Bahannya
- spaghetti 2 org mkn
- 2 s/b minyak zaitun
- 3 ulas bawang putih ]dicincang
- 2 biji cendawan ]potong kecil
- 1/2 s/k pati ikan katsuo
- 2 s/k kulit limau jeruk (lupe nak amik gambo)-nih pon dah ada rasa pedas coz dijeruk ngan lada hitam
- 1 cwn susu segar
- sedikit serbuk lada putih
- sedikit garam
- air secukupnya
- 1 biji mini tomato ]didadu
Caranya
- Panas air utk rebuskan spaghetti. Bila air mendidih, masukkan garam dan diikuti spaghetti. Rebus sehingga lembut.
- Dalam kuali lain, masuk minyak zaitun dan bawang putih kemudian panaskan kuali dgn api yg kecil.
- Goreng bwg sehingga naik bau. Selepas itu masukkan 1 cwn air rebusan spaghetti. Biar mendidih dan masukkan kulit limau. Kacau rata.
- Masukkan cendawan dan susu segar. Biar hampir mendidih dan masuk semua bahan lain.
- Kacau rata dan perasa garamnya.
- Spaghetti tadi tos dan taruk dlm bekas dan siram ngan sos tadi dan tabur ngan tomato dadu. Siap tuk mkn.
2 comments:
suke betoi kak aishah makan pasta erk?
heheee i like but sos selalu beli yg ready made jekk betoi2 x rajin tuk wat sos sendiri..
to shima
yg versi nih mmg peberet...
yg lain tu kuren skit...
Post a Comment