"ASSALAMUALAIKUM WBT...BLOG INI ASALNYA DARI BLOG KOLEKSI RESEPI, YG BERMULA DARI BUMI SAKURA DAN SEKEMBALINYA KE BUMI KELAHIRAN... SEGALA RESEPI HASIL DARI OLAHAN DIRI SENDIRI DAN SUAMI TERCINTA, JUA RESEPI ASAL BONDA YG DISAYANGI DAN TEMAN-TEMAN BLOG YG DIKASIHI...BLOG NIH KHAS BUAT RUJUKAN DIRI SENDIRI, ANAK-ANAK, SAUDARA-MARA DAN TEMAN-TEMAN TAULAN...TERIMA KASIH"

Followers

December 16, 2009

Aqil Masuk Wad Lagi!!!

Salam kembali...

...Aqil masuk wad lagi!!! Huhuhuuu... Ari sabtu 12hb baru ni, aqil start demam ringan, pastu keesokkannya naik bintik2 pd tangan, kaki dan mulutnya penuh ngan ulser... makan minum makin berkurang... So hari isnin pagi kami bwk ke klinik swasta... Kate doktor tu, nampak macam simtom chickenpot... So dikasi ubat antibiotik, demam, ruam dan sapu... Tapi kasi antibiotik je sbb kalu chickenpot kompen le kalu mkn ubat demam penyakit tu tak kuar habis... So mlm tadi lps magrib, kami tak puas ati dek, dak aqil lansung takmo mkn or minum lg... Kami bwk g klinik tempat aqil lahir... Kat situ, doktornyer terus wat surat suh msk spital... Masa ni taktau ahh nak citer camne rasa... Tp ape2 pon x kisah ahh janji sayang ummi nih sihat...

...Blk dr klinik kami solat isyak dulu, kemas ape2 patut utk bw ke spital, then br kiteorg ke sana... Di bhgn kecemasan doktor kat situ ckp cam penyakit kawasakii... Pertaim dengor... Dah ada kat msia NIH...penyakit Jpn ahh plak mai... Sekitar kul 10.30 mlm tadi dpt le msk wad... dlm kul 12.10 mlm, mai ler doktor pakar... Check punya check bukan penyakit kawazaki tu, tp kena jangkitan virus kaki tangan mulut... So dek penyakit nih berjangkit utk kanak2 umur 10thn kebwh so aqil dikurantin...dapat duk bilik sorang, yg ade bilik air n tv...

...Kali NIH nak msk jarum agak sukar dek aqil dah fobia ngan pengalaman msk wad sblm NIH... Nak tak nak terpaksa ahh bedung budak 5 thn NIH... Ape2 pon harap2 cepat lah sayang ummi NIH sihat... Doakan aqil ya... Sampai sini dl cerita ceriti dari hospital...

...dpt anak beruang 2 ekor...
...kat tangan ngan kaki ade bintik2 halus...



...ms nih aqil baru boleh bukak mulut...
...nih baru kat bibir bawah blm dlm tekak or bhgn lain lg...


...Habis 3 botol gak ler...

December 9, 2009

SIRA PISANG


Salam Semua...

...Jom kite layan menu sempoi nih... Rasa2 nye semua org reti buat kan... Just masak air gula ngan daun pandan then taruk pisang, tunggu sampai pisang masak elok... Hidang bila dah betui2 sejuk...

...Pisang Kelat Abu nih kite dapat dari umah nenek... Pisang yg masak setandang kemudian maksaudara yg duk ngan nenek angih2kan... So kiteorg layan lah wat menu sira pisang ngan pisang rebus... Buat nih time hujan tak renti2 bebaru nih... mmg syok ahh melayan perut tika itewww...

December 6, 2009

DAGING GORENG JINTAN MANIS

Salam Malam Isnin...

...Jom kite layan menu sempoi zaman kiteorg bebudak dulu... Menu nih asal usul nye nenek kite ajar kat mak kite... Mak kite ade ahh nanye kat nenek kite tu camne ler nak buat satey paling cepat & mudah... Nenek kite lak ckp ala tak yah susah2 buat je satey goreng... So sampai lor ning kiteorg panggil menu nih satey goreng or daging goreng hijau... Ngeh...ngeh... Dan yg pasti, time2 raya korban je tu menu nih kuar... Yg herannyer time2 lain takde ahh beria sesangat... Camno tu ekk!!!

Bahannya
  • 500 gm daging batang pinang (daging lembut)
  • 2 s/b serbuk jintan manis
  • 1 s/k serbuk kunyit (guna kunyit hidup pon tak pe)
  • 1 inci halia (ditumbuk)- lebih sikit pon takpe
  • gula secukup rasa
  • garam secukup rasa
  • air secukupnya
  • sedikit minyak

Caranya
  1. Bersih daging dan potong kecil.
  2. Kemudian gaul rata semua bahan kecuali minyak dan garam. Biar seketika.
  3. Panas minyak dan goreng semua bahan yg digaul.
  4. Goreng seketika dan masukkan air secukupnya. Goreng sehingga kering dan daging empuk.
  5. Siap. Sedap dimakan begitu sahaja or ngan nasi panas2.

December 4, 2009

HAPPY ANNIVERSARY


Hari nih 4hb Dis 2009
...Genap ahh usia perkahwinan kami yg ke-6...
...Pejam celik... pejam celik sekejap je dah 6 tahun...
...Takde apa2 yg special coz sorang kat Trg...
(si isteri duk bercuti tak abis2 lagi...ngeh...ngeh...)
...Sorang lagi masih di Nagaoka...
...Ape2 pon...
...Semoga Ikatan Perkahwinan kami sentiasa
...di dalam kerahmatan dan lindungan Ilahi...
Amin...

December 2, 2009

KEK LAPIS

Salam Semua...

...Dah lama tak update rasanye... Kali nih kite nak kongsi pengalaman wat kek lapis yg tak jadik lapisnye... ngeh...ngeh... Oven mak kite tu apinye bawah je... Sblm nih mmg ade info kena guna api atas...haku je yg gatai mengetes gak... Hasilnye tu korang tgk ahh sendiri... huhuhuhuhuuuu... haru biru jadiknye... sib baik rupe hodoh pon rasa masih lagi sodap..."nak ubatkan hati sebenarnye"... ape2 pon sib baik ler licin... Semua org duk terjah kek lapis tak jadik haku iteww... ngeh...ngeh...

...Kek lapis nih ade 3 perisa... horlick... milo... dan asam manis... so dek asam manis a.k.a gambir tu kite gune yg beso duit 10sen je tu so rasa masam manis tu kuren ahh sikit... insyaAllah next time leh cuba lagi...


There was an error in this gadget