October 25, 2008

KEK KEJU BLUEBERRY



Baru keluar peti ais


...Buat kek nih kesnya, ada blueberry beku yg cadang nak buat roti tak jadik...

...Atas alasan roti tak terbentuk ngan elok...
...So, kite cadang wat je ciskek...
...Tapi, base nye tarak ahh, takde bahan yg sesuai nak buat...
...Sebelum nih kite buat kek keju, selalunya kecut bhgn tghnye & rupe sikit tak lawo...
...Tapi lepas dpt sikit sebanyak tips dr empunya resepi sendiri dan Akak Linda, Alhamdulillah menjadik juga kek keju tu...
...Hehehehehe...Kite nih budak baru belajo, byk benda2 yg berkaitan kek masih blur lg...


Sumber : FP Akak Hanieliza
Bahan A -Base Biskut (Kite tak buat,takde stok biskut)
120 gm biskut chipsmore
2 s/b butter
Cara
1.Mesinkan halus biskut.
2.Gaulkan dengan butter sehinga boleh dikepal.
3.Masukkan dalam loyang springform 8 inci bulat yg telah dilapikkan kertas minyak.
4.Tekan adunan dan bakar pada suhu 150'C selama 10 minit.
Bahan B - Filling
250 gm krim keju Philidephia
70 gm butter
120 gm fresh cream
120 gm gula halus
50 gm tepung jagung
30 gm tepung superfine
1 s/teh esen vanilla
4 biji telur ayam [asingkan kuning dan putih telur]
2 s/b blueberry filling [kite ganti ngan blueberry beku 200gm]
Topping:Filling blueberry..
[bolih dibeli siap dari kedai alat kueh/kek
atau dalam tin dari supermarket.]
Cara:1.Panaskan oven 150 C selama 5 minit.
2.Pukul putih telur sehingga naik gebus saperti bueh sabun. Pastikan tiada kuning telur tercampur dalam adunan putih telur dan juga pemukul telur kering dari minyakatau air.]
3.Pukulkan keju kerim, butter, gula dan frsh cream/whipping cream sehingga gebu.
4.Masukkan kuning telur satu persatu dan esen vanila. Pukul algi sehinggga rata.
5.Ayakkan kedua-dua jenis tepung.
6.Dengan menggunakan senduk kayu masukkan tepung dan kacau rata.
7.Buat teknik kaup-balikkan adunan.
8.Masukkan adunan putih telur dan gaulkan rata. Masukkan pula blueberry dan kacau rata.
9.Masukkan adunan dalam loyang yg telah ada biskut base.
10.Bakar pada suhu 150'C selama 70 - 75 minit
11.Bila telah amsak biarkan didalam oven selama beberapa jam.
12.Sejukkan kek dalam peti sejuk untuk 4- 5 jam lagi.
13.Letakkan topping blueberry sebagai hiasan dan boleh dihidangkan.



Siap dipotong

9 comments:

Anonymous said...

>> nampak sedap ni...:P

Ummu Aqil said...

to jeff...
sedap aje pd tekak kite...:D

MyLilBundle said...

wahhhh ni cheesecake tanpa base tp nampak sedap pasai toppig melimpah!
haah i selalu tunda wat cheese cake sbb xde stok sekut nk wat base..x sangka elok jekk even xde base erk!

Ummu Aqil said...

to shima...
nih 1st gak wat takde base...
alhamdulillah jadik elok...
so tak semestinya ada base baru jadik ciskeknya...hehehhe...
SELAMAT MENCUBA!!!

zana @ ros hassan said...

sedap ciskek ni....lama tak kena hehehe. betui aishah coz tak pro kan...bila kena deko je mula le..serabut kepala otak ha....

Ummu Aqil said...

to zanaz...
mmg sedap tau ciskek nih...tolong promote resepi kakliza...:D
betui bab2 deko kalu tak pro mmg poning...

Cahayaku said...

selain biskut chipsmore,aalagi yg bleh digunakan??

Cahayaku said...

Apasal kena guna biskut chipsmore.selain biskut 2,apalagi biskut yg lain??

Ummu Aqil said...

to cahayaku
tak semestinye gune biskut cipmore.. blh guna biskut marry..tuk kek nih sy x gune pon..

Followers