"ASSALAMUALAIKUM WBT...BLOG INI ASALNYA DARI BLOG KOLEKSI RESEPI, YG BERMULA DARI BUMI SAKURA DAN SEKEMBALINYA KE BUMI KELAHIRAN... SEGALA RESEPI HASIL DARI OLAHAN DIRI SENDIRI DAN SUAMI TERCINTA, JUA RESEPI ASAL BONDA YG DISAYANGI DAN TEMAN-TEMAN BLOG YG DIKASIHI...BLOG NIH KHAS BUAT RUJUKAN DIRI SENDIRI, ANAK-ANAK, SAUDARA-MARA DAN TEMAN-TEMAN TAULAN...TERIMA KASIH"

Followers

December 16, 2009

Aqil Masuk Wad Lagi!!!

Salam kembali...

...Aqil masuk wad lagi!!! Huhuhuuu... Ari sabtu 12hb baru ni, aqil start demam ringan, pastu keesokkannya naik bintik2 pd tangan, kaki dan mulutnya penuh ngan ulser... makan minum makin berkurang... So hari isnin pagi kami bwk ke klinik swasta... Kate doktor tu, nampak macam simtom chickenpot... So dikasi ubat antibiotik, demam, ruam dan sapu... Tapi kasi antibiotik je sbb kalu chickenpot kompen le kalu mkn ubat demam penyakit tu tak kuar habis... So mlm tadi lps magrib, kami tak puas ati dek, dak aqil lansung takmo mkn or minum lg... Kami bwk g klinik tempat aqil lahir... Kat situ, doktornyer terus wat surat suh msk spital... Masa ni taktau ahh nak citer camne rasa... Tp ape2 pon x kisah ahh janji sayang ummi nih sihat...

...Blk dr klinik kami solat isyak dulu, kemas ape2 patut utk bw ke spital, then br kiteorg ke sana... Di bhgn kecemasan doktor kat situ ckp cam penyakit kawasakii... Pertaim dengor... Dah ada kat msia NIH...penyakit Jpn ahh plak mai... Sekitar kul 10.30 mlm tadi dpt le msk wad... dlm kul 12.10 mlm, mai ler doktor pakar... Check punya check bukan penyakit kawazaki tu, tp kena jangkitan virus kaki tangan mulut... So dek penyakit nih berjangkit utk kanak2 umur 10thn kebwh so aqil dikurantin...dapat duk bilik sorang, yg ade bilik air n tv...

...Kali NIH nak msk jarum agak sukar dek aqil dah fobia ngan pengalaman msk wad sblm NIH... Nak tak nak terpaksa ahh bedung budak 5 thn NIH... Ape2 pon harap2 cepat lah sayang ummi NIH sihat... Doakan aqil ya... Sampai sini dl cerita ceriti dari hospital...

...dpt anak beruang 2 ekor...
...kat tangan ngan kaki ade bintik2 halus...



...ms nih aqil baru boleh bukak mulut...
...nih baru kat bibir bawah blm dlm tekak or bhgn lain lg...


...Habis 3 botol gak ler...

12 comments:

fazilzura said...

jangkitan kaki tgn & mulut tu pun Akil (nama anak sama ehhe).. penah kene jgk .. mmg x dak ubt rs nye, doc ckp dia virus yg akan baik sdiri ..

now ni mcm2 penyakit ado .. sgt2 le risau ..

** kalau kene ciken pox tu , kasi air kelapa sure kuor sume bintik2 tu .. pehtu bile dh kuor abis, baru kasi ubt.. atau air penawar

Aishah@Ariffin@Aqil said...

To fazilzura
sama ahh camne doktor ckp.. Mekasih tips tu ya...

Jasmeen said...

siannyer Aqil...
semoga cepat sembuh yerr...akk x penah lg facing sakit kuku & mulut nih....mntk2 jgn ler smpi yer...
take care dear..

KOALAJEPONG said...

idah..siannyer dkt aqil...mudah2an dia cpt sembuh k

Aishah@Ariffin@Aqil said...

to jasmeen
mekasih akak...skrg dah ansur2 sihat...just kite kurantin sendiri dari budak2 under 10, sian gak tgk dia...tapi nak wat camne...ala2 kurantin cikpok tu...sakit pon lebih kurang cam gitu...cuma sintom je lain...

to KOALAJEPONG
tq lona...mmg cian gak kat dia.. dah tak leh dekat ngan budak2 lagi haru...

E-na Zarina said...

Salam..moga aqil cepat sembuh...take care

MaDiHaA said...

semoga aqil cepat sembuh... pernah gak dengar penyakit tu info dari brochure kat hospital ler... so far lom pernah lagi berdepan dgn penyakit ni dlm keluarga... harap2 adik aqil segera sembuh yer.. cian dia tak lalu nak mkn & minum... yelah kalau nk minum or mkn mesti sakit mulut dia kan.. semoga aishah tabah menghadapi dugaan ni... take care of your son & u too...

Suhaila Tahir said...

Salam aisyah...

dah sehat ke aqil nyer??
btw, sakit Kawasaki tu sakit aper??

.: Ummie_Damia :. said...

askum ida.. aqil cmner skrg? dh sihat ke? izan & zam doakan semoga aqil cpt2 sembuh yer....

Aishah@Ariffin@Aqil said...

to E-na Zarina
Salam kembali...mekasih...

to MaDiHaA
Alhamdulillah aqil dah sihat... mekasih akak...kami skrg dha kat jepun dah...

to Suhaila Tahir
Penyakit kawasaki tu lagi teruk dari penyakit tangan kaki mulut...penyakit kawasaki tu tak pasti ahh camne...kalu yg aqil kena tu mmg dia serang kaki tangan ngan mulut je...

to Ummie Damia
Wasalam...alhamdulillah aqil dah sihat...dah 2 mgg dah... cuma bz skit kemas brg nak balik jepun...

kak ina kl said...

salam..akak nak call kamu..tapi no hilang..lama tak update yer

Aishah@Ariffin@Aqil said...

to kak ina Kl
salam kembali...hehehe...nanti kite sms gune no kite ekk...

There was an error in this gadget