March 6, 2009

AIR ASAM 2



...dek tekak ku tak lalu nak mkn benda2 berlemak & seangkatan tu...so ari nih tuk mkn tgh ari kiteorg layan air asam+ikan aji bakar(gambo ikan tak amik)...bahannye lebih kurang ngan yg sebelum nih buat cuma caranye lain sikit...tu yg warna cam pink2 sikit tu...

Bahannya
  • 2 biji tomato
  • 1 biji bwg besar
  • 1 s/k pati katsuo/belacan
  • 1 cwn air asam jawa
  • 5 biji cili padi ]terpulang nak taruk byk mana
  • garam
  • gula
  • sedikit jus lemon

Caranya
  1. Potong dadu tomato dan bawang. Bahagian dlm tomato diasing.
  2. Campurkan bahan dalam tomato bersama ngan semua bahan lain dan kemudian kisar sehingga hancur.
  3. Masukkan dalam bekas yg ada tomato dan bawang dadu tadi. Kacau rata. Siap.

No comments:

Followers