March 14, 2009

SAMBAL BILIS PETAI + Tempe


...Dek malam tadi ade baki tempe so tgh ari nih kiteorg layan menu nih plak...


Bahannya
  • 1 mangkuk bilis ]dibersih dan digoreng
  • 1 ketui tempe ]kite potong nipis2 dan goreng hingga garing
  • 3 s/b lada kisar [kitenye pedas]
  • 4 s/b bwg kisar [kisar ngan air asam jawa
  • 1 ulas bwg putih ]diketuk
  • 1 cm gula melaka a.k.a nisan
  • 1 ketui kiub ikan bilis
  • petai
  • minyak untuk menumis

Caranya
  1. Bilis dibasuh, ditos, digoreng & angkat, ketepikan.
  2. Guna minyak yg sama, goreng tempe yg dipotong kecik2 hingga garing, angkat dan ketepikan.
  3. Keluarkan sedikit minyak baki gorengan tadi dan tumis lada hingga garing, kemudian masukkan bawang. Biar sehingga air bwg kering.
  4. Masuk kiub,nisan dan kicap secukupnya.Goreng seketika dan biar sehingga nisan hancur.
  5. Padam api dan biar sejuk.
  6. Bila sambal tadi dah sejuk baru masuk bilis dan tauhu tadi. Gaul rata.
  7. Siap.

No comments:

Followers