...Dalam angin M duk dapur lelama, dek suhu sejuk2 nih leh plak wat karipap...
...Kihkihkihhh, wat pon kat kotatsu a.k.a meja yg ade pemanas kat bwh tu...
...Buat byk2 terus, bekukan senang nak mkn bile lapo, ahaks...
...Tapi kite nih jenis tak suke makan inti ubi, so tang inti tu kite tukar ngan sardin dan ayam lada hitam...
Bahan Kulitnya
1 kg tepung
200 gm butter ]cairkan
400 ml air suam ]campur sedikit garam
Caranya
1.Masukkan tepung dalam bekas, buat lubang ditengah. Ketepikan.
2.Panas butter hingga cair, kmdn masuk dlm step 1. Gaul dgn sudu dulu.
3.Masuk air sedikit demi sedikit, uli sampai jadi doh.
4.Canai, tekap, taruk inti dan klim.
5.Atau boleh juga dibuat karipap pusing, canai doh, gulung kemas2, potong kecil2, canai lagi, taruk inti dan klim.
6.Panaskan minyak, goreng cam goreng keropok... :D
Tips
1.Kalau mau kulit karipapnya tak berkerutu, grg karipap ketika minyak tak berape panas, goreng dgn api sederhana sampai masak.
2.Kalau mau kulit karipap tu berkerutu, grgnya masa minyak panas.
Psss...resepi inti tu leh buat ikut suke ya...
2 comments:
Huhuhu...sukanya makan karipap tapi tak ler pulak berapa rajin nak membuatnya! Hehehe...
to mamafami...
:D kite nih pon bukan rajin ler nih... duk KIV b'mgg2 mujur tak bertahun2...
Post a Comment