Dengar nama cam pelikkan!!... Tapi camni ler family kiteorg panggil... Atau leh sesape yg arif tu xplain lagi... Dulu masa kecil2 sayur koklok nih just campuran petai, kacang panjang ngan buah sentol (betui idop eja nih nanti kite g tanye tokguru balik)... tp masa mak masak sayur nih, katenye zaman2 dia dulu sayur koklok nih campuran kacang panjang, kangkung, terung, petai, taugeh dan buah sentol tu... Tapi kali nih buat cuma taruk petai, kangkung, kacang panjang dan buah sentol tu... Ape2 pon jadik ler leh jadik pengubat rindu... Sedapppppp!!
Jom tgk resepinye... simple je...
Bahannya
- 4 biji buah sentol ]dikupas kulit, direbus sehingga lembut, buang biji dan diramas didalam air lalu (utk kurangkan masamnye)
- santan
- 2 biji lada besar ]dipotong panjang
- 2 ekor ikan selayang/ape2 ikan je/kiub bilis pon ok]diambil isinya dan dipotong kecil2
- 1 biji bwg besar ]dipotong 6
- 2 papan petai
- taugeh
- kangkung
- terung
- kacang panjang
- garam secukup rasa
Caranya
- Masuk semua bahan dalam periuk dan sentiasa kacau sehingga mendidih.
- Sayur kangkung dimasukkan last sekali. Bila mendidih padam api dan tutup periuk rapat supaya kacang empuk. Enak dimakan bersama sambal belacan or budu...
13 comments:
Salam..
kakliza pun suka buat sayur ni.
sedap..lemak-lemak masam buah sentul tu...
boleh juga gunakan kulit buah rambai..
waaah sayur koklok! bestnyer.. lama ta makan.. aisyah satu lg tertinggal tu, kulit rambai, kan..kan.. baru ada rasa masam2 sket..
to hanieliza
Salam akak...
betui lah sedap...ngan lemak2 masam tu...kulit rambai pon sedap kan...
to nor
iye ker kena tambah kulit rambai nih...pasni leh ari ler...try taruk...
Sayur koklok eh... camane buleh bagi nama koklok tu? curious plak kite.heheh
salam....saya pun tak pernah dengar lagi nama masakan ini. Mmg pelik namanya..sayur pun bercampur...teringin nak merasa camana eek mesti sedap.
salam taaruf
1st time saya dengar.bolehlah saya belajar dgn akak ye.
1st time dgr sayur koklok ni. resepi ni mcm msk sayur lemak ker??
Salam Aisyah, nak tanya sikit ni. sayur ni pedas tak? Anak2 saya takleh makan pedas. lagi satu, ikan tu masukkan isi mentah2 atau kena rebus dan ambil isinya. santan pulak perlu pekat atau cair? sayur ni nampak cam sedap sangat. Nak cuba ni.
xpernah makan lah sayur nie..
nie baru dengar..
sedap x?
Mama ni kan, buah sentol tak kenal, ikan selayang tak kenal, sib baik cili bawang tu kenal... hahaha...
salam tuan rumah,
tumpang singgah ya, bg akak nama makanan ni mmg peliklah, tak pernah dgr n tak pernah nengok heee (jakun), tp buah sentul tu pun mcm mana rupanya ya? (org tua ciput pengalaman heheee)
kali pertama dengar nama ni & first time juga tau buah sentul org masak,selain buat sambal....very unique
to blogresepi
entah ler...kite nih tau makan je...hehehe....
to noor
tekak kami sekeluarga sedap ahh...
to ummu masyitah
salam kembali...
hehehe...kite pon baru setahun jagung...
to halen
lebih kurang camtu ahh
to su aliza
sayur nih tak pedas... sukatan santan tu cam msk sayur lemak biasa tu...isi ikan mmg taruk mentah2 tp kalu nak panggang pon boleh...
to c-idah
sedapppp...try ahh baru tau...
to MamaFami
alahai ma...tak kenal yg itu kenal yg lain..ma kan byk pengalaman...
to Queen Jah
hehehe..nak citer pon tak reti...foto lak lupe nak amik...
to makcikkantin
try ahh sedapppp
Post a Comment