...Kali nih kite try gune rempah cap kijang plak...sedap seperti kate sue...n yg pasti pedas...
Bahannya
- 300gm daging dipotong kecil ]digaul ngan 2 s/b rempah kari
- 2 s/b rempah kari kijang ]*
- 1 s/b serbuk lada ]* satukan dan jadikan pes
- 1 biji tomato]#
- 1 inci halia ]#
- 1/2 biji bwg besar ]#dikisar halus
- 3 ulas bwg putih ]#
- 3 btg serai
- daun kari/kite tak taruk
- 1/2 tin santan
- 2 s/b sos tomato
- ubi ]takde
- air secukupnya
- minyak utk menumis
Caranya
- Panaskan minyak dan tumis serai,daun kari sehingga naik bau dan masukkan bahan kisar,goreng sehingga pecah minyak.
- Masuk daging dan pes cari serta goreng rata. Tambah sedikit air biar mendidih dan daging lembut.
- Masukkan sos tomato,carrot dan ubi diikuti santan dan garam. Biar sehingga naik minyak dan carrot dan ubi lembut.
- Perasa garam ngan seangkatannya. siap. Boleh dihidang bersama nasi putih,roti ataupun roti jala.
2 comments:
>> cicah roti sedap ni...:-d
to jeff
betui tu...
Post a Comment