Salam Semua...
...Menu sempoi nih diubahsuai mengikut bahan2 yg ade dlm esbox kite dan idea dari menu "ayam kicap pedas"...
...So korang layan ekk...bahan2 pon main agak2 je...ikut sesedap rasa...
Bahannya
- 1 ekor ikan siakap (kitenyer 300gm boleh ahh tuk 2 org mkn)
- 1/2 biji bwg besar (dimayam)
- 1 s/b lada kisar (kitenye yg kisar sendiri & mmg pedas)
- 4 s/b sos tomato
- 3 s/b sos cili
- 2 s/b sos tiram
- 1/2 cwn air asam jawa
- serbuk kunyit
- garam
- gula
- sedikit tepung (tepung jagung lg best)
- minyak
- 3 ulas bwg putih
- 5 ulas bwg merah
- 2 cm halia
- 1 btg timun
- 1 biji tomato
- bunga kobis
- lada besar
- Bersih ikan siakap, gaul ngan garam dan kunyit, kemudian bedak ngan tepung. Goreng hingga garing, angkat dan ketepikan.
- Tumis bahan kisar bersama lada kisar sehingga wangi bersama serbuk kunyit.
- Masuk segala jenis sos, goreng rata. Masukkan timun, bunga kobis.
- Masuk air asam jawa, gula dan garam.
- Masuk lada besar bersama tomato dan bawang besar. Masak seketika.
- Siap utk dihidang...
2 comments:
salam kak...
amboii sejak blk masia ni abes sume khazanah laut dia mask..ngan udang galah laa..siakap laa...hehehe jelesnye!! kita nk mkn benda2 laut ni sume hak frozen jek menci2... huhuu
to shima27
salam kembali...
ahaks...dah nak wat camne kan...dah adat perantauan...mmg tak lari ler frozen mozen tu...
Post a Comment