...Dek malam tadi ade baki tempe so tgh ari nih kiteorg layan menu nih plak...
Bahannya
- 1 mangkuk bilis ]dibersih dan digoreng
- 1 ketui tempe ]kite potong nipis2 dan goreng hingga garing
- 3 s/b lada kisar [kitenye pedas]
- 4 s/b bwg kisar [kisar ngan air asam jawa
- 1 ulas bwg putih ]diketuk
- 1 cm gula melaka a.k.a nisan
- 1 ketui kiub ikan bilis
- petai
- minyak untuk menumis
Caranya
- Bilis dibasuh, ditos, digoreng & angkat, ketepikan.
- Guna minyak yg sama, goreng tempe yg dipotong kecik2 hingga garing, angkat dan ketepikan.
- Keluarkan sedikit minyak baki gorengan tadi dan tumis lada hingga garing, kemudian masukkan bawang. Biar sehingga air bwg kering.
- Masuk kiub,nisan dan kicap secukupnya.Goreng seketika dan biar sehingga nisan hancur.
- Padam api dan biar sejuk.
- Bila sambal tadi dah sejuk baru masuk bilis dan tauhu tadi. Gaul rata.
- Siap.
No comments:
Post a Comment