December 3, 2008

KETAM MASAM MANIS



Bahannya
  • 3 ekor ketam ]dibersih dan digoreng
  • 1 inci halia ]*dicincang halus
  • 3 ulas bwg putih ]*
  • 3 s/b bwg kisar
  • 1 s/b lada kisar
  • 4 s/b sos tomato
  • 2 s/b sos cili
  • gula merah/nisan
  • garam
  • minyak
  • air

Caranya
  1. Panas minyak dan goreng ketam hingga masak.Tos dan ketepikan.
  2. Guna minyak yg sama,keluarkan sedikit sekiranya banyak,tumis bwg putih dan halia hingga naik bau. Masukkan lada kisar,goreng hingga garing.
  3. Masukkan bawang kisar dan goreng lagi.Masukkan sedikit air,nisan dan garam.Biar mendidih dan rasa masam manisnya.
  4. Masuk ketam dan goreng rata. Siap.

4 comments:

hana said...

oiit! langgar pantang er?? mana leh makan seafood! hehehee... tahan si aqil makan pedas... danish lada sebijik pon mau satu jug air abis! hihihi

Ummu Aqil said...

to hana...
hehehehe...buat2 tak sakit...tak pun buat ubat....muahahaha...
pedas?mane taknye,aqil kalu ketamnyer pasal tak kisah air satu jug pun...ahaks...

MyLilBundle said...

aqil pandai erkkk makan ketam?...kuat jgak gigi aqil tu nk geget kaki ketam :D tp mmg sedap ketam masak style bersambal cenggini...sambil geget,hisap2 skitt sambal yg lekat perghhhh pastu gaul ngan nasi putih..perghh jgn kata aqil org tua pun bertambah2 nasi! :D

Ummu Aqil said...

to shima...
muahaha...aqil tau cakap ummi buang tulang (kulit ketam) dia sabo duk tunggu ummi dia bukak...ummi dia gak ler terkial2,anaknye pasal...:D
bab ketam mmg ahh sape tak suke...kalu tak suke sure bab nak mknnye lambat...

Followers