...Resepi nih 1st try...Sedap,buleh mkn ngan spaghetti lagi...
...Ada kesilapan teknik sikit so sosnya tak berwarna gelap...
...Ape pon TQ empunya resepi sedap sesangat...
...Kite C&P je ya resepinya...
Sumber : Bro Rozzan
Bahan-Bahandaging goreng /daging batang pinang
5 ulas bawang putih
1 inci halia (atau sebesar ibu jari)
2 sudu lada hitam
(bahan ini ditumbuk halus)
3 biji tomato (potong dadu)
sedikit Italian Mixed Herbs
secukup sos chilli (ikut rasa)
sedikit sos tomato (ikut rasa)
mentega untuk menggoreng
kentang secukupnya
{Kentang direbus dgn kulitnya sehingga empuk, Kupas kulitnya dan potong memanjang (wedges) dan taburkan sedikit herbs. Goreng dgn mentega}.
Cara Memasak Daging:Daging dipotong nipis-nipis lalu diketuk sedikit supaya bila digoreng mudah empuk.
Kemudian gaulkan sengan bahan-bahan tumbuk serta sos cili dan tomato. Seterusnya, taburkan dgn mixed herbs. Bahan ini diperap sebentar (seberapa yg anda suka). Sesudah itu bolehlah digoreng dengan mentega. Bila menggoreng jangan terlalu lama agar daging tidak “keras”. (lepas goreng kite campak dlm mw)
Cara Membuat Kuahnya:Masukkan lebihan/bekasan air perapan daging tadi dan juga lebihan minyak menggoreng tadi kedalam periuk. Bubuh tomato dadu, sos cili dan tomato lalu kacau di atas api sehingga masak. Masukkan dagingkite tak masuk pon,tu agaknye sosnye tak jdk brown, gaul rata-rata dan bubuh sedikit mixed herbs. Kacau sebentar dan kemudian diangkat.
Cara Menghidang:Bubuh daging yg telah digoreng tadi ke dalam pinggan. Bubuh sedikit kuah ke atas daging dan susun kentang yg dah digoreng disebelahnya.
5 ulas bawang putih
1 inci halia (atau sebesar ibu jari)
2 sudu lada hitam
(bahan ini ditumbuk halus)
3 biji tomato (potong dadu)
sedikit Italian Mixed Herbs
secukup sos chilli (ikut rasa)
sedikit sos tomato (ikut rasa)
mentega untuk menggoreng
kentang secukupnya
{Kentang direbus dgn kulitnya sehingga empuk, Kupas kulitnya dan potong memanjang (wedges) dan taburkan sedikit herbs. Goreng dgn mentega}.
Cara Memasak Daging:Daging dipotong nipis-nipis lalu diketuk sedikit supaya bila digoreng mudah empuk.
Kemudian gaulkan sengan bahan-bahan tumbuk serta sos cili dan tomato. Seterusnya, taburkan dgn mixed herbs. Bahan ini diperap sebentar (seberapa yg anda suka). Sesudah itu bolehlah digoreng dengan mentega. Bila menggoreng jangan terlalu lama agar daging tidak “keras”. (lepas goreng kite campak dlm mw)
Cara Membuat Kuahnya:Masukkan lebihan/bekasan air perapan daging tadi dan juga lebihan minyak menggoreng tadi kedalam periuk. Bubuh tomato dadu, sos cili dan tomato lalu kacau di atas api sehingga masak. Masukkan dagingkite tak masuk pon,tu agaknye sosnye tak jdk brown, gaul rata-rata dan bubuh sedikit mixed herbs. Kacau sebentar dan kemudian diangkat.
Cara Menghidang:Bubuh daging yg telah digoreng tadi ke dalam pinggan. Bubuh sedikit kuah ke atas daging dan susun kentang yg dah digoreng disebelahnya.
No comments:
Post a Comment