye...

AYAM BAKAR NASI AYAM

Bahannya
  • 1 ekor ayam (bersih n potong kecil n direbus bersama halia, air rebusannyer dibuat sup, toskan)
  • 2 ulas bwg putih ]ditumbuk halus
  • 2 cm halia ]ditumbuk halus
  • sedikit garam
  • 3 s/b sos tiram
  • 4 s/b kicap manis
  • 1 s/b kicap masin
Caranya
  1. panaskan oven 300 darjah.
  2. ayam ditoskan.
  3. sebatikan semua bahan lain dan gaul bersama ayam biar seketika.
  4. bakar selama 10 minit dan kemudian balikkan kemudian bakar lagi 10 minit.
  5. baki bahan perap ditapis dan dibuat bahan sos kicap.



April 3, 2011

Ikan Bawal Masak Masam Manis


Salam Semua...

Rasa dah lama noi tak masuk resepi masakan...
Nih menu tengah ari tadi...
Menu nih kite biasa masak masa makan beradap tuk adik kite...
Cuma kali nih wat guna ikan bawal...


IKAN BAWAL MASAK MASAM MANIS

Bahannya
  • 1 ekor ikan bawal [bersihkan, kering, gaul ngan garam dan kunyit debu then tepung jagung]
  • 4-5 ulas bwg putih ]dicincang
  • 3 btg serai ]dimayam halus
  • 1 inci halia ]dicincang
  • 1 biji bawang besar ]dicincang
  • 1 biji tomato ]didadu
  • 2 biji cili merah / cili padi ]dicincang halus
  • 4 s/b sos tiram
  • 2 s/b sos tomato
  • 2 s/b sos cili
  • 1 btg carrot ]potong ikut suka
  • garam
  • minyak
Caranya
  1. Goreng ikan hingga garing, angkat dan ketepikan.
  2. Tinggalkan sedikit minyak, tumis halia,carrot, bwg dan serai. Biar hingga naik bau.
  3. Masuk cili, tomato dan goreng rata diikuti masuk semua sos biar seketika.
  4. Masuk sedikit air, dan biar mendidih seketika.
  5. Perasa garam dan siap.
  6. Siram pada ikan yg digoreng tadi.

There was an error in this gadget