March 18, 2011

Strawberry Cistat


Salam Pagi Jumaat...

Rasa lama noi den tak bersiaran...
dah berhabuk2 dah umah den nih...

Ok2...kite tgk n3 ape ler yg duk den tangguh2 nak msk sini tak masuk2 nih...

nih xperiment kali ke2 wat cistat...
hari tu nye versi saiz L nih saiz M...
den guna filling cheese tu resepi chef anuar...
so far sedap tp agak lembik skit...
nih kena buat lagi ler utk dpt yg umpphhhnyer...


CHEESE TART
Sumber
: Chef Anuar
Bahan utk Pastri
  • 160g butter
  • 80g gula castor
  • 1 st vanilla esen
  • sedikit garam
  • 1 biji telur
  • 250gm tepung gandum
Bahan Isian Cheese
  • 250gm cream cheese (Philadelphia)
  • 3/4 cwn gula icing
  • 1 biji telur
  • 1/2 cwn whipping cream
  • 1 camca teh esen vanila
  • Blueberry filling secukupnya
  • *Nota:Sukatan Isian cheese ini sebenarnya boleh cater utk dua sukatan doh pastri di atas. Jadi, sekiranya anda hanya ingin membuat sedozen tart kurangkanlah sukatan ini kepada separuh.

Cara-cara

  1. Utk Doh Pastri: Pukul butter bersama gula, esen vanilla, garam sehingga lembut (sekejap sahaja dan jgn sampai kembang nanti berminyak)
  2. Masukkan telur dan kacau sehingga sebati
  3. Masukkan tepung dan uli adunan sehingga menjadi doh. Kalau doh lembek, taruk tepung sedikit-sedikit. Doh sepatutnya lembut.
  4. Dough di simpan dalam fridge selama 30 minit sebelum ditekan ke acuan.
  5. Tekan doh pada acuan tart.
  6. Bakar 170 degree Celcius selama 15 minit. Kemudian sejukkan sementara nak sediakan isian cheese.
  7. Utk bahan isian cheese: Pukul cheese dan gula hingga sebati
  8. Masukkan esen vanila dan telur dan whipping cream.
  9. Teruskan memukul adunan sehingga kelihatan berkrim.
  10. Tuangkan adunan secukupnya ke dalam pastri separuh masak tadi dan sudukan blueberry filling di tengah-tengahnya
  11. Masukkan kembali ke dalam oven dan bakar selama 15-20 minit pada suhu 170 darj cel. Sejukkan sebelum dialih dari acuan dan diletak dalam papercup.

No comments:

Followers