...Ikan masin tu kite guna ikan tenggiri jeruk a.k.a ikan pekasam... hehehe... ikan tu kite wat sendiri... konon2 leh nak wat "ikan garam man" a.k.a ikan yg diperam ngan garam semalaman... sekali tak hinggat duk dlm almari tu... so bila dah teringat sekali dah seminggu, so alang2 tu kite wat ler pekasam terus...
...Ikan nih kan mulanya nak goreng cam tu je, tp cam byk plak so wat ler sayur campur taruk ikan nih yg dah digoreng...sedap juga ala2 kailan ikan masin gitu... muahahaha...naik bakul angkat sendiri ooooo...
...So jom tgk bhn sempoi nyer tu...
Bahan
- sekeping kecil ikan tenggiri ]digoreng terlebih dahulu dan dihancur2kan
- sayur bayam (taruk lah ya sayur2 yg berkenan)
- cendawan
- carrot
- 1/2 labu bwg besar ]dimayam
- 4 ulas bwg putih ]dititik
- 2 biji cili kecil ]dipotong 2
- sedikit minyak
- sedikit air
Caranya
- Panas minyak, dan tumis bwg2 hingga wangi dan masukkan lada goreng lagi, hingga lada layu.
- Masuk sedikit air biar mendidih dan masuk carrot biar seketika, diikuti sayur2 lain.
- Masuk ikan dan goreng rata. Siap.
6 comments:
wa.. hebatnye ikan masin buatan sendiri... camne nk buat tu.. ikan + garam... peram semalaman..??? bg la resipi wat ikan masin.. hehehe
to iu@wid
yg peram 1 mlm tu nama dia ikan garaman...nak wat ikan jeruk/pekasam kena bior 2-3 minggu sampai ikan tu kecut...tp garam tu kalu nak tabur kena menutupi keseluruhan ikan...baru ikan tu kecut...pastu taruk dlm bekas bertutup.senang je...tp kalu cam nak hilang bau hanyir mula2 2-3 ari tu taruk ah seketui2 asam keping...
pndainya aishah wat ikan masin yer..akak ingat kan ikan masin baru dtg dr msia aritu. apa2pun akalu ada ikan masin ni mmg boleh memecahkan seleralah..
To ZaiY
nak kata pandai takde ahh...ari tu balik pi carik takde...almaklum ahh musim tengkujuh...so mak ckp dah alang2 kat sini ade ikan segar...baik buat sendiri...so tu ler pestaim nyer...ada ikan tu mg mkn nasi laju je...
ikan masin buat sup??..bt pestime tgk...tp sha mmg kreatif..kalo akak, mmg stick pd msk lomak ngan nenas or nangka jer la ikan tu...hehehhe
to Jasmeen
tu bukan sup akak...tu terlebih air...ahaks...nak wat ala2 kailan ikan masin tu...
Post a Comment