March 14, 2009

NABE MISO



...Supnyer tu bahan n caranya cam kat bwh dan bahan2 sayur n seangkatan tu leh ikut selera masing2 ya...ala2 steamboot gitu...

Bahan Sup Miso
  • 20 gm kombu (rupa dia cam daun pandan yg dah disimpul)
  • 2 liter air
  • 40 gm ikan katsuo parut
  • pes miso secukupnya

Caranya
  1. Panaskan kombu bersama 2 liter air sehingga mendidih dan air bertukar berwarna kehijauan.
  2. Keluarkan kombu dan masukkan katsuo parut. Biar sehingga katsuo tadi lembut dan air mendidih kembali.
  3. Padam api,tapis (taruk sehelai kertas penapis dalam penapis) ke dalam periuk nabe utk mendapat air yg jernih.
  4. Kemudian masukkan pes miso secukupnya. Siap utk dididihkan bersama bahan2 lain.

2 comments:

MyLilBundle said...

sedapnyerrr tgk sup dia....
teliur sgt2 dah ni
ermm weekend ni harus terjah sama itu kedai jepun!

Ummu Aqil said...

to shima
harus...harus tu....hehehe...

Followers