"ASSALAMUALAIKUM WBT...BLOG INI ASALNYA DARI BLOG KOLEKSI RESEPI, YG BERMULA DARI BUMI SAKURA DAN SEKEMBALINYA KE BUMI KELAHIRAN... SEGALA RESEPI HASIL DARI OLAHAN DIRI SENDIRI DAN SUAMI TERCINTA, JUA RESEPI ASAL BONDA YG DISAYANGI DAN TEMAN-TEMAN BLOG YG DIKASIHI...BLOG NIH KHAS BUAT RUJUKAN DIRI SENDIRI, ANAK-ANAK, SAUDARA-MARA DAN TEMAN-TEMAN TAULAN...TERIMA KASIH"

Followers

October 21, 2008

NASI TOMATO versi JEPUN




Bahannya
3 cwn beras siam]*Bersih n Toskan n Masuk dlm periuk letrik
1 cwn beras jepun]*
3 cwn jus tomato (info dr akak linda)
2 cwn air biasa
1 sudu besar garam
1 biji tomato ]potong kecil
1 kuntum bunga lawang
4 kuntum cengkih
1 inci kulit kayu manis
1 biji bwg putih ] ditumbuk halus
20 gm butter/minyak utk menumis

Caranya
1.Panas kuali,masuk butter. Bila butter cair masuk bwg putih. Tumis sehingga naik bau.
2.Masukkan cengkih,bunga lawang n kulit kayu manis.
3.Bila dah terbik bau masuk dlm periuk letrik.
4.Masukkan air n jus n garam. Kacau n tekan butang ON.
5.Bila dah hampir masak,balik2 kan nasi tu.Siap

Note: Enak dimakan bersama masak merah,masak pedas dan gulai dari daging/ayam/bilis + acar mentah.

No comments:

There was an error in this gadget