"ASSALAMUALAIKUM WBT...BLOG INI ASALNYA DARI BLOG KOLEKSI RESEPI, YG BERMULA DARI BUMI SAKURA DAN SEKEMBALINYA KE BUMI KELAHIRAN... SEGALA RESEPI HASIL DARI OLAHAN DIRI SENDIRI DAN SUAMI TERCINTA, JUA RESEPI ASAL BONDA YG DISAYANGI DAN TEMAN-TEMAN BLOG YG DIKASIHI...BLOG NIH KHAS BUAT RUJUKAN DIRI SENDIRI, ANAK-ANAK, SAUDARA-MARA DAN TEMAN-TEMAN TAULAN...TERIMA KASIH"

Followers

May 4, 2009

KEK CAWAN a.k.a KEK COMEL

...Ini ler aktiviti ngan member yg datang b'cuti... main2 aising... lama noi tak b'deko dek musim sejuk... skrg dah suam2 kuku dah, so leh ler wat aktiviti nih... lagi2 ade geng, lagi ler syok... member kite nih zero dalam deko so nih ler hasil pestaimnye... ngan takde nak wat pembetulan just buat n taruk terus jah atas kek cawan tu... hehehe... sekadar suke2 je...

...Dek esok kiteorg ada aktiviti, dan keknye tu kalu dimakan oleh kiteorg kompen tak abis...so kek nyer tu kiteorg agih2 ler kat akak naha ngan imah...dah kebetulan ada urusan kat umah diorg... Gomen ne kalu deko nya itew tak cun coz cikgunye pon keras tangan noi...ahaks...lama tak m'deko nih...

...Pepepon korang layan ler gambonyer tu...

...nih utk akak naha...

...utk imah...

...Kek nyer tu kite wat Kek Coklat Moist... kalu bab2 kek moist kite mmg suke gune resepi nih... sedap ngan rasa dan bau campuran nescafenyer tu... tp tuk wat kek cawan nih kite just lebihkan sikit tepungnyer... Halal ekk Akak Mis's kite C&P dari fp akak... Topping tu boleh guna yg resepi nih... tp yg buat tu resepi my sensei "Akak Zatidhati"...

Sumber : Akak Mis's

CHOCOLATE MOIST CAKE

BAHANNYA
  • 250gm butter 
  • 300gm castor sugar 
  • 1tbsp ovellate 
  • 6biji telur 
  • 250gm tepung ] 
  • 2tsp baking powder ] ayak 
  • 1½tsp soda bicarbonate ] 

PASTE
  • 1 cawan coco powder 
  • 1¼ cawan air 
  • 60gm castor sugar 
  • 1tbsp nescape - optional 

TOPPING CAKE
  • 300 gm Cooking Chocolate 
  • 200 gm Whipping Cream 
  • 1 tsp butter 

CARA-CARANYA
  1. Pukul butter + castor sugar + ovellate sehingga kembang masukkan telur satu persatu 
  2. Masukkan tepung yang telah di ayak bersama soda bicarbonate + baking powder 
  3. berselang seli dengan paste 
  4. Baker 170 selepas setengah jam turunkan suhu ke 150 bergantung pada oven masing-masing. 

8 comments:

jeff said...

>> nampak cukup menyelerakan ni...:p

Jasmeen said...

lama x mendeco pun, munger ceklat tu ttp tegak berdiri...

Aishah@Ariffin@Aqil said...

to jeff
hehehe...masa buat tak lalu pon nak mkn...tp time lapo semua tu mmg sedap...

to jasmeen
hehehe...skill cikgu yg dah lama tak deco itu ler jadiknye...

anakcikmad said...

hye~

sy nak tanya,,,
camne nak buat aising@topping cupcakes tu???

^_^

Aishah@Ariffin@Aqil said...

to anakcikmad

hi...
aising tu minta maaf ya...tu resepi dari sensei kite dan diminta rahsia...tp saudari leh try mana2 resepi di internet...just access buttercream

butterfly said...

nak tahu lah,kek cawan ni leh tahan 4hari x if x simpan dlm peti sejuk?? sbb na try wat lah..urm..

Aishah@Ariffin@Aqil said...

to butterfly
tu saya tak pasti...tapi kalu kebersihan dijaga insyaAllah ok rasanye...

shu said...

salam..nk tanye, mcamane nk buat hiasan atas kek tu? mmg ada alat yg berbentuk2 bunga2 tu ke?

Share it