"ASSALAMUALAIKUM WBT...BLOG INI ASALNYA DARI BLOG KOLEKSI RESEPI, YG BERMULA DARI BUMI SAKURA DAN SEKEMBALINYA KE BUMI KELAHIRAN... SEGALA RESEPI HASIL DARI OLAHAN DIRI SENDIRI DAN SUAMI TERCINTA, JUA RESEPI ASAL BONDA YG DISAYANGI DAN TEMAN-TEMAN BLOG YG DIKASIHI...BLOG NIH KHAS BUAT RUJUKAN DIRI SENDIRI, ANAK-ANAK, SAUDARA-MARA DAN TEMAN-TEMAN TAULAN...TERIMA KASIH"

Followers

October 21, 2008

BUTTER CAKE



Kek nih kite bikin utk Kak Gino & family, masa tu terima undangan makan tengah hari.

Sumber : Manual MW nasional

Bahannya
3 biji telur (180 gm)
90 gm gula
90 gm tpg
2 s/k susu segar ]*satukan
15 gm butter ]*
sedikit esen vanilla

Caranya
1.Pukul sekejap telur di dalam bekas yg bwhnya ade air panas, pukul dgn garfu. Biar telur agak2 suam sekitar suhu 40 darjah.
2.Selepas itu langkah 1 td dipukul dgn hand mixer sehingga kembang.
3.Dalam bekas yg tahan microwave, satukan susu dan butter, panaskan dgn 500W selama 30-50 saat.
4.Langkah 2,campur dgn vanilla dan gandum, gaul sebati menggunakan spatula.
5.Langkah 4 dicampur dgn butter td. Butter yg lekat pada bekas jgn dimasukkan.
6.Langkah 5 masukkan dalam loyang saiz 7 inci yg telah dialas dgn kertas minyak.
7.Langkah 6 goyang-goyang dan hentak2 2-3 kali.
8.MW tak perlu dipanaskan dahulu, masukkan loyang tadi, kemudian set pada suhu 150 darjah selama 35-45 minit.
9.Bila dah masak cucuk dgn lidi utk pastikan bhgn dlm betul2 masak. Setelah itu, jatuhkan dari ketinggian 20 cm ke lantai, sejukkan.

No comments:

There was an error in this gadget