October 22, 2010

Sinar Cahaya Ayat Kursi

Salam Pagi Jumaat 14 Zulkaedah 1431H


Dalam Sebuah Hadis, Ada Menyebut Perihal Seekor Syaitan Yang Duduk Diatas Pintu Rumah. Tugasnya Ialah Untuk Menanam Keraguan Di Hati Suami Terhadap Kesetiaan Isteri Di Rumah Dan Keraguan Dihati Isteri Terhadap Kejujuran Suami Di Luar Rumah. Sebab Itulah Rasulullah Tidak Akan Masuk Rumah Sehinggalah Baginda Mendengar Jawaban Salam Daripada Isterinya. Disaat Itu Syaitan Akan Lari Bersama-Sama Dengan Salam Itu.


Hikmat Ayat Al-Kursi Mengikut Hadis-Hadis:

1) Barang Siapa Membaca Ayat Al-Kursi Apabila Berbaring Di Tempat Tidurnya, Allah SWT Mewakilkan Dua Orang Malaikat Memeliharanya Hingga Subuh.


2) Barang Siapa Membaca Ayat Al-Kursi Di Akhir Setiap Sembahyang Fardhu, Dia Akan Berada Dlm Lindungan Allah SWT Hingga Sembahyang Yang Lain.

3) Barang Siapa Membaca Ayat Al-Kursi Di Akhir Tiap Sembahyang,Tidak Menegah Akan Dia Daripada Masuk Syurga Kecuali Maut Dan Barang Siapa Membacanya Ketika Hendak Tidur, Allah SWT Memelihara Akan Dia Ke Atas Rumahnya, Rumah Jirannya Dan Ahli Rumah-Rumah Disekitarnya.

4) Barang Siapa Membaca Ayat Al-Kursi Di Akhir Tiap2 Sembahyang Fardhu, Allah SWT Menganugerahkan Dia Setiap Hati Orang Yg Bersyukur,Setiap Perbuatan Orang Yg Benar,Pahala Nabi2 Serta Allah Melimpahkan Padanya Rahmat.

5) Barang Siapa Membaca Ayat Al-Kursi Sebelum Keluar Rumahnya, Maka Allah SWT Mengutuskan 70,000 Malaikat Kepadanya - Mereka Semua Memohon Keampunan Dan Mendoakan Baginya.

6) Barang Siapa Membaca Ayat Al-Kursi Di Akhir Sembahyang Allah SWT Akan Mengendalikan Pengambilan Rohnya Dan Dia Adalah Seperti Orang Yang Berperang Bersama Nabi Allah Sehingga Mati Syahid.

7) Barang Siapa Yang Membaca Ayat Al-Kursi Ketika Dalam Kesempitan Nescaya Allah SWT Berkenan Memberi Pertolongan Kepadanya.

-c&p dr. blog Akak Lin

3 comments:

Lin Rosly said...

Salam Aishah...Terimakasih Sudi Kongsi Tazkirah Daripada Blog Kak Lin...Semoga Semua Dapat Benafa'atnya..

Kak Lin Ni Manusia Biasa Tak Lari Daripada Melakukan Kesilapan. Semoga Setiap Hari Jumaat Dapat Kak Lin Muasabah Diri Untuk Yg Terbaik....Aminnn.

Aishah@Ariffin@Aqil said...

salam kembali...
mekasih ya...aishah cnp je tu...leh muhasabah diri sendiri...

haniQaseh said...

terima kasih atas tazkirah tu sy pun c&p utk blog sy dari awak...utk amalan sendiri serta rakan2....tq

Followers