...So korang layan ekk menu nih... Sukatan nih agak2 je...
Bahannya
- 1 ekor ikan aji saiz besar ] guna ikan ape2 pon boleh
- sedikit garam
- sedikit kunyit
- sedikit serbuk bwg putih
Bahan dimayam halus
- 1 btg bunga kantan]*
- 1 btg serai]*
- 6-7 helai daun limau purut]*
- 2-3 tangkai daun kesum]*
Bahan lain
- 1 inci halia ]dimayam halus
- 3 ulas bwg putih ]dicincang halus
- 1 labu bwg besar ] 1/2 didadu 1/2 dipotong bulat
- 1 s/b sos tiram
- 2 s/b cili kisar
- 3 s/b sos tomato
- 2 s/b kicap manis
- 3 s/b sos ikan
- 1 s/k sos lea perrins
- 3 s/b minyak masak
- 1 s/b minyak bijan
- garam
Caranya
- Gaul ikan bersama garam serbuk bwg putih dan kunyit. Goreng hingga garing. Ketepikan.
- Panaskan minyak dan minyak bijan, tumis halia, bwg putih dan bawang besar dadu hingga naik bau.
- Masukkan cili kisar, goreng hingga naik minyak, masuk semua jenis sos, dan goreng rata.
- Masuk pula bahan dimayam halus. Masak sehingga semua layu. Sekiranya terlalu kering tambah sedikit air.
- Masuk bawang yg dipotong bulat dan perasa masam, masin dan manis nyer.
- Siap dan boleh disiram di atas ikan yg telah digoreng tadi.
- Jemput makan ya!! Leh pi dapur senduk nasi sendiri...
7 comments:
sedap gak nampak tu aisyah..
to nor
itu ler...sedap ngan selera tekak kiteorg nih...
Wah kat jepun semua bahan tu ada ek..jeles betul...mintak sikit daun kesum ngn bunga kantan bleh? hehe...
to blogresepi
hehehe...bunga kantan ade jual yg frozen...daun kesum tu seludup byk2 ari tu then frozen...hehehe..mai ahh...ade sikit lg tu...
>> ikan ni kalau masak apa pun mmg sedap...
>> kena pula ada terasa pedas...:D
cahh..ader tag menantimu di blog ambo...sila buat yer..
to jeff
hehehe...betui ler...
to cikwan
ayaaaaaaa...ade tag ya...nanti kite pi sekodeng...
Post a Comment