Salam semua...
Bahannya
- 6 ketui scallop (diperap ngan sedikit garam dan lada hitam)
- 2 s/b minyak masak
- 30 gm butter
- garam
- lada hitam
- jus lemon
- tepung gandum /tempura
Caranya
- Panaskan kuali. Masuk minyak dan butter. Biar sehingga butter cair.
- Ambil scallop yg diperap tadi, kemudian guling2 kan dalam tepung. Cukup sekadar membalutinye saja.
- Masukkan dlm kuali tadi. Goreng ngan api sederhana sehingga agak garing, terbalikkan.
- Tabur sedikit lada hitam dan garam.
- Bila dah agak garing kedua2 bahagian, angkat dan siram ngan jus lemon. Hias bersama ngan carrot, brokoli or asparagus yg direbus ngan sedikit garam.(nih kite ade asparagus je)
4 comments:
Scallop tempura tu nampak best la..kite tak pernah masak lagi.. tak reti nak masak camane.. hehe... ni pun good idea gak nie. :)
to blogresepi
try ahh...sedap gak...wat sambal pon sodappp
scallop tu ape ek?kepah ke?selalu dgr tapi tak tau mende...
to CatlinaFly
camne nak citer ekk...kena Google ler...nak xplain pon tak retiii
Post a Comment