March 12, 2009

KARI DAGING


...Kali nih kite try gune rempah cap kijang plak...sedap seperti kate sue...n yg pasti pedas...

Bahannya
  • 300gm daging dipotong kecil ]digaul ngan 2 s/b rempah kari
  • 2 s/b rempah kari kijang ]*
  • 1 s/b serbuk lada ]* satukan dan jadikan pes
  • 1 biji tomato]#
  • 1 inci halia ]#
  • 1/2 biji bwg besar ]#dikisar halus
  • 3 ulas bwg putih ]#
  • 3 btg serai
  • daun kari/kite tak taruk
  • 1/2 tin santan
  • 2 s/b sos tomato
  • ubi ]takde
  • air secukupnya
  • minyak utk menumis

Caranya
  1. Panaskan minyak dan tumis serai,daun kari sehingga naik bau dan masukkan bahan kisar,goreng sehingga pecah minyak.
  2. Masuk daging dan pes cari serta goreng rata. Tambah sedikit air biar mendidih dan daging lembut.
  3. Masukkan sos tomato,carrot dan ubi diikuti santan dan garam. Biar sehingga naik minyak dan carrot dan ubi lembut.
  4. Perasa garam ngan seangkatannya. siap. Boleh dihidang bersama nasi putih,roti ataupun roti jala.

2 comments:

Anonymous said...

>> cicah roti sedap ni...:-d

Ummu Aqil said...

to jeff
betui tu...

Followers