Salam Semua...
...ari nih citer sikit pasal kueh teow nih,spjg hayat kite mai bumi sakura nih,nih ler 1st jumpe...teringat kak hana ade ckp gak kat jepun ade benda alah nih...alih2 terjumpe ari nih...ape lg sambar lah 2 plastik...mane tau esok2 tak jumpe dah...resepi pon sempoi gak sbnrnye...dek byk bhn yg tak leh gune..
Bahannya
kueh teow ]2 org mkn
5 ulas bwg putih ]ketuk
1 s/b serbuk lada
1 biji tomato ]dadu
2 s/b kicap
2 s/b minyak zaitun
1 s/k serbuk lada sulah
garam
sedikit air
1 biji telur
Caranya
1.Masuk minyak dlm kuali bersama bwg putih baru hidupkan api, api kecil je ya. Tumis sampai naik bau, kemudian masukkan tomato.
2.Goreng sampai tomato lembut, masukkan kicap, serbuk lada, serbuk lada sulah. Goreng lagi dan masuk sedikit air.
3.Biar agak kering sedikit masuk taugeh. Masuk kueh teow dan goreng rata.
4.Rasa garamnya dan ketepikan sedikit kueh teow, masukkan telur, bila telur agak masak, gaul rata. Siap.
2 comments:
bestnye laksa kak aisyah buat...kat kelantan kami panggil kuah lemak,dah lama x buat sbb husben x mkn kuah ni...jd kenala tunggu balik kg br boleh mkn...mariam malas nak buat sbb mkn sengsorang je...
to siti mariam...
benda2 camnih mkn ade geng br syok...
sesetengah benda yg hb tak mkn mmg tunggu time balik kg baru mkn puas2...
Post a Comment