May 29, 2009

UDANG GORENG KARI BERCARROT


...Menu nih kite cilop dari ros a.k.a onigiri... Atas sebab2 yg tak dapat dielakkan ade ler bahan2 yg diubahsuai mengikut kesesuaian kepedasannye tu... (kite guna kari cap kijang,mmg pedas oooooo)... dan seperti biasa kite cnp je dari blog ros...

Bahan-bahanya
  • 200gram udang basah, agak agaklah ikut keperluan isi rumah
  • 2 sudu besar kari jepun jenama S&B tu ( kalau takde guna serbuk kari ape-ape pun buleh)
  • 1/2 batang carrot, dipotong nipis
  • 1/4 biji bawang besar
  • 1 biji bawang putih dicincang halus
  • 1 sudu kecil serbuk kunyit
  • sedikit garam
  • 2 sudu besar sos tomato (kite tambah)
  • 2 sudu besar kicap manis (kite tambah)

Caranya

  1. Tumis bawang putih hingga naik bau, kemudian masukkan serbuk kari dan serbuk kunyit.
  2. Selepas itu masukkan carrot dan kacau sebati, pastikan carrot dah betul2 layu baru masukkan udang dan hirisan bawang besar.
  3. Sesuaikan rasa, masukkan lah garam, jika terlalu kering buleh masukkan sedikit air, ok dah siap, sedap dimakan panas-panas bersama nasi putih. Selamat Mencuba.

5 comments:

zanaz said...

tak ingat dah camna rasa kari jepun...penah rasa sekali je kot...lain kan rasa dia dari kari kita...

Anonymous said...

Macam udang masala pulak... best nih :)

Ummu Aqil said...

to zanaz
dgn erti kata lain...sikit tak rasa kari...kan...kan...

to blogresepi
betui tu...pedas berapi lagi lak guna rempah kari m'sia cap kijang...

srsfeqah said...

slm k-Aishah..
sy dh ambek award..thanx kak..tp soalan sy x ambek..hehe..
re: blog tu tpksa buat aritu utk subjek..tp ter-seronok..alang2 kn..tq sudi ziarah..sy da update: BOWLING..
owh, FP still on..

Ummu Aqil said...

to srsfeqah
salam kembali...
hehhe...takpe2...soklan tu belakang kire...

Followers