"ASSALAMUALAIKUM WBT...BLOG INI ASALNYA DARI BLOG KOLEKSI RESEPI, YG BERMULA DARI BUMI SAKURA DAN SEKEMBALINYA KE BUMI KELAHIRAN... SEGALA RESEPI HASIL DARI OLAHAN DIRI SENDIRI DAN SUAMI TERCINTA, JUA RESEPI ASAL BONDA YG DISAYANGI DAN TEMAN-TEMAN BLOG YG DIKASIHI...BLOG NIH KHAS BUAT RUJUKAN DIRI SENDIRI, ANAK-ANAK, SAUDARA-MARA DAN TEMAN-TEMAN TAULAN...TERIMA KASIH"

Followers

October 22, 2008

ROJAK AYAM a.k.a ROJAK KELING


Mee Rojak Sblm Disiram dgn Kuah Kacang

Siap utk Dimakan

KUAH SATAY

Sumber : FP Mariam

Bahannya
1 cawan Kacang (goreng) >> kite gune peanut butter
1 inci Lengkuas
3/4 batang Serai
5 ulas Bawang merah
1/2 inci Kunyit
6 tangkai Cili kering
Gula melaka
Garam
1 sudu kecil Serbuk kopi (untuk aroma kuah satay)
Santan (sebiji kelapa) >> kite taruk 100ml santan pekat
>> 2 kpg asam keping (kite tambah nih)

Caranya
1.Lengkuas, serai, bawang merah, kunyit dan cili kering dikisar
2.Kemudian tumis semua bahan kisar,hingga naik bau.
3.Masukkan 1 sudu kecil serbuk kopi.
4.Letak santan, gula melaka, asam keping dan garam secukup rase.
5.Lepas tu masukkan kacang goreng yg dah dikisar.
6.Masuk sedikit air. Masak sehingga pecah minyak. Siap.

No comments:

Share it