Salam Semua...
...Kek nih khas utk majlis Qistina,buahati Diana & Asyan yg akan pulang ke M'sia bersama neneknya terlebih dahulu.Manakala Diana& Asyran akan menyusul kemudian.Semoga selamat semuanya ya...
...Kali nih cilop resepi dari fp akak meen lak,senang je nak wat...kite wat versi marble pandan...& design tu kite wat,ikut idea tang tu gak...tak sempat nak rujuk mane2,sbb nak siapkan cepat sblm buttercream mengeras kembali.so dalam masa tak sampai 2 jam siap ler deko nih...huhuhuuu...rekod bagi diriku yg tak pro nih...nak cepat nyer pasal,deko pon tah ape2...
Sumber: Dari FP Akak Jasmeen asal Roshayati Johari
Bahan-bahan:
- 250 g Tepung naik sendiri
- 200 g gula kastor
- 300 g telur - timbang tanpa kulit (kat jepun telur kena pukul dlm air suam dl,bior agak2 suhu bilik baru campur ngan semua tu)
- 1 camca besar ovellate
- 1 camca teh baking powder
- 2 camca besar susu pekat
- 50 g air
- 175 g butter - dicairkan
- coklat/strawberry/ kopi/pandan emulco - pilih satu yang digemari
Cara-caranya:
- Pukul semua bahan kecuali butter cair dan emulco hingga pekat dan kuantitinya menjadi double.
- Masukkan butter cair dan kacau adunan sebati.
- Asingkan 3 senduk adunan. Campurkan 3 senduk dengan emulco. Tuang adunan banyak dalam loyang. Tuangkan sedikit2 adunan emulco dan corakkan atas adunan banyak.
- Bakar. (Pastikan adunan hanya separuh loyang sebab kek ini akan naik double) Suhu 160 selama 45 minit atau sehingga masak.
- Setelah masak, biarkan 5 minit dalam loyang lepas itu keluarkan. Ini untuk elakkan kek jadi kecut.
8 comments:
Selamat Hari Raya Aidil Adha
“Hari raya dalam bulan Zulhijah bukan hanya pada 10 hari bulan, bahkan ia berlanjutan dari hari ke-11, 12 dan ke-13 yang juga lebih dikenali sebagai hari Tasyrik. Umat Islam juga diharamkan berpuasa pada hari Tasyrik itu. Seterusnya, umat Islam disunatkan untuk bertakbir, bertahmid dan bertasbih mulai dari solat Subuh hari Arafah sehingga solat Asar hari ke 13 Zulhijjah. Ia dilakukan selepas setiap solat sama ada solat fardu mahupun solat sunat.”
to Pemancing Ikan...
Salam Aidil Adha...Thanks 4 de info...
salam aidil adha utk ummiaqil sekeluarga...
cantiknyer deco kek nih.. mmg berseni tgn yer.. kalu tie buat kek buleh ler.. deco2 mmg xmenjadik..
to ummy@tzi,
salam aidil adha jua buat tie sekeluarga,,,
deko yg dah lama tak praktis...tgn mmg tak berseni pon asalnye...tp alhamdulillah lepas pi kursus menjadik gak wat kek utk keluarga n kengkawan...
kira dah pro le tu..2 jam kek dah siap berdeco...cantik lak tu. omedetto. kemas aishah paip bakul tu..
Selamat Hari Raya Aidil Adha utk Aishah n family..... tentu seronok beraya sebb sana musim sejuk kan... hihihi...
duhh.. cantik betul kek kamu.... sekarang ni macam orang ramai kemaruk dengan roses kot haha.... daun kat tepi kek coklat saya tu saya beli ready made kat bake with yen.... cuba cari kat situ... ada banyak jual dalam kotak warna putih... bagi tau kat org kedai tu,nak readymade cokelat deco yg sekeping2 tu.... hehe
to zanaz...
tgk dekat byk cacatnye...bakul tu dah takde wat pembetulan dah...main sekali harung je...
to amynujaimy...
Salam Aidil Adha jua buat akak sekeluarga...takde bestnye...kalu musim sejuk tak sejuk mmg best...muahahaha...
to D.a.a.l.i.a...
mekasih akak,deko tergesa2 tu...byk kurennye...mekasih for de info...nanti leh pi cari kat kedai tu...
Post a Comment