December 6, 2009

DAGING GORENG JINTAN MANIS

Salam Malam Isnin...

...Jom kite layan menu sempoi zaman kiteorg bebudak dulu... Menu nih asal usul nye nenek kite ajar kat mak kite... Mak kite ade ahh nanye kat nenek kite tu camne ler nak buat satey paling cepat & mudah... Nenek kite lak ckp ala tak yah susah2 buat je satey goreng... So sampai lor ning kiteorg panggil menu nih satey goreng or daging goreng hijau... Ngeh...ngeh... Dan yg pasti, time2 raya korban je tu menu nih kuar... Yg herannyer time2 lain takde ahh beria sesangat... Camno tu ekk!!!

Bahannya
  • 500 gm daging batang pinang (daging lembut)
  • 2 s/b serbuk jintan manis
  • 1 s/k serbuk kunyit (guna kunyit hidup pon tak pe)
  • 1 inci halia (ditumbuk)- lebih sikit pon takpe
  • gula secukup rasa
  • garam secukup rasa
  • air secukupnya
  • sedikit minyak

Caranya
  1. Bersih daging dan potong kecil.
  2. Kemudian gaul rata semua bahan kecuali minyak dan garam. Biar seketika.
  3. Panas minyak dan goreng semua bahan yg digaul.
  4. Goreng seketika dan masukkan air secukupnya. Goreng sehingga kering dan daging empuk.
  5. Siap. Sedap dimakan begitu sahaja or ngan nasi panas2.

2 comments:

geraugebang said...

makan ngan nasi impit sedap ni.

Ummu Aqil said...

To Geraugebang
tak pernah try lg.. Tp rsnye sedap kot..

Followers