"ASSALAMUALAIKUM WBT...BLOG INI ASALNYA DARI BLOG KOLEKSI RESEPI, YG BERMULA DARI BUMI SAKURA DAN SEKEMBALINYA KE BUMI KELAHIRAN... SEGALA RESEPI HASIL DARI OLAHAN DIRI SENDIRI DAN SUAMI TERCINTA, JUA RESEPI ASAL BONDA YG DISAYANGI DAN TEMAN-TEMAN BLOG YG DIKASIHI...BLOG NIH KHAS BUAT RUJUKAN DIRI SENDIRI, ANAK-ANAK, SAUDARA-MARA DAN TEMAN-TEMAN TAULAN...TERIMA KASIH"

Followers

June 2, 2009

MOIST CHOCOLATE YOGURT CAKE

...coklat ganache tu sesaje taruk melimpah...

...Kek nih dah kali ke 2 kite bikin... Sblm nih mmg nak try... Tapi kali nih kite wat dek yogurt byk & dari bior luput tarikh tu... baik ler wat something... tapi jenis kite nih lak, rajin wat tak tak rajin ler nak mkn... macam ne tu? so hope penerima2nya suke lah ya... ahaks cam menang award ler plak... 

...So korang layan ler resepi yg sblm nih pernah dah taruk... tapi utk mudah kan korang so kite paste sekali lagi... yg pasti tarak gune telur... tarak guna butter... buat pon sonang... rasa lak tu ade ler ala2 kek gula hangus, cuma tak rasa gula hangus je... hehehhe...

Sumber: Chef Asma

Bahan-bahan:
(A) 
  • 90g serbuk koko 
  • 576ml air panas 
(B) 
  • 500g tepung Superfine 
  • 12g soda bicarbonate 
  • 400g gula castor 
  • 500g mayonnaise (boleh guna plain yogurt) ]kite guna plain yogurt

Cara:
  1. Bancuh bahan (A), ketepikan. 
  2. Ayak tepung & soda bikarbonat. 
  3. Satukan bahan (A) & (B) kacau sebati. 
  4. Tuang dlm loyang yg telah digris & lapis greasepaper bhgn bwh saja 
  5. Bakar 150C hingga masak (ikut oven masing2) kite wat 40 minit.

Nota:
Chef Asma buat 1 adunan untuk loyang 4 segi 10”X10”X 1” dapat 2 loyang jadi tak payah potong. Lapis coklat ganache tindan 2 lapis.
Che’pah buat ½ adunan untuk loyang bulat 8” diameter
kite guna loyang kertas...(tapi baik gune cam diorg cadang...kite nyer sikit tak cun, dek lekat kat kertas)


CHOCOLATE GANACHE

Bahan:
  • 550ml UHT Whipping Cream 
  • 30g butter 
  • 15g glucose syrup 
  • 900g dark chocolate 

Cara:
  1. Panaskan dark choc guna teknik double boiling 
  2. Masukkan UHT whipping cream 
  3. Angkat & masukkan glucose syrup & butter 
...ms nih tgh panas lagi...

6 comments:

blogresipi said...

Wah..melimpah limpah sos coklatnye... tu yg lagi sedap tu..

Aishah@Ariffin@Aqil said...

to blogresepi
betui...betui...betui...hehehe

Hajar said...

salam...ganache yg meleleh tu yg buat ayor lior pun meleleh

Aishah@Ariffin@Aqil said...

to hajar
salam akak...hehehe...tu ler...kes nak perabis ganache

ejazarahome said...

salam kenal2 aishah....
sedap je tgk coklat dia ek, anak2 akak mmg hantu coklat, sekali ngan mak dia gek arr. Nanti nak amik ek resepi ni nak try gek ek....

~~**ExYrA**~~ said...

WAAA..SODAPNYER...lapar trus ni

There was an error in this gadget