October 21, 2008

BUTTER CAKE




Kek nih kite bikin utk Kak Gino & family, masa tu terima undangan makan tengah hari.

Sumber : Manual MW nasional

Bahannya
3 biji telur (180 gm)
90 gm gula
90 gm tpg
2 s/k susu segar ]*satukan
15 gm butter ]*
sedikit esen vanilla

Caranya
1.Pukul sekejap telur di dalam bekas yg bwhnya ade air panas, pukul dgn garfu. Biar telur agak2 suam sekitar suhu 40 darjah.
2.Selepas itu langkah 1 td dipukul dgn hand mixer sehingga kembang.
3.Dalam bekas yg tahan microwave, satukan susu dan butter, panaskan dgn 500W selama 30-50 saat.
4.Langkah 2,campur dgn vanilla dan gandum, gaul sebati menggunakan spatula.
5.Langkah 4 dicampur dgn butter td. Butter yg lekat pada bekas jgn dimasukkan.
6.Langkah 5 masukkan dalam loyang saiz 7 inci yg telah dialas dgn kertas minyak.
7.Langkah 6 goyang-goyang dan hentak2 2-3 kali.
8.MW tak perlu dipanaskan dahulu, masukkan loyang tadi, kemudian set pada suhu 150 darjah selama 35-45 minit.
9.Bila dah masak cucuk dgn lidi utk pastikan bhgn dlm betul2 masak. Setelah itu, jatuhkan dari ketinggian 20 cm ke lantai, sejukkan.

No comments:

Followers