"ASSALAMUALAIKUM WBT...BLOG INI ASALNYA DARI BLOG KOLEKSI RESEPI, YG BERMULA DARI BUMI SAKURA DAN SEKEMBALINYA KE BUMI KELAHIRAN... SEGALA RESEPI HASIL DARI OLAHAN DIRI SENDIRI DAN SUAMI TERCINTA, JUA RESEPI ASAL BONDA YG DISAYANGI DAN TEMAN-TEMAN BLOG YG DIKASIHI...BLOG NIH KHAS BUAT RUJUKAN DIRI SENDIRI, ANAK-ANAK, SAUDARA-MARA DAN TEMAN-TEMAN TAULAN...TERIMA KASIH"

Followers

April 25, 2009

ROTI PURI


...Roti nih wat utk sarapan... Sedap dan simple... Wat pon cepat... Tapi kite ade sikit menderhaka resepi... hehehe... Cilop resepi nih dari umah Ummi Kuantan... dan asal dari Yatiezaini@MYR... Mekasih ya buat kedua-duanya coz sudi kongsi resepi yg simple nih... Suke...suke... Cepat masak cepat leh ngap... Halal ekk akak ummi kite C&P je resepinyer tu plak...

Bahan:- (12 - 14 biji)
  • 2 cwan tepung gandum
  • 1 sudu kecil yis mauripan
  • 1/2 sudu kecil garam
  • *3 sudu makan minyak masak (aishah ganti ngan butter, lebih rangup)
  • *2 sudu makan gula * (blh kurangkn jika x suka manis)
  • 175 ml air panas
  • *40-50ml air
  • minyak utk mengoreng

Cara-cara:-
  1. Satukan bahan bertanda (*) n panaskn ..kacau sehingga gula hancur n tutup api
  2. Satukan tepung n yis .. gaul
  3. No. 1 dimskkn kedlm no.2 .. dan digaul dgn mgunakan garfu .. sehingga bercampur shj.
  4. Dgn menggunakan tangan gaul adunan mjadi spt ~ breadcrumb~
  5. Tambah air sedikit2 . adun hingga x melekat kat tgn n mjadi doh
  6. Biarkan doh selama 30 minit. Pastu bolehlah doh dibahagikan kpd 12 bahagian
  7. Canai doh nipis cam karipap / duit 50sen
  8. Siap utk digoreng.
Tips mengoreng : mgoreng mgunakan api yg kecil dan sederhana shj .. org ckp kena pandai main api .. hehe .. kalau guna api yg besar akan menyebabkan roti nih x naik kembong ...masa menggoreng hendaklah disimbah2 kan minyak ke atas roti ni .. bila dah mengelembOoong baru ler diterbalikan ..

10 comments:

maisya said...

Roti puri ni samalah dengan roti arab tu ye? Bahan dan cara sama je.

Aishah@Ariffin@Aqil said...

to maisya
iye kot...kite tak pernah wat lg roti arab nih...

aisyah,cikwan,pert said...

lama x mkn puri..cicah dgn kari ikan sodap ni cah..

Aishah@Ariffin@Aqil said...

to cikwan
iye ke? nih pestaim wat...nanti leh try wat lagi....

ZaiY said...

sodap nmpak roti ni,naik kembung camni mkn time panas2 tu mesti best kan.

Ummi said...

Aishah, mintak sikit roti puri tu..baru balik dari kenduri ni, maleh nk makan nasi dah..sakit2 perut dah byk makan daging ni..huhuuu. adeeehhh..agaknya cuaca panas2 ni lawan lak dgn daging tu..alahaiii..

jeff said...

>> cicah kari best tu...

Aishah@Ariffin@Aqil said...

to ZaiY
itu ler...mmg best...dapat cicah ngan ape2 sambal or sos lagi ler...

to Ummi
roti tu dah abis lah akak...kebetulan ada kwn mai umah kasi sikit....licin terus...huhuhuhuuu...kat sini sejuk,kat mesia panas bestnyer...

to jeff
betui2 tui

shima said...

salam kak aishah...
bestnyerr dia nk terima tetamu fr masia...mesti sengih sampai tinger tuuu ekekee cantik sgt roti puri tu naik betui erk! sedap ni wat bekfast cecah kari...x pandang dah roti pratha heeee

Aishah@Ariffin@Aqil said...

to shima
hehehe...betui ler tu shima sengih sampai telinga....roti tu mmg best try ler buat...baru tau camne rasenye...

Share it