"ASSALAMUALAIKUM WBT...BLOG INI ASALNYA DARI BLOG KOLEKSI RESEPI, YG BERMULA DARI BUMI SAKURA DAN SEKEMBALINYA KE BUMI KELAHIRAN... SEGALA RESEPI HASIL DARI OLAHAN DIRI SENDIRI DAN SUAMI TERCINTA, JUA RESEPI ASAL BONDA YG DISAYANGI DAN TEMAN-TEMAN BLOG YG DIKASIHI...BLOG NIH KHAS BUAT RUJUKAN DIRI SENDIRI, ANAK-ANAK, SAUDARA-MARA DAN TEMAN-TEMAN TAULAN...TERIMA KASIH"

Followers

January 22, 2009

BUBUR ASYURA 2


Nih ler kawah kite di Japan

Salam Semua...

...Balik ari tu ade gak beli sikit kacang utk bubur asyura nih. Duk tangguh2 akhirnye menjadik gak ari nih. Resepi asal tu mmg sukatan kawah, so nih kite dah kecilkan sukatannya memandangkan kawahku hanya beso itu...Muahahaa....

...Org guna dapur arang, kite lak tibai dapur gas. Hehehehe...yg penting boleh makan...Tp jenuh gak ni,kena mengacau sambil berdiri. Mujur ler tak banyak, kalau idop pose ah masuk dapur 3 ari 3 malam lah jawabnye...


Sumber : Warisan Ibunda

Bahannya
  • 2 cwn beras siam
  • 1 cwn rempah bonda
  • 1 tin santan pekat
  • 4 cwn bwg kisar
  • 4 s/b halia kisar
  • 1 cwn kerisik
  • 1 s/k serbuk kayu manis
  • 1 s/b serbuk lada hitam
  • 100 gm kacang asyura
  • 50 gm jagung
  • 300 gm ubi keledek
  • 100 gm daging
  • 2 kpg gula merah **ikut selera
  • 1 kg ikan saba/selayang/kembung (direbus dan diasing dr tulang)
  • 100 gm ayam dada
  • Air secukupnya (2x beras) **kite taruk 12 cwn, tambah  lagi jika perlu
  • 3 s/b garam **ikut selera

Caranya
  1. Campur daging, bwg kisar, halia, kerisik, serbuk kayu manis, serbuk lada hitam dan rempah ke dlm 1 bekas dan gaul rata.
  2. Masak beras sehingga menjadik bubur.
  3. Masuk 1 ke dlm 2,kacau sehingga sebati.
  4. Masuk ubi, kacang, jagung dan biar empuk serta diikuti santan. Sentiasa kacau supaya tak berkerak.
  5. Masuk ikan,ayam,gula merah dan garam secukupnya.
  6. Masak sehingga pekat.

Bahan Hiasan
  • Agar2 kosong dan pink (cincang halus) **tak buat angin M dah bertenggek
  • Telur dadar
  • Timun **lupe beli
  • Sambal ikan


Siap pek & diagihkan kpd warga Danchi

7 comments:

hana said...

huwaaaaaaaa...tulun tulunnnn! tulun takyubin ke kanazawa! dh lama ngidam nk bubur asyura yg gini!

Aishah @ UmmiAqil said...

hehehe... sori akak, licin daaaa...tu resepi dah tampal,buat jgn tak wat...

abah along said...

waaaa....pandai aishah buat...sampai habis semuanya.....
abah memang dari mula kerja sampai sekarang setiap tahun abah menganjurkan supaya staf abah buat bubur asyura ni..... tapi sekarang abah tak pernah rasa.....hahahaha
abah tak minat bebenor....hahahahah

masa kad kelantan lagi best....

eh lama tak tengok cucu abah si aqil tu.....

jeff said...

>> hehehe...
>> nasib baik dah pekena hari tu...:D

Aishah @ UmmiAqil said...

to abahalong
nih 1st wat sendiri abah...kalu kat kampung biase buat ramai...
aishah pun tak berapa,tapi suke je buatnye sbb hubby suka makan.
aqil sihat aje,sini sejuk abah...tak sempat lagi nak upload gambo kat fp jalan2

to jeff...
kalu idop sure terliur...muahahhaa

shima said...

amboiii rajin nyerr mak ngah dok kacau bubur seperiuk!!
kalau tau leh kita tulung sekaki...
nnti leh ngepau sepaket ekekee :D

Aishah @ UmmiAqil said...

to shima
hehehe...buleh2 bile mak ngah rajin nak buat lagi mak ngah kasik tau ya...
nak pau berpaket2 pun tak pe...

There was an error in this gadget