October 21, 2008

NASI TOMATO versi JEPUN





Bahannya
3 cwn beras siam]*Bersih n Toskan n Masuk dlm periuk letrik
1 cwn beras jepun]*
3 cwn jus tomato (info dr akak linda)
2 cwn air biasa
1 sudu besar garam
1 biji tomato ]potong kecil
1 kuntum bunga lawang
4 kuntum cengkih
1 inci kulit kayu manis
1 biji bwg putih ] ditumbuk halus
20 gm butter/minyak utk menumis

Caranya
1.Panas kuali,masuk butter. Bila butter cair masuk bwg putih. Tumis sehingga naik bau.
2.Masukkan cengkih,bunga lawang n kulit kayu manis.
3.Bila dah terbik bau masuk dlm periuk letrik.
4.Masukkan air n jus n garam. Kacau n tekan butang ON.
5.Bila dah hampir masak,balik2 kan nasi tu.Siap

Note: Enak dimakan bersama masak merah,masak pedas dan gulai dari daging/ayam/bilis + acar mentah.

No comments:

Followers