Sumber : FP Hanieliza
4 cawan air
1/2 cawan susu cair
3 biji tomato buah [cincangkan]
1 batang serai [ketukkan]
2 helai daun pandan [simpulkan]
1 kiub ayam
1 s/k garam
pewarna hijau merah dan kuning
1 sudu besar minyak sapi
2 sudu besar majerin
Bahan tumis:3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
1 inci kulit kayu manis
1 inci halia ]
3 ulas bawang merah ]tumbuk
1 ulas bawang putih ]
Bahan hiasan:bawang goreng
daun bawang [mayang]
Cara membuat:1.Panaskan minyak sapi dan majerin dlm periuk.
2.Masukkan bahan tumis, serai dan daun pandan. Goreng hingga naik wangi.
3.Masukkan air dan garam. Biarkan sehingga mendideh.
4.Masukkan susu cair, kiub ayam, buah tomato, beras, kismis dan beras. Kacau rata.
5 Masakkan saperti nasi biasa.
6.Bila nasi hampir kering, letakkan 1 warna pada 1 tempat yg berlainan.
7.Biarkan nasi hingga masak dan kering. Kemudian gembur-gemburkan supaya warna tadi rata keseluruhan nasi.
8.Sebelum dihidangkan, hiaskan dgn taburan bawang goreng dan daun bawang.
9.Kite hidang bersama gulai kawah dan acar nenes.
No comments:
Post a Comment