"ASSALAMUALAIKUM WBT...BLOG INI ASALNYA DARI BLOG KOLEKSI RESEPI, YG BERMULA DARI BUMI SAKURA DAN SEKEMBALINYA KE BUMI KELAHIRAN... SEGALA RESEPI HASIL DARI OLAHAN DIRI SENDIRI DAN SUAMI TERCINTA, JUA RESEPI ASAL BONDA YG DISAYANGI DAN TEMAN-TEMAN BLOG YG DIKASIHI...BLOG NIH KHAS BUAT RUJUKAN DIRI SENDIRI, ANAK-ANAK, SAUDARA-MARA DAN TEMAN-TEMAN TAULAN...TERIMA KASIH"

Followers

March 14, 2009

NABE MISO


...Nih menu malam tadi...Mulanya hubby nak bikin tapi dia banyak keje lah plak kebelakangan nih...So kite check resepi cam sempoi je...sebelum sesetengah bahan tu xpire baik kite bikin dulu...So far takde ahh susah mane pon...

...Supnyer tu bahan n caranya cam kat bwh dan bahan2 sayur n seangkatan tu leh ikut selera masing2 ya...ala2 steamboot gitu...

Bahan Sup Miso
  • 20 gm kombu (rupa dia cam daun pandan yg dah disimpul)
  • 2 liter air
  • 40 gm ikan katsuo parut
  • pes miso secukupnya

Caranya
  1. Panaskan kombu bersama 2 liter air sehingga mendidih dan air bertukar berwarna kehijauan.
  2. Keluarkan kombu dan masukkan katsuo parut. Biar sehingga katsuo tadi lembut dan air mendidih kembali.
  3. Padam api,tapis (taruk sehelai kertas penapis dalam penapis) ke dalam periuk nabe utk mendapat air yg jernih.
  4. Kemudian masukkan pes miso secukupnya. Siap utk dididihkan bersama bahan2 lain.

2 comments:

shima said...

sedapnyerrr tgk sup dia....
teliur sgt2 dah ni
ermm weekend ni harus terjah sama itu kedai jepun!

Aishah@Ariffin@Aqil said...

to shima
harus...harus tu....hehehe...

There was an error in this gadget