"ASSALAMUALAIKUM WBT...BLOG INI ASALNYA DARI BLOG KOLEKSI RESEPI, YG BERMULA DARI BUMI SAKURA DAN SEKEMBALINYA KE BUMI KELAHIRAN... SEGALA RESEPI HASIL DARI OLAHAN DIRI SENDIRI DAN SUAMI TERCINTA, JUA RESEPI ASAL BONDA YG DISAYANGI DAN TEMAN-TEMAN BLOG YG DIKASIHI...BLOG NIH KHAS BUAT RUJUKAN DIRI SENDIRI, ANAK-ANAK, SAUDARA-MARA DAN TEMAN-TEMAN TAULAN...TERIMA KASIH"

Followers

November 6, 2008

KARIPAP


...Dalam angin M duk dapur lelama, dek suhu sejuk2 nih leh plak wat karipap...
...Kihkihkihhh, wat pon kat kotatsu a.k.a meja yg ade pemanas kat bwh tu...
...Buat byk2 terus, bekukan senang nak mkn bile lapo, ahaks...
...Tapi kite nih jenis tak suke makan inti ubi, so tang inti tu kite tukar ngan sardin dan ayam lada hitam...

Bahan Kulitnya
1 kg tepung
200 gm butter ]cairkan
400 ml air suam ]campur sedikit garam

Caranya
1.Masukkan tepung dalam bekas, buat lubang ditengah. Ketepikan.
2.Panas butter hingga cair, kmdn masuk dlm step 1. Gaul dgn sudu dulu.
3.Masuk air sedikit demi sedikit, uli sampai jadi doh.
4.Canai, tekap, taruk inti dan klim.
5.Atau boleh juga dibuat karipap pusing, canai doh, gulung kemas2, potong kecil2, canai lagi, taruk inti dan klim.
6.Panaskan minyak, goreng cam goreng keropok... :D

Tips
1.Kalau mau kulit karipapnya tak berkerutu, grg karipap ketika minyak tak berape panas, goreng dgn api sederhana sampai masak.
2.Kalau mau kulit karipap tu berkerutu, grgnya masa minyak panas.

Psss...resepi inti tu leh buat ikut suke ya...

2 comments:

MamaFaMi said...

Huhuhu...sukanya makan karipap tapi tak ler pulak berapa rajin nak membuatnya! Hehehe...

Aishah @ UmmiAqil said...

to mamafami...
:D kite nih pon bukan rajin ler nih... duk KIV b'mgg2 mujur tak bertahun2...

There was an error in this gadget