April 20, 2009

KARI SARDIN


...biasa sardin tu kite masak sambal biasa je... yg nih pon sambal gak tp kite taruk serbuk kari sikit + garam masala..sedap juga ler... lain dari biasa... hehehe... utk tekak kite tau...tekak korang kite tak tau ya... so layan je bahan2 yg mai campak2 nih...

Bahannya [anggaran tau,terkurang tambah sendiri ya]
  • 1 tin sardin saiz kecik
  • 3 ulas bwg merah ]mayam
  • 1 ulas bwg putih ]ketuk
  • 1 s/k halia serbuk }
  • 1 s/k garam masala }satukan jadi pes
  • 1 s/b serbuk kari daging }
  • 1 s/k lada kisar ]kitenyer pedas }
  • 1 s/b tomato sos

Caranya
  1. Tumis bwg merah & putih hingga wangi, kemudian masukkan pes  dan goreng hingga pecah minyak. 
  2. Masukkan sardin dan goreng rata, tambah air asam jawa sekiranye perlu dan diikuti sos tomato.  Goreng seketika dan siap utk dihidang.

No comments:

Followers