March 6, 2009

SPAGHETTI WHITE SAUCE 2





Bahannya
  • spaghetti 2 org mkn
  • 2 s/b minyak zaitun
  • 3 ulas bawang putih ]dicincang
  • 2 biji cendawan ]potong kecil
  • 1/2 s/k pati ikan katsuo
  • 2 s/k kulit limau jeruk (lupe nak amik gambo)-nih pon dah ada rasa pedas coz dijeruk ngan lada hitam
  • 1 cwn susu segar
  • sedikit serbuk lada putih
  • sedikit garam
  • air secukupnya
  • 1 biji mini tomato ]didadu

Caranya
  1. Panas air utk rebuskan spaghetti. Bila air mendidih, masukkan garam dan diikuti spaghetti. Rebus sehingga lembut.
  2. Dalam kuali lain, masuk minyak zaitun dan bawang putih kemudian panaskan kuali dgn api yg kecil. 
  3. Goreng bwg sehingga naik bau. Selepas itu masukkan 1 cwn air rebusan spaghetti. Biar mendidih dan masukkan kulit limau. Kacau rata.
  4. Masukkan cendawan dan susu segar. Biar hampir mendidih dan masuk semua bahan lain.
  5. Kacau rata dan perasa garamnya.
  6. Spaghetti tadi tos dan taruk dlm bekas dan siram ngan sos tadi dan tabur ngan tomato dadu. Siap tuk mkn.

2 comments:

MyLilBundle said...

suke betoi kak aishah makan pasta erk?
heheee i like but sos selalu beli yg ready made jekk betoi2 x rajin tuk wat sos sendiri..

Ummu Aqil said...

to shima
yg versi nih mmg peberet...
yg lain tu kuren skit...

Followers