October 28, 2008

AYAM TOMATO



...Mak kite selalu buatkan ayam tomato nih bile time raye, makan ngan nasi minyak...
...Resepinye kite tak pasti lak...
...So bahan2 & sukatannya kite main agak2 je...
...Alhamdulillah rasenya ade lah iras2...
...Buat pengubat rindu kat masakkan mak...

Bahannya
1/2 kg ayam ]potong, bersihkan dan gaul bersama sedikit garam dan kunyit serbuk
1 inci halia ]
1 ulas bwg putih ]hiris halus
1/2 labu bwg besar ]
2 biji lada besar ]
1 s/b lada kisar
4 s/b sos tomato
1 s/b sos cili
1 s/b kicap pekat
sedikit gula melaka
garam
minyak

Caranya
1.Goreng ayam sehingga masak atau 1/2 masak. Kite suka garing. Tos & ketepikan.
2.Keluar sebahagian minyak goreng ayam, tumis bwg putih dan halia hingga wangi, masukkan lada kisar, goreng hingga pecah minyak.
3.Masukkan sos tomato, sos cili, gula merah dan kicap. Diikuti ayam dan sedikit air.
4.Masak sehingga agak kering, kemudian masuk bwg besar dan lada yg dihiris tadi. Rasa garam & manisnya.
5.Biar bwg layu dan rempah agak kering. Siap

No comments:

Followers