...Kek nih kite wat mlm tadi...kejap je nak wat tu...so ngan badan tak sihat,ape yg cepat+sedap tu mmg suke noi...Kek nih sebenarnye terlebih garingnye...
...2-3 ari lepas dah pernah wat,rupe pon lawo... tp ade xciden... so rupe kek tak dpt diselamatkan... takde rezeki nak msk sini ler tu...
...Sblm ni wat kite taruk perisa blueberry...tp kali nih kite wat layer matcha (teh jepun) kat atas tu... tapi tak rasa mane pon matchanyer... hehehe kena tukar nama ler kot, New York + Japan Cheese Cake kot...
...Dan seperti sblm nih resepi keknyer, kite amik dari buku resepi cheese cake jepun nye... Dan kali nih pon mmg malas noi wat base dia...so base tu kalu korang nak wat...wat ler seperti cheese cake lain2 tu ya... hehehe...
Bahannya (kite wat 1/2 adunan guna loyan 6inci)
- 500gm Cream Cheese (suhu bilik)
- 150gm Gula
- 200gm Sour Cream (pd yg duk nagaoka kalu nak wat leh cari kat apita ya)-nih kite beli 1 cup tu dlm 90ml so 10ml tu pepandai ler nak tambah susu cair ke,fresh cream ke...
- 2 biji telur (suhu bilik)
- 2 s/b tepung jagung
- 1 s/b lemon jus
- 2 s/k vanilla esen (diorg guna vanilla yg dikikis dr ape tak tau,ade gambo je)
Caranya
- Pada nak wat base seperti biasa. Buat bhgn bwh tu dl.
- Pukul cream cheese ngan gula hingga rata, bila rata tambah sour cream. Pukul rata lagi.
- Masuk teruk 1 by 1 dan pukul rata. Pastu tambah lemon ngan vanilla. Gaul rata.
- Masuk tepung dan pukul seketika hingga sebati, kemudian tapis ke dalam bekas yg ada base tadi.
- Bakar pada suhu 160 darjah selama 1 jam hingga 1 jam 10 minit secara berendam air panas. Kalu wat 1/3 adunan adjust ms dlm 35-40minit jer ya... (tips kalu dah nampak garing bhgn atas terus tutup oven.)
- Sejukkan 3 jam sblm dihidang.
2 comments:
aishah, sour cream tuh apa? kat mana nk bli? cream cheese yg phidelphia tuh bole ker? sedap, mmg fav gheee
to idayu
mmg guna cream cheese tu tp make sure bukan made in japan...kite gune yg made in australia...made in japan ada Butta...sour cream tu leh cari kat apita...sane je setakat nih jumpe...tp 90ml satu bekas...so tibai ler taruk fresh cream or ape tuk cukup 100ml tu...
Post a Comment