November 24, 2008

KARI TENGGIRI DAUN KESUM




Nama kari nih asal dari ikan pari,kite ganti ngan ikan tenggiri!!!...Walaupun 1st try & dek nak cari kelainan dr kari biasa tu,hasilnya tak mengecewakan daku...Sodappppppp tau!!!..,Resepi nih kite cilop dr akak madiha.Mekasih ya kongsi resepi yg umppphhhh nih then kite C & P je ya...jgn mare tuan resepi.

Sumber :
MaDiHa FP


Bahan2
4 ketul ikan pari anggaran besar 3 atau 4 jari ~ kerat dua kalau takmo panjang2 sgt dlm piuk (kite ganti ngan ikan tenggiri)
3 biji terung panjang atau nak bubuh bendi pun boleh (ikut suka nak letak apa)
1 biji tomato ~ belah 4
1 senduk besar cili kering + bwg besar + bwg putih kisar (biasanya ku kisar siap2 & simpan peti ais.. senang nak masak)
4 sudu besar rempah kari ikan (ku guna baba's)
asam jawa (ikut suka sukatanya ikut selera anda.. nak msm letak lebih) ~ campur air & ambil jus
garam & serbuk perasa
100 ml santan kotak (aku guna ayam brand setengah kotak jek) (kalau guna santan yg diperah.. anggaran dlm 3 cwn & tak perlu ler guna air biasa tu)
3 cawan air biasa (nak kuah lebih leh lebihkan)
1 ikat daun kesum (ambil daun & pucuk muda saja... lg byk lagi sedap!)
minyak utk menumis
Cara Menyediakan

  1. Panaskan minyak dan tumiskan cili & bwg kisar hingga wangi. Bila nampak cili agak garing masukkan rempah kari ikan. Kacau2 & biar seketika. 
  2. Masukkan air asam jawa & air biasa dan biar mendidih. 
  3. Masukkan ikan pari & terung. Biar kejap. Masukkan santan, garam, serbuk perasa, daun kesum. Biar mendidih & ikan masak. Last sekali masukkan tomato. Rasakan garamnya biar secukup rasa. Sedia utk dihidangkan

No comments:

Followers