"ASSALAMUALAIKUM WBT...BLOG INI ASALNYA DARI BLOG KOLEKSI RESEPI, YG BERMULA DARI BUMI SAKURA DAN SEKEMBALINYA KE BUMI KELAHIRAN... SEGALA RESEPI HASIL DARI OLAHAN DIRI SENDIRI DAN SUAMI TERCINTA, JUA RESEPI ASAL BONDA YG DISAYANGI DAN TEMAN-TEMAN BLOG YG DIKASIHI...BLOG NIH KHAS BUAT RUJUKAN DIRI SENDIRI, ANAK-ANAK, SAUDARA-MARA DAN TEMAN-TEMAN TAULAN...TERIMA KASIH"

Followers

January 24, 2010

DAGING GORENG KICAP + ROTI BATA


Salam Semua...

...Dah lama noi ya kite tak menayang menu masak memasak nih... Bukan tak masak... Tapi tak berkesempatan nak amik gambo... Ini pon amik ngan iphone... ngeh...ngeh... duk sibuk lagi pek m'pek barang... makin pek makin bersepah rumah... nak ngadap komputer pon jadik takde mood... ++ byk mkn kat luar pon ada... lepas gian abis2... karang dah nak balik kampung ++ tak sempat nak masak pon sekali sebenarnye tu... hehehe... cam ler byk noi tempat yg leh makan kat luar sane tu... paling tidak 2-3 ari boleh ahh mkn luar...alih2 nak kena masuk dapur yg dah cam esbox tu...masak gak akhirnyer... iye ler kan menu pon terhad...

...So korang layan ahh menu nih... sesambil perap daging tu... sempat lagi kite pi pek barang, sekotak dua... pastu den sambung tumis menumis balik... Sukatan lak main taram je secukup rasa... cam kat bawah ler lebih kurang...

Bahannya
  • *1/2 kg daging [bersih + potong ikut suka]
  • *3 s/b kicap manis
  • *2 s/b sos tiram
  • *1 s/b serbuk bwg putih
  • *1 s/b serbuk lada merah
  • *1 s/b sos tomato
  • 4 ulas bwg putih [dicincang halus]
  • 1/2 labu bwg kuning [dimayang]
  • 2 biji cili kecil
  • 1 inci halia [dipotong or diketuk]
  • sedikit air asam jawa
  • minyak n garam secukupnya

Caranya
  1. Gaul bahan bertanda* dan perap lebih kurang 1/2 jam.
  2. Tumis bwg, halia dan cili sehingga naik bau. Masuk bahan bertanda* dan goreng seketika.
  3. Masukkan air asam jawa dan sedikit air, gaul rata dan tutup kuali.
  4. Masak sehingga daging betul2 lembut. Bila daging dah lembut, buka penutup kuali perasa garam dan goreng hingga agak kering. Siap.

...Kat bawah nih plak roti bata... Sesape pernah makan roti bata angkat tangan??... ngeh..ngeh... roti nih cik hubby yg buat... guna BM... lepas dia wat keje mlm tadi, dia bikin nih... so after 4 jam siap ler... so elok bangun solat subuh roti dah ready utk dipotong... kali nih cik hubby bikin yg jenis garing nyer... so mmg garing ler ropenye itew... otei cau dulu dah nak ting...tong...

2 comments:

kak ina kl said...

salam..alhamdulliah dah selamat sampai..no hp kamu hilanglah pulak..sebab baru tukar hp..nanti bagi balik no kat email kalau dah balik sini..hemmm best ek dpt duduk kat pekan tu..nanti bolehlah terjah..

Aishah@Ariffin@Aqil said...

to kak ina kl
salam kembali akak...alhamdulillah kami dah selamat sampai sini...sibuk duk pek...nanti aishah kasi ekk no tepon tu...

There was an error in this gadget