"ASSALAMUALAIKUM WBT...BLOG INI ASALNYA DARI BLOG KOLEKSI RESEPI, YG BERMULA DARI BUMI SAKURA DAN SEKEMBALINYA KE BUMI KELAHIRAN... SEGALA RESEPI HASIL DARI OLAHAN DIRI SENDIRI DAN SUAMI TERCINTA, JUA RESEPI ASAL BONDA YG DISAYANGI DAN TEMAN-TEMAN BLOG YG DIKASIHI...BLOG NIH KHAS BUAT RUJUKAN DIRI SENDIRI, ANAK-ANAK, SAUDARA-MARA DAN TEMAN-TEMAN TAULAN...TERIMA KASIH"

Followers

October 21, 2008

REMPAH MASSAMAN



Guna utk bakar ikan dan buat sambal tumis pon sedap!!!

Sumber : Ah Mat Gebu

Bahan A
100 gm bwg merah
80 gm bwg putih
1 hirisan lengkuas
3 btg serai ]dihiris
10-15 biji lada putih
1 inci belacan
5 kuntum bunga cengkih

Bahan B
2 s/b cili kisar
1 s/b serbuk ketumbar
1 s/k serbuk jintan putih
2 s/k garam

Caranya
1.Kisar bahan A hingga halus. Gaulkan bersama bahan B hingga rata. Panaskan 1/2 cwn minyak dlm kuali, tumis rempah tadi hingg terbit minyak. Guna api perlahan.
2.Sejukkan rempah dan isi dlm botol yg bersih, simpan dlm peti sejuk utk kegunaan kemudian.

No comments:

There was an error in this gadget